ABF fortsätter finansiera extremvänstern i Malmö

Publicerad den 4/9 2022 kl 12:09

NYHET. Socialdemokraternas frontorganisation ABF fortsätter finansiera den våldsbejakande extremvänstern i Malmö.

Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) fortsätter stödja den vänsterextrema miljön.
Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) fortsätter stödja den vänsterextrema miljön.

I somras kunde Exakt24 presentera en djupgående granskning som uppmärksammar att den skattefinansierade och socialdemokratiska frontorganisationen, Arbetarnas Bildningsförbund (ABF), finansierar den våldsbejakande extremvänstern i Malmö. Detta genom att låta Showan Shattak (V) företräda ABF i samband med vänsterextrema engagemang, som i sin tur får ekonomiska bidrag av bildningsförbundet.

Efter reportaget var förväntningarna att ABF skulle se över sina rutiner gällande vilka som kan söka bidrag från dem. Rutiner som skulle stärka det demokratiska samspelet med Sveriges föreningar och organisationer. Så var inte fallet.

Fortsätter finansiera extremvänstern i Malmö

En snabb titt visar att det AFA-kopplade bokcaféet Amalthea, döpt efter ett syndikalistiskt terrordåd, problemfritt kan fortsätta bedriva sin verksamhet och gång på gång plocka ut pengar från bildningsförbundet.

Firar anti-nationaldagen i samarbete med ABF

Medan familjer, vänner och Sveriges kommuner firar nationaldagen så avskyr vänsterextremisterna denna högtid. Det är ett vanligt förekommande tema att svenska flaggor stjäls och eldas upp av anarkister, syndikalister och kommunister på just denna dag.

Detta året var man välkommen till Amalthea för att fira anti-nationaldagen. Där bjöds det på en tårta som hade dekorerats med en svensk flagga som stod i lågor samtidigt som texten ”Kuken” hade skrivits på den. Det var också inbjudna gäster, flera med utomeuropeiskt ursprung, som stod på scen och pratade om ämnen där temat var antinationalism.

Evenemanget arrangerades i samarbete med ABF Malmö.

Amalthea Bokkafé och AFA Malmö

Amalthea Bokkafé deltar på AFA:s brännbollsturnering, 2021.
Amalthea Bokkafé deltar på AFA:s brännbollsturnering, 2021.

Amalthea Bokkafé har varit ett starkt fäste för AFA Malmö ända sedan verksamheten startade 2011. Bokcaféet har vid flera tillfällen deltagit på AFA:s evenemang och säljer dessutom deras propaganda. Efter att Red Deer Collective, AFA:s största webshop, gick under jorden så var det detta bokcafé som fick i uppgift att fortsätta sälja deras produkter som till största delen består av trycksaker med våldsbejakande motiv och AFA-propaganda.

Amalthea har även tidigare varit i blåsväder efter att lokalen använts som samlingsplats när våldsamma demonstrationer planerats och verkställts.

Verksamheten upprätthålls av aktivister från den autonoma vänstern däribland Leodan Rodriguez. I boken Mer än ett bokkafé beskriver han hur dessa bokcaféer radikaliserade honom (Leodan är idag dömd för politiskt motiverade våldsbrott) samt hur viktiga dem är som mötesplatser för extremvänstern.

Sensommaren 2022 deltog flera aktivister från Amalthea i blockaden mot Cementa på Gotland. I ett Facebookinlägg beskriver aktivisterna det som ”jävligt fett och god stämning”. De uppmanar även sina följare att ansluta sig till deras verksamhet eftersom de måste ”ta vår framtid i våra egna händer!”.

Aktivister från Amalthea Bokkafé deltog i blockaden mot Cementa, 2022.
Aktivister från Amalthea Bokkafé deltog i blockaden mot Cementa, 2022.

Vänsterextremt café uteslöts ur ABF 2009

Det finns ett fall där ABF faktiskt tog avstånd från extremvänstern och sa upp allt samarbete med gruppen som ansökt om bidrag. Ett fall som är mycket likt det som pågår i Malmö just nu.

Året 2009 rapporterar Sveriges radio att någon med medlemskap inom ABF försöker legitimera verksamheten som Bokcaféet i Jönköping driver. Detta genom att säga att bokcaféets evenemang görs i samarbete med ABF. När ABF fick reda på detta i samband med en föreläsning om husockupationer så avbröts samarbetet och en internutredning påbörjades.

Den 11 maj samma år uteslöts Jönköpings Bokcafé från ABF och anledningen till varför är just på grund av dess kopplingar till extremvänstern:

Bokcaféet på Kulturhuset i Jönköping kommer att uteslutas ur studieförbundet ABF, uppger ABF:s ordförande Christer Rube för Jönköpingsnytt.

Till SVT säger Rube:

En organisation som inte ansluter sig till demokratiska principer kan inte vara medlem i ABF.

Varför ABF inte sagt upp samarbetet med Amalthea Bokkafé är än idag okänt.

Dela artikeln