ABF sponsrar den vänsterextrema bokmässan i Göteborg

Publicerad den 19/11 2021 kl 07:11

NYHET. Den 19 november samlas flera av Sveriges vänsterextrema organisationer, butiker och nätverk under Kvinnofolkhögskolans tak i Göteborg – med finansiellt stöd av ABF.

ABF i samarbete med AFA-kopplade Syndikalistiskt Forum.
ABF i samarbete med AFA-kopplade Syndikalistiskt Forum.

Den 19 november anordnas den åttonde upplagan av ”Radikal Bokmässa”, vilket är namnet på det årliga tredagars-evenemanget som samlar landets vänsterextrema organisationer, butiker och nätverk. Arrangörerna bakom bokmässan är det AFA-kopplade Syndikalistiskt Forum samt den ”feministiska och mångkulturella” Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Precis som vid tidigare upplagor så får arrangörerna finansiellt stöd av det socialdemokratiska studieförbundet Arbetarnas Bildningsförbund (ABF).

Tre dagar av vänsterextrem radikalisering

Vad dessa bokmässor går ut på är precis detsamma som bokcaféerna går ut på – vänsterextrem radikalisering och mobilisering. Förutom att faktiskt köpa en bok, rånarluva, AFA-flagga eller våldsromantisk propaganda så används tillfället för att knyta kontakter med de olika autonoma och våldsbejakande nätverken som finns i Sverige.

Helgens schema ser ut som följande:

  • Fre 19/11 17:00 – 23:00: Start på På Syndikalistiskt forum.
  • Lör 20/11 11:00 – 18:00: Föreläsningar på Kvinnofolkhögskolan.
  • Sön 21/11 12:00 – 16:00: Föreläsningar och workshops på Kvinnofolkhögskolan.
Ett Klibbkonto @ Instagram.com
Ett Klibbkonto @ Instagram.com

I Kvinnofolkhögskolans lokaler finner vi bland annat Tidningen Brand, den vänsterextrema fånghjälpsorganisationen ABC GBG, Bokcaféet Jönköping samt Rovajakommitéerna, som Avmaskerat tidigare skrivit om efter att de allierat sig med AFA. Personen bakom instagramkontot Ett klibbkonto kommer också vara på plats.

Vid tidigare tillfällen har också Red Deer Collective, AFA:s egna butik, varit på plats. Red Deer Collective har dock valt att gå under jorden efter att Avmaskerat kunde avslöja att grundaren till butiken är den flerfaldigt brottsdömda AFA-aktivisten Mats Runvall.

AFA håller föreläsning vid Kvinnofolkhögskolan Göteborg

På den tredje och sista dagen av helgens evenemang så uppehåller sig de lokala och ditresta vänsterextremisterna i Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Här kommer de kl 14:00 få träffa två veteraner inom Antifascistisk Aktion, Nina Sørensen och den ökända aktivisten Jonathan Pye. Den sistnämnda dömdes till ett långt fängelsestraff efter att ha varit en av initiativtagarna till kravallerna i Göteborg 2001.

Efter att Pye släpptes ut ur fängelset så gjorde han en intervju i Expressen där han berättade om sin syn på att mörda meningsmotståndare:

Det är viktigt för oss, inte av moraliska grunder, man av praktiska grunder att inte döda någon – därför att det skulle inte vara värt de i nuläget.

Mellan 2012 och 2017 var det just Jonathan Pye som stod som ägare av svenska AFA:s hemsida. Men i mitten av 2017 gjordes uppgifterna privata och idag används anonymiseringstjänsten Njalla.

Året 2014 var Pye en av medgrundarna till föreningen Antirasistisk Samling. Denna förening kom sen att agera som en legitim fasad för Red Deer Collective, Sveriges största butik för våldsbejakande och vänsterextrem propaganda. Red Deer Collective har vid flera tidigare tillfällen deltagit på just Radikal Bokmässa.

Jonathan Pye kom att dömas för olaga intrång då han och två kumpaner tvingade sig in i ett klassrum förra året. Pye har nämligen engagerat sig mer och mer i den radikala miljögruppen Extinction Rebellion. Genom klassrummets fönster hängde Pye med flera ut en stor banderoll och stannande kvar tills polisen kom och grep dem.

ABF utesluter Sverigedemokrat men välkomnar AFA

I april månad kunde Fria Tider rapportera om att en fritidsledare fått sparken från ABF efter att han berättat att han röstade på Sverigedemokraterna.

Cronlund arbetade som timanställd på ungdomsgården i Ockelbo och uppgav i reportaget att han röstade på SD.

Så fort ABF, som driver fritidsgården, fick reda på detta fick Stefan Cronlund sparken.

ABF, som får närmare en halv miljard skattekronor i statliga bidrag varje år, menar på att fritidsledaren inte har rätt ”värdegrund”. Samtidigt som detta pågår har alltså ABF under flera år sponsrat den vänsterextrema rörelsen med både bidrag och lokalplatser.

Vänsterextrem Bokmässa ABF 2017
Vänsterextrem Bokmässa ABF 2018
Vänsterextrem Bokmässa ABF 2020
Vänsterextrem Bokmässa ABF 2021

Får över hundra miljoner kronor i bidrag

Enligt folkhögskolans årsredovisning från 2022 framkommer det att verksamheten fått stadsbidrag via Folkbildningsrådet där summan landat på 20 till 25 miljoner kronor om året. Dokumentet visar även att sedan skolan börjat husera vänsterextremister 2017 så har de sammanlagt fått lite mer än hundra miljoner kronor i bidrag.

Avmaskerat har skrivit en längre artikel om detta här.

Dela artikeln