AFA hotar pensionär och riksdagskandidat

Publicerad den 5/8 2022 kl 10:08

NYHET. AFA hotar och terroriserar 80-åriga Lars-Anders Espert som kandiderar för AFS. Attacken skedde parallellt med en klimataktion.

AFA hotar AFS-politikern Lars-Anders Espert.
AFA hotar AFS-politikern Lars-Anders Espert.

Vänsterextremister från Antifascistisk aktion (AFA) vandaliserade hus och bil tillhörande 80-åringen Lars-Anders Espert i Åkarp utanför Malmö i slutet av juli. Espert är Alternativ för Sveriges toppkandidat i Skåne i årets val och kandiderar även till riksdagen.

På Esperts husvägg hade vänsterextremisterna klottrat med svart färg ”AFA ser dig”. De hade även skurit sönder däcken på hans bil. Espert uppgav till Skånska Dagbladet att han polisanmält händelsen och ser det som ett attentat mot honom.

Veteran inom den invandringskritiska rörelsen

I en intervju upplagd på Alternativ för Sveriges egen Twitterkanal berättar Espert att han bott på samma adress och varit politisk aktiv i 35 år och suttit som nämndeman i tingsrätten såväl som hovrätten, men aldrig varit med om något liknande tidigare. Även hot från vänsterextremister som ska ha skrivits till honom på sociala medier i samband med händelsen har polisanmälts.

Christian Peterson, riksdagskandidat för AfS och frilansjournalist som tidigare själv utsatts för attacker av AFA, beskriver Espert som ”en veteran inom den invandringskritiska rörelsen”, och har gått ut på sitt Twitterkonto med ett löfte om 20 000 kr till den som kan avslöja gärningsmännens identiteter.

Andra attentat utfördes samma natt

Samma natt som attacken mot Esperts hem ägde rum skedde det en uppmärksammad klimataktion i Malmö. Den aktionen utfördes officiellt av klimatextremister från en internationell sammanslutning som kallar sig ”Tyre Extinguishers”.

Klimataktivisterna i Malmö tömde luften ur däcken på flera privatpersoners bilar i stadsdelarna Ribersborg och Västra hamnen. Enligt gruppen själva ska det röra sig om 68 stycken bilar under natten till torsdagen den 21 juli.

Hand i hand med klimatrörelsen

Tillvägagångsättet där en klimataktion sker parallellt med en vänsterextrem attack är något Avmaskerat tidigare uppmärksammat. I slutet av augusti förra året punkterades ett tjugotal SUV fordon i Malmö, detta inom ramen för klimatrörelsen. Samma natt tände gärningsmän eld på flera släpvagnar i närheten av en bensinstation, detta inom ramen för den vänsterextrema rörelsen.

Dela artikeln