AFA-ledaren Tor Alsén döms för vapenbrott

Publicerad den 24/3 2023 kl 12:03

NYHET. Nu har domen kommit i målet där en ledande AFA-aktivist stått åtalad för brott mot vapenlagen samt brott mot knivlagen.

Polisen stannade Tor Alsén efter att ha mottagit information rörande hans kopplingar till Antifascistisk aktion (AFA).
Polisen stannade Tor Alsén efter att ha mottagit information rörande hans kopplingar till Antifascistisk aktion (AFA).

Kvällen den 24 september 2022 stoppade polisen ett fordon efter att de vid en slagning i sitt system fick uppgifter om att föraren, Tor Alsén (850519-7833), hade kopplingar till en vänsterextrem grupp (AFA).

Tor upplevdes som mycket nervös och polisen inledde en PL20a (husrannsakan) i vänsterextremistens bil. Där hittade de både en batong och en tårgasanordning i en jacka som låg i baksätet. Tor skulle därför misstänkas för brott mot knivlagen samt brott mot vapenlagen.

Skedde i samband med Kvinnofolkhögskolans bokmässa

I samband med husrannsakan av fordonet uppgav Tor att han hade varit på den vänsterextrema bokmässan som årligen förekommer i den skattefinansierade Kvinnofolkhögskolan:

Jag [polisen] förklarar för Tor att anledning till stoppet är kontroll av förare, fordon samt fordonslast. Jag frågar Tor om det är hans bil varpå han svarar att det är. Tor uppger att han har varit på bokmässan och att han nu är på väg att hämta upp bekanta till honom för att köra dem till en fest.

Det årliga evenemanget ”Radikal Bokmässa” lockar till sig tungt belastade vänsterextremister. Även de svenska AFA-grupperingarna deltar på evenemanget. Trots att detta pågått under snart sex års tid så fortsätter Folkbildningsrådet att betala ut miljontals kronor till verksamheten.

Kvinnofolkhögskolan: Miljonbidrag trots extremistkopplingar

Döms till dagsböter

När polisen frågar om de gatustridsvapen de hittat försöker Tor ljuga ihop en förklaring om att hans bil använts av flera personer under dagen och att det är någon annan som glömt batongen och tårgasen i hans bil:

Tor Alsén har uppgett att han inte var medveten om jackan i baksätet och att han inte vet vems
batongen och tårgasanordningen är. Han har uppgett att ingen efter händelsen har frågat om att få tillbaka sin jacka och att han själv endast hade en tjocktröja på sig eftersom vädret var bra. Han svarade inte på polisens frågor eftersom han var stressad och irriterad.

Den förklaringen är dock inget rätten går på:

Sammantaget bedömer tingsrätten att bevisning starkt talar för att jackan och därmed batongen och tårgasanordningen tillhörde Tor Alsén. Tor Alsén har inte berättat något som förändrar denna bedömningen.

I veckan dömdes därför Tor Alsén för både brott mot vapenlagen samt brott mot knivlagen till dagsböter på totalt 25 000 kr (Göteborgs TR B 2621-23).

Inblandad i attackerna mot Christian Peterson

Tor Alsén har tidigare varit under utredning av polisen för sin inblandning i attackerna mot journalisten Christian Peterson och hans familj. Efter att insatsstyrkan slagit till mot Tors hemliga adress och beslagtagit elektronik skulle AFA Göteborgs sociala medier helt upphöra.

Dessvärre var bevisen inte tillräckligt starka och utredningen lades ned, vilket också ledde till att beslagen släpptes. Så fort Tor fick tillbaka sin dator startade AFA Göteborg upp igen.

Polisutredningen mot AFA-ledaren Tor Alsén läggs ner

Dela artikeln