2010: Afa-ligist rånade bög – bad honom skylla på invandrare

Publicerad den 11/1 2021 kl 23:01

GAMMALT. Idag tar Avmaskerat och tittar på ett fall från 2010 som nättidningen info14 var först att rapportera om.

GUSTAV Erik Persson

Originalartikeln kan läsas här. / Avmaskerats uppföljning om Gustav kan läsas här.

***

I fredags dömdes Afa-ligisten Gustav Feuk för rånet på en homosexuell man. Feuk med kumpan raggade upp mannen via nätet och rånade honom i hans hem. Innan de lämnade bostaden bad de honom hävda att han rånats utanför porten – av två invandrare. Enligt vad de sa till offret rånade de honom motvilligt, de var ”tvungna” till det då de hade en skuld på 20 000 kronor till Black Cobra.

Via nätsidan ”free6” kom den homosexuelle ”Peter” i kontakt med den dömde Afa-ligisten Gustav Feuk och hans kumpan Christoffer Eklund Olajos. Peter brukar träffa nya vänner via denna sida, men ibland hittade han nya bekantskaper på sidan QX. Ibland träffade han nya bekantskaper bara för att prata, ibland för sex. Han understryker till förhörsledaren att sex sker på grund av gemensamt intresse utan betalning.

Kontakten med Afa:s Feuk skedde när Feuk nätraggade under namnet ”Malmöpojken”. De träffades alla tre hemma hos Peter och drack vin och vodka. Peter bor egentligen med sin sambo ”Mustafa” men de har ”tagit ett avbrott” i förhållandet, trots att de är sambos. Peter tar ibland med sig sina nya nätvänner hem för sex, och denna kväll var Mustafa borta hos en kollega på fest.

Peter beskrev kvällen som trevlig tills Christoffer hämtade en batong och hotade honom. ”Ner på marken”, kommenderade han enligt Peters vittnesmål. Han var osäker på om han menade allvar, och blickade mot Gustav som bekräftade att de menade allvar.

Köper narkotika vid Möllan och Christiania

Innan hade de haft ett förtroligt samtal. Gustav berättade om sin kommande Thailandsresa som mamma och pappa betalar, fyra veckor i värmen. Både Christoffer och Gustav berättar om sina drogvanor. Båda är flitiga brukare av cannabis och hasch som de köper vid Möllan eller i Christiania. De säger även att de tagit in cannabis i Sverige flera gånger.

Gustav Feuk
På detta golv band rånarna sitt offer. I bild ses de avklippta sladdarna.

Måste betala en skuld till Black Cobra

Han får viss sympatisk kontakt med dem. De menar att de egentligen inte vill råna honom, utan att de måste. Som motiv säger de att de satt sig i skuld till ett kriminellt gäng i Malmö – Black Cobra. De måste därför få fram 20 000 kronor för att täcka sina skulder.

Deras humör går dock i en berg-och-dal-bana. Ena sekunden är de trevliga, i andra är de aggressiva och hotfulla, och väser ur sig:

om du berättar för polisen om vårt signalementen och hur detta har gått till så kommer vi tillbaks.

”Skyll rånet på invandrare”

Rånet kan beskrivas som en aning oortodoxt. De skiftar från vänliga ord till hetsiga hot för att sedan hävda att de ska återkomma med pengar och lägga i hans brevlåda som ersättning för pengarna de bland annat ska tömma han och hans sambos kreditkort på. De ber honom även hålla tyst om hur de ser ut, och göra en anmälan till polisen om att han rånats utanför porten. Afa-Skånes stjärna ber honom att säga att det var två invandrare som gjorde det.

GUSTAV Erik Persson Flashback.
"Fascismen ska inte debatteras, den ska bekämpas", deklarerar Feuk på internetforumet Flashback. Han har där argumenterat för Afa och kamp mot yttrandefriheten.

”Vi är ändå bögar, nu dricker vi melonvodka”

Peter upplever hela rånet som väldigt konstigt. Gustav säger bland annat ”vi är ändå bögar” medan Christoffer säger:

om jag skulle bli bög skulle jag komma och ringa på för du har så fint hår.

Innan de går klipper de upp Peters sladdar. De säger att de ska dricka ett glas melonvodka tillsammans innan de går. Peter vågar inte säga emot och dricker, men han får inte titta på dem säger de.

Vänner med islamistiska bögmördare

Peter berättar i förhören att Gustav och Christoffer varnat honom för att fortsätta gå in på free6. De sa att de kände personer som ”gjorde allvarliga saker” med personer de raggat upp via sidan. Samtidigt passar de på att säga att de känner de som mördade en homosexuell man vid Triangeln ett år tidigare, eller åtminstone visste vilka det var. Domen kom nu den 17 april. Kushtrim Ademi och Abdurrahman Nika dömdes för att ha rånmördat en homosexuell man i hans lägenhet efter att ha fått kontakt med honom via en internetsida för homosexuella.

Grips narkotikapåverkad

När Gustav Feuk grips är han narkotikapåverkad. Polispersonalen i tjänst skriver en anmälan om misstanke om brott för eget bruk. Hans ögonvitor beskrivs som rödsprängda samt att hans tal är sluddrande. Feuk själv erkänner på fråga att han rökt hasch dagen innan.

I förhör frågas Gustav om vilka vänner han umgåtts med sista tiden/julen 2009. Han svarar Jakob Nilsson från Höllviken och Joakim Andersson från Skanör. Gustav berättar även att de är arbetslösa, och på frågan om de har någon annan sysselsättning är hans svar:

den ena spelar gitarr och den andre röker.

Feuk fortsätter att briljera igen när han får frågan om rökvanor. Han förklarar för förhörsledaren att han röker ”grönt, brunt och cigaretter”.

Brottsmisstankar

Christoffer Eklund Olajos åtalades för följande:
Målnummer: B 10843-09, Malmö tingsrätt

  • Stöld alternativ häleri alternativt olovligt förfogande
  • Ringa narkotikabrott
  • Tillgrepp av fortskaffningsmedel alternativt olovligt brukande
  • Snatteri

Målnummer: B 1910-09, Malmö tingsrätt

  • Rån

Gustav Feuk åtalas för följande:
Målnummer: B 1910-09, Malmö tingsrätt

  • Misshandel och olaga hot
  • Misshandel
  • Misshandel
  • Rån
  • Narkotikabrott
Christoffer Eklund Olajos
Christoffer Eklund Olajos.

Tidigare domar

Båda finns i belastningsregistret sen innan. Gustav Feuk har sluppit undan med åtalsunderlåtelse för narkotikabrott 2009, dömts för misshandel, skadegörelse, brott mot knivlagen och narkotikabrott 2008 (B 4181-08, Malmö tingsrätt), ordningsbot 2008 och dömdes för olaga intrång 2007 (B 108-07, Malmö tingsrätt).

Han åtalades även som delaktig i kravallerna i Rosengård då han och andra Afa-aktivister och sympatisörer reste till Rosengård för att delta i de pågående kravallerna. Han åtalades då för våldsamt upplopp (B 10832-08, Malmö tingsrätt) efter att han pekats ut vid ett tillfälle då han enligt polisen kastade två stenar mot dem. Åtalet ogillades däremot av tingsrätten som ansåg det inte bevisat att Feuk var den utpekade, bland annat tack vare maskering.

Christoffer har också varit i kollision med samhället, bland annat på grund av hans narkotikabruk. Han har bland annat skrivit på ett så kallat ungdomskontrakt som går ut på att han inte får använda droger och ska testas regelbundet. I personutredningen beskrivs det hur han varit elak mot sin syster liksom skolkamrater vilket lett till problem.

Gustav Feuks bakgrund

Gustav kommer från en välbärgad familj. Efter rånet åkte han iväg till Thailand på en längre semester betald av föräldrarna. När polisen efter semesterresan gjorde husrannsakan i föräldrahemmet uttryckte föräldrarna förvåning över anklagelserna, de hade uppfattat det som att Gustav ”lugnat ner sig”.

Gustav växte upp i ett exklusivt hem med egen pool. Föräldrarna sålde huset till ett eget bolag för närmare sju miljoner 2008 och köpte ett nytt hus för nästan åtta miljoner. Gustav flyttade med men står idag skriven på en Malmöadress.

GUSTAV Erik Persson.
Här växte klasskampskämpen Feuk upp, innan han flyttade in i ett dyrare hus.

Påföljd

Gustav Feuk döms till skyddstillsyn och tre månaders fängelse för sina brott, en synnerligen mild påföljd. Tingsrätten motiverar det låga straffet med att Feuk haft ett mångårigt narkotikamissbruk han behöver hjälp att komma ur.

Båda utredningarna på Christoffer Eklund Olajos togs upp vid denna rättegång. Han dömdes till ungdomstjänst och ungdomsvård i 60 timmar.

Fotnot: Målsägarna Peter och Mustafa heter egentligen något annat.

Avmaskerat har gjort en uppföljning på Gustav Feuk som fortsatt sin kriminella bana och bytt efternamn till Gustav Persson. Läs vad han har haft för sig sedan 2010 i denna artikel.

Vet du om fler fall?

Vet du om fler äldre fall som andra tidningar rapporterat om, men som idag är svåråtkomliga? Tveka inte att kontakta oss!

Dela artikeln