Av: Avmaskerat, Maj 20, 2021

Storbråk mellan AFA och Soldiers of Odin i Jönköping 2017

NYHET. AFA misshandlar en kvinna och medlemmar från Soldiers of Odin. Sen gömmer de sig på Kulturhusets vänsterextrema bokcafé. Polisen grep 12 stycken som senare försattes på fri fot. Idag avmaskerar vi dem.

AFA-Jönköping

Det var natten till söndagen, den 8 januari 2017, som medlemmar i den trygghetsskapande föreningen Soldiers of Odin (SoO) var ute och nattvandrade i Jönköping. När de närmade sig Tändsticksområdet i centrala Jönköping så blev de attackerade i ett planerat bakhåll. Med bollträn, järnrör och andra tillhyggen misshandlade AFA flera av nattvandrarna, bland annat en kvinna.

I ett inlägg på Flashback finns det en personlig förklaring av händelseförloppet.

De hoppa på oss utan en förvarning fullt maskerade med järnrör, bollträ fjäderbatonger o animeringsjärn de stod o kasta ner glasflaskor emot oss från andra våningen i deras kulturförening. Har aldrig varit med om sådana fega människor som gör som de gör slår ner en tjej på 40+ när hon faller till marken fortsätter slagen av 4-5 personer vi var 2 sekunder bort men han inte få stopp på det från början så de han få in 5-6 slag på henne när hon låg ner.

Flera gärningsmän tog sin tillflykt till kulturhuset på Tändsticksområdet, där polisen genomförde en husrannsakan och grep flera stycken, totalt 12 stycken.

Marcus Anefur, gruppchef på polisen i Jönköping, kommenterar fallet:

De indikationer vi har är att de här personerna tillhör den autonoma miljön, i det här avseendet AFA, säger Marcus Anefur till tv-kanalen.

Den 10 januari bestämmer åklagaren Helén Thomasson att tre av dessa tolv inte längre kan skada utredningen och släpper dessa. Dagen efter, den 11 januari kopplas SÄPO in. Aftonbladet skriver:

Säpo har kopplats in och följer nu utvecklingen. Samtliga misstänkta är i åldrarna 18–30 år. Det var natten mot söndag som en större grupp från Afa drabbade samman med högerextrema Soldiers of Odin i Tändsticksområdet.

Den 19 januari läggs utredningen ner och alla misstankar släpps.

Förundersökningen om bråket på Tändsticksområdet i Jönköping läggs ner. Tolv personer var misstänkta för misshandel men åklagaren menar att det inte finns bevis för att åtala någon av dem.

– Vi kan inte säga vem eller vilka som är gärningsmän, säger åklagare Heléne Thomasson.

Detta är inte första gången vänsterextremister släpps efter att ha gripits med handen i kakburken. I september 2020 stannar polisen två fordon fyllda med gatustridsvapen – trots detta släpps sju vänsterextremister och utredningen läggs ner. En av dessa erkänner vapenbrott men frias i domstol när denne tar tillbaka erkännandet.

10 AFA-aktivister avmaskerade

Dokumentet Jönköping tr B 82-17 omfattar 10 av de 12 AFA-aktivister som greps. Trots att ingen av dessa dömdes för det fega överfallet så har flera av dem en lång historia inom den vänsterextrema miljön.

Leodan Rodriguez 920702-3954

Leodan Muciel Rodriguez
Leodan Muciel Rodriguez

LEODAN Muciel Rodriguez Rodriguez (920702-3954)
Industrigatan 8 B lgh 1101
212 51 Malmö

Särskild postadress: Poststugan 301, 211 65 Malmö.

Linkedin: Leodan Rodríguez
Instagram: leodanrdrgz
Twitter: @massatjafs
Facebook: Leo Rodriguez

Arbetsplats: Assisterande bibliotekarie på Malmö stad.

Leodan har sedan 2013 dokumenterats när han regelbundit närvarat vid ett flertal tillfällen i samband med vänsterextrema engagemang och attacker. År 2019 genomförde Alternativ för Sverige ett torgmöte i Malmö. På plats befann sig den provokative konstnären Dan Park. Medan han stod och lyssnade på talen kom en grupp vänsterextremister fram till honom, däribland Leodan. Samtidigt som en hittils okänd man angrep Dan Park så hällde Leodan ut en milkshake över Park. För detta står Leodan åtalad för ofredande (Malmö tr B 7933-19).

Vid ett annat tillfälle samma år så genomför Nordiska motståndsrörelsen en flygbladsutdelning i Lund, Malmö. När ett flertal från AFA attackerar så utbryter slagsmål. När slagsmålet avtar så springer Leodan fram och hoppsparkar en person i ryggen innan han snabbt springer därifrån.

Johan Arvidsson Lille 931126-8297

Johan Arvidsson Lille
JOHAN Stig Oskar Arvidsson

Johan Arvidsson Lille (931126-8297)
Tornfalksgatan 2 lgh 1102
556 14 Jönköping

Facebook: Johan Arvidsson Lille
Instagram: johansvisor

Arvidsson deltog i Jönköpingskravallerna 2013 vilket ledde till att åtta personer greps och 29 stycken omhändertogs. Kravallerna uppstod då vänsterextremister skulle demonstrera mot Svenskarnas parti (SvP). I vanlig ordning attackerade de den tillståndsgivna demonstrationer med ägg, glasflaskor, gatsten och knallskott. Och när de inte kan ge sig på demonstranterna ger de sig på omgivningen, därav tre bilbränder. Här finns en youtubefilm som sammanställer spektaklet (inloggning krävs).

Arvidsson greps av polis och dömdes till dagsböter 30 a 50 kr för brott mot maskeringslagen. I domen (Jönköping tr B 1959-13) kan man läsa:

Det är utrett att Johan Arvidsson på en allmän plats har deltagit i en folksamling som har utgjort en omedelbar fara för störning av den allmänna ordningen. Johan Arvidsson hade vid tillfället delvis täckt sitt ansikte på ett sätt som försvårat identifikationen. Genom vad som förekommit har Johan Arvidsson uppsåtligen brutit mot maskeringsförbudet.

Förutom att störa tillståndsgivna demonstrationer och misshandla medlemmar från Sons of Odin så är Arvidsson också på god väg att bli ännu en kulturmarxistisk lärare. Han har sedan 2017 utbildat sig till att bli lärare på Jönköpings universitet.

Joel Barona 971024-4345

JOEL Jenny Barona (971024-4345)
Kylgränd 97 A
906 24 Umeå

Telefon: 070-256 32 78
Facebook: Joel Barona

Vänsterextremt kollektiv.
Vänsterextremt kollektiv.

Joel Barona, eller Jennifer Barona som hon hette tidigare, var mycket aktiv i föreningen Kulturhuset. Efter att ha flyttat från Jönköping till ett vänsterkollektiv på Skolagatan 5 i Ånäset, Robertsfors kommun, så flyttade hon till sin nuvarande bostadsort Umeå. I Umeå har Barona engagerat sig i den anarkistiska och vänsterextrema föreningen Svarta Katten, det vänsterextrema bokkafé Angbett samt i Ingen Människa Är Illegal där man hjälps åt att gömma illegala invandrare.

På hennes sociala medier stödjer hon öppet blanda annat Leif Norrbys Fångkampsinfo, Mats Runvalls Red Deer Collective och Emma Hagbergs Fria Kungsan 15. Alla kopplade till den våldsamma extremvänstern (AFA/RF).

Albin Gyolai 980216-0433

ALBIN Joachim Gyolai
ALBIN Joachim Gyolai

ALBIN Joachim Gyolai (980216-0433)
Grymängsgatan 8 lgh 0901
554 45 Jönköping

Instagram: albin_gyolai
Facebook: Albin Gyolai

Fordon: Toyota Auris 1.4 D-4D (MJE 684)

Arbetsplats: Over Yonder AB

Albin Gyloai har sina rötter i Ung Vänster men blev efter valet 2014 mycket besviken på det temporära engagemanget de röda ungdomsförbunden har inför ett val – men som efter valet totalt dör ut.

– Det är väldigt stor aktivitet bland alla ungdomsförbund under valet, men det är ganska dött efter valet. Det är mycket att nu står vi här och säger fina saker två månader innan valet och sedan blir det inte så mycket mer.

Efter fem år i Ung Vänster hoppade han av och gick helhjärtat in i den utomparlamentariska kampen som Kulturhuset och dess bokcafé bedriver. Albin kom snabbt upp i hierarkin och fick en plats i kulturföreningens styrelse år 2016 och blev också deras huvudsakliga kontaktperson.

Hanna Gyllin 920126-1568

HANNA Ingrid Maria Gyllin (920126-1568)
Murgrönsgatan 63 lgh 1201
554 57 Jönköping

Telefon: 073-742 28 15
Mail: [email protected]

Hanna Gyllin var tidigare utsedd till språkrör för Grön Ungdom i Gävle. Där var hon mycket engagerad och har bland annat deltagit i en demonstration mot att en militärbas skulle byggas, varit med och skrivit en debattartikel med rubriken Rasism skördar liv samt rest till Dakar i Senegal för att delta i Globala Grönas världskongress.

Karl Christian Krigström 841026-4058

Nils KARL Christian Krigström (841026-4058)
Ystadsgatan 2 A lgh 1201
214 24 Malmö

Mail: [email protected]

Arbetsplats: Ungdomsstödet öppenvård

Att Karl Krigström grips i samband med vänsterextrema attacker är inte första gången. Tidigt på morgonen den 1 mars 2007 var Krigström, Emil Andersson (890322-4197) och den centrala AFA-entreprenören Mats Runvall på väg till Köpenhamn för att delta i en demonstration – beväpnade med brandbomber. Eftersom att polisen haft en längre bevakning på dem och den byggnad de befann sig i för stunden så kunde de gripas när de klev utanför dörren. Mats Runvall bar på en väska med bensinfyllda glasflaskor. Andersson och Krigström var utrustade med både simglasögon och benskydd – att användas i gatustrider mot polisen. För detta blev Krigström misstänkt för förberedelse till grov misshandel och förberedelse till grov skadegörelse. I förhör kan man läsa att han ofta deltar på demonstrationer, flera våldsamma sådana.

Upplopp i Köpenhamn.
Demonstrationen Karl Krigström skulle delta på.

Vid tingsrätten frias dock både Emil och Krigström då bristfälliga bevis inte kunde koppla dem till den väska Runvall bar på (Malmö tr B 6133-06). Några år senare, mer bestämt 2012, grips Krigström igen då han stulit tv-spel inne på Åhlens. Denna gång erkänner han och godkänner strafföreläggande till dagsböter på sammanlagt 11 200 kr (AM 53448-12).

Idag har Karl utbildat sig till socionom på Malmö universitet och jobbar som ungdomsbehandlare på Ungdomsstödet i Malmö. Ungdomstödet har tre verksamheter som alla riktar sig till unga som söker vård för psykiska besvär och kan placeras familjehem eller i stödboende.

Att våldsvänstern letat sig in hos problemutsatta ungdomar har vi sett tidigare – läs mer här.

Simon Unnersjö 850715-8510

Karl SIMON Leonard Unnersjö (850715-8510)
Falkenbergsgatan 6 B lgh 1101
214 24 Malmö

Telefon: 073-976 77 93
Mail: [email protected]

Fordon: Volvo S60 2.5 T  (DBU 728)

Arbetsplats: Skorstenstekniker och skyddsombud på Grip en Sotare AB.

Har du information om Simon? Tipsa oss – all information är av intresse.

Gustav Du Rietz 981023-1614

Gustav Du Rietz
Gustav Du Rietz

GUSTAV Erik Olov Du Rietz (981023-1614)
Vätterslundsgatan 17 lgh 1002
553 11 Jönköping

Telefon: 0361-624 05

Har du information om Gustav? Tipsa oss – all information är av intresse.

Alexander Gustavsson Pirttilä 930506-3639

Mats ALEXANDER Marcus Gustavsson Pirttilä (930506-3639)
Myntgatan 3 A lgh 1002
553 32 Jönköping

Linkedin: Alexander P.
Facebook: Alexander Pirttilä
Instagram: alexanderpirttila

Arbetsplats: Lagermedarbetare på Petcare.

Har du information om Alexander? Tipsa oss – all information är av intresse.

Jarkko Tauriainen 881112-2434

JARKKO Tom Tapio Tauriainen (881112-2434)
Sagogatan 9 F lgh 1102
554 49 Jönköping

Fordon: Toyota Auris 1.6  (NJB 125)

Har du information om Jarkko? Tipsa oss – all information är av intresse.

Vet du mer?

Vet du mer om ovanstående AFA-aktivister eller mer om den vänsterextrema miljön i Jönköping? Tveka inte att höra av dig till oss via vårt krypterade kontaktformulär eller direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Är du en före detta medlem i AFA, Revolutionära fronten eller en person som ingått i den större antifascistiska miljön men numera har kommit på bättre tankar och vill motverka vänsterterrorism? Läs här om information till avhoppare.

Uppdaterat: Maj 20, 2021