AFA utpressar kunder till hackad webbutik

Publicerad den 8/8 2023 kl 08:08

NYHET. Vänsterextrema AFA försöker nu utpressa kunderna till en hackad webbutik. Avmaskerat erbjuder både råd och stöd till de som drabbats.

AFA skriver på sin blogg att de inom kort ska hänga ut kunderna till den hackade webbutiken.
AFA skriver på sin blogg att de inom kort ska hänga ut kunderna till den hackade webbutiken.

Svara aldrig på AFA eller andra vänsterextremisters försök till utpressning. Rapportera istället incidenterna till Avmaskerat. Klicka här för kontakt.

Den 7 augusti skriver det vänsterextrema nätverket Antifascistisk aktion (AFA) att de hackat webbutiken Greenpilled.com som bland annat säljer nationalistisk litteratur och att AFA inom kort ska hänga ut de som handlat där.

Nättidningen Nordfront har skrivit en mer utförlig artikel om situationen och uppmanar den som drabbats att inte under några som helst omständigheter upprätta kontakt med AFA:

Tidigare i år kunde den IT-avdelning som sköter servrarna för bland annat nätbutiken Greenpilled.com och nyhetssidan Nordfront.se upptäcka ett olaga intrång som troligtvis möjliggjorts genom säkerhetsbrister hos utvecklingsverktyget WordPress. Säkerhetsbristen som åtgärdades så fort den upptäcktes, har med stor sannolikhet drabbat många fler av WordPress runt 75 miljoner användare.

Tyvärr lyckades de, av allt att döma ryska eller ukrainska förövarna, komma över användares e-postadresser på Nordfront forum, samt uppgifter till en begränsad mängd personer som handlat på nätbutiken Greenpilled.com. Dessa uppgifter tycks senare ha sålts vidare till bland annat AFA Sverige, som nu med ett massutskick försöker hota människor att de ska hängas ut om de inte kontaktar den obskyra extremvänstergruppen.

Försöker fiska information – från de som aldrig handlat där

Mailet som AFA skickar ut till de som handlat på webbutiken och/eller haft ett konto på forumet.
Mailet som AFA skickar ut till de som handlat på webbutiken och/eller haft ett konto på forumet.

AFA utnyttjar situationen och uppmanar folk att själva kontakta dem. I inlägg på X/Twitter och på AFA:s uthängningsblogg har de skrivit följande:

Om du har gjort en beställning men inte längre har tillgång till den mail beställningen gjordes från kan du kontakta oss direkt på: [email protected]

I kombination med ovanstående har även personer som aldrig handlat i butiken, men haft ett konto på Nordfronts forum, fått samma sorts utpressningsmail från det vänsterextrema nätverket.

Du som drabbats, oavsett kund eller ej, skall aldrig svara på AFA eller andra vänsterextremisters försök att pressa dig på information. För även du som ej varit kund i butiken lämnar ifrån dig värdefull information när du bekräftar att du 1) inte varit kund och undrar varför du fått mailet, eller 2) varit kund och nu vill undvika att AFA publicerar dina uppgifter.

Historiskt sett har den som upprättat kontakt med AFA endast förvärrat situationen för sig själv och tvingats svara på fler frågor – och ibland även tvingats utföra handlingar – gång på gång till vänsterextremisterna totalt tömt dig på information och du nu är värdelös i deras ögon. Därför erbjuder Avmaskerat dig som drabbats tips och råd för hur du bör hantera situationen.

Kostnadsfri rådgivning till dig som drabbats

Avmaskerat har sedan vi grundades erbjudit alla som drabbats av AFA:s uthängningar kostnadsfri juridisk och teknik rådgivning. Mer information finns under fliken Utsatt för brott på vår kontaktsida. Kontakta oss ifall du blivit utsatt för politiska trakasserier så kan vi enklare kartlägga extremvänstern och motarbeta dess verksamhet.

Vi erbjuder ett krypterat kontaktformulär men det går bra att skriva direkt till oss på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Anmäl inlägg på sociala medier

Det är alltid viktigt att anmäla AFA:s konton på sociala medier och deras inlägg som potentiellt bryter mot plattformens regler och villkor. En framgångsrik anmälan på till exempel X, som tidigare hette Twitter, fryser kontot och vid upprepade anmälningar stänger plattformen till slut av kontot.

Det går även bra att anmäla uthängningsbloggen till Integritetsskyddsmyndigheten (före detta Datainspektionen) eftersom det kan i det långa loppet öka intresset för myndigheten att vidta åtgärder. Tänk dock på att all kommunikation med myndigheten kan och kommer att klassas som allmän handling och kan läsas av vänsterextremister.

https://e-tjanster.imy.se/sv/klagomal

Slutligen är utpressning och hot olagligt och om du som kontaktats av AFA känner att du blivit utsatt för ett brott ska du polisanmäla detta.

Dela artikeln