Aktionsverket: Vänsterextrem förening bakom Radio Noden

Publicerad den 20/8 2021 kl 12:08

NYHET. Bakom föreningen Aktionsverket döljer sig våldsamma vänsterextremister, inflytelserika mediepersoner samt den syndikalistiska fackföreningen SAC.

Vänsterextremisterna bakom Radio Noden / Aktionsverket.

I veckan rapporterade Avmaskerat om den nya plattformen Radio Noden vars syfte är att samla alla Sveriges vänsterradikala- och vänsterextrema podcasts under ett och samma tak. Något de också framgångsrikt lyckats med trots den korta tid de varit verksamma.

Men bakom Radio Noden står föreningen Aktionsverket (Org.nr: 802521-9513). Föreningen grundades den 19 januari 2019 av mycket erfarna vänsterextremister som i sin tur rekryterat inflytelserika personer inom media, fackförbundet SAC samt olika förlag.


Ladda ner dokumentet här!


Det vi idag kan se är att Aktionsverket under ett års tid byggt upp Radio Noden, som sedan i ett års tid mycket framgångsrikt blivit en stabil och tongivande aktör inom den svenska vänsterextrema miljön. Personerna nedan har på olika sätt med sitt kontaktnätverk, erfarenhet och kunskap kunnat bidra till att detta genomfördes.

Ayman Osman 790904-1373 – Ordförande

Ayman Taki Osman
Ayman Taki Osman

Ayman Osman (790904-1373)
Emågatan 3 lgh 1102
128 46 Bagarmossen

Tele: 072-944 20 48, 072-335 62 22
Mail: [email protected]
Fordon: Polestar 2 (ONT 15G)

LinkedIn: Ayman Osman
Facebook: Ayman Osman
Instagram: aymanosman_

Arbetsplats: Ayman Osman AB (Org.nr: 559095-2783)

Ayman Taki Osman Nationaldemokraterna smörsyra
Ayman Osman grips efter attacken mot ND.

Ayman Osman, tidigare Taki i efternamn, har sina rötter i Libanon. Efter att han och hans familj flytt till Sverige i början av 90-talet så dröjde det inte länge förrän han engagerade sig som gatuaktivist inom AFA. I början av millennieskiftet attackerade han, beväpnad med stenar och smörsyra, den lokal som Nationaldemokraterna då befann sig i. Hans karriär inom den våldsamma och vänsterextrema miljön fortsätter sedan inom Revolutionära Fronten (RF) för att till slut sitta i styrelsen för Seppuku Media, vilket var den ekonomiska förening som grundade Researchgruppen (f.d. AFA-Dokumentation).

År 2009 döms Osman till fängelse i sex månader (Sthlm tr B 902-09) efter att ha sålt narkotika och byter då sitt efternamn från Taki till Osman.

Efter att tidningen Dagens Samhälle år 2015 släpper det uppseendeväckande reportaget Granskare som inte tål en granskning, dröjer det inte länge förrän Seppuku Media går i graven och Osman försvinner från rampljuset.

Det vill säga fram tills nu. År 2019 grundar han Aktionsverket och intar platsen som ordförande. Aktionsverket, ligger som ovan nämnt bakom Radio Noden, vars mål är att samla samtliga svenska vänsterextrema podcasts under samma tak.

***

Ayman Osman är en man som genom sin tid i Sverige varit med och grundat flera föreningar och företag. I sina unga år trivdes han mycket bra med att vara ansiktet utåt, men efter skandalerna kring Researchgruppen valde han att dra sig tillbaka. Detta har dock inte hindrat hans framväxt inom exempelvis företagslivet. Idag driver Ayman ett eget aktiebolag som omsätter miljoner, tidigare var han med och grundade Stucklife Tattoo och som ung startade han Slottshöjdens Pizzeria. Samtidigt som detta skett har han återkommande dragits mot det vänsterextrema hållet, något som idag tydligt syns bland de affärsuppgörelser han gjort inom sitt företag. Ayman Osman AB har vid majoriteten av arbetstillfällena gynnat den anarkistiska, syndikalistiska och övriga vänsterrörelsen genom att grafiskt formgiva Tidningen Brand, Arbetaren.se samt ett större antal böcker utgivna av det kommunistiska Leopard Förlag (mer om det nedan).


Läs mer om Ayman Osman här!


Annika Lundmark 770812-1921 – Vice ordförande

Annika Lundmark Revolutionära Fronten AFA
Annika Lundmark Revolutionära Fronten AFA

ANNIKA Kristina Lundmark (770812-1921)
Wendela Hebbes gata 6 A lgh 1401
12957 Hägersten

Tele: 073-147 80 69
Facebook: Annika Lundmark (yoyo)
Instagram: nikayosaurus

Arbetsplats: Annonsdax i Stockholm AB ([email protected], 070-733 43 29)

Annika Lundmark utpekad i Polisens Operation Eskil.
Annika Lundmark utpekad i Polisens Operation Eskil.

Annika Lundmark har varit aktiv i AFA sedan åtminstone 2009 och bedöms idag vara en drivande aktör i nätverkets innersta krets. Lundmark har en central roll vad gäller samverkan med andra autonoma aktörer, såväl nationellt som internationellt, och solidaritetsyttringar (t.ex. kampanjen Free Joel).

Lundmark var året 2015 misstänkt för misshandel, våldsamt upplopp, brott mot allmän ordning, hot- och våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen, men dömdes endast för två fall av våldsamt upplopp till villkorlig dom med samhällstjänst 100 timmar (Svea Hr B 11336-15).

Lundmarks hat mot demokratin och ordningsmakten sträcker sig dock längre bak i tiden. I slutet av 2004 är Lundmark ute med två syndikalistvänner, berusade och aggressiva. Vid en restaurang ser Lundmark en polisbuss med öppen framdörr. Hon springer då fram och slår med båda sina händer igen dörren som med full kraft slås mot den polisman som satt vid ratten. När poliserna springer ut ur bussen behöver de brotta ned Lundmark och hennes kumpaner. För detta döms hon till våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd till samhällstjänst på 50 timmar (Sthlm tr B 14038-05).

Lundmark har idag ett barn tillsammans med Joel Bjurströmer Almgren som dömdes 2014 till ett långt fängelsestraff efter att försökt knivmörda en meningsmotståndare.

***

Lundmark har med sin historia inom AFA och kopplingar till RF kunnat ge Aktionsverket den legitimitet de behövt för att snabbt och enkelt erkännas som pålitliga inom den vänsterextrema miljön. I en rapport från polisen (B 12358-14 Aktbil 98), framkommer det att Lundmark utmärker sig som den inom AFA-Stockholm som planerar, koordinerar och verkställer idéer.


Läs mer om Annika Lundmark här!


Alexander Nilsson 910128-1872 – Suppleant

Alexander Oscar Nilsson Radio Noden
Alexander Oscar Nilsson Radio Noden

ALEXANDER Oskar Nilsson (910128-1872)
Wendela Hebbes gata 6 A lgh 1401
129 57 Hägersten

Telefon: 073-533 68 77

Arbetsplats: Gärdets Bygg AB

Alexander Nilsson är en före detta aktivist i Revolutionära Fronten (RF), idag sambo med Annika Lundmark. Hur aktiv och våldsam Nilsson var under hans tid i RF är svårt att säga, men vi kan från tidigare polisutredningar se att hans engagemang lett till stora konsekvenser.

Den femte november 2013 skickar Alexander ett SMS till Joel Bjurströmer Almgren där han förklarar att han konfronterats utanför sitt hem:

Jag har blivit överfallen utanför mitt hem. Ligger på sös nu om nån har lust titta förbi senare kanske

Bjurströmer skickar då ut ett mass-meddelande till medlemmar i RF, bland annat till Annika Lundmark, där han skriver att Alexander också fått sin bil sönderslagen:

Samma kamrat som fick sin bil sönderslagen har blivit påhoppad och ligger på sös. Alla som kan hör av er till han. Annars samlas vi 16:00 skanstull för att gå till sös för att visa att man inte är själv i svåra situationer.

Året efter, 2014, griper polisen Alexander och kunde vid kroppsvisitationen hitta en burk tårgas. Alexander erkände och godtog ett strafföreläggande på 10 000 kr i dagsböter (AM 146944-14).

Alexander Nilsson är suppleant i Aktionsverket och fungerar alltså som ersättare om en ordinarie ledamot inte kan närvara på ett styrelsemöte.

Aida Amoli 900723-4660 – Firmatecknare

Aida Amoli Radio Noden
Aida Amoli Radio Noden

Aida Amoli (900723-4660)
Logvägen 81 lgh 1101
163 55 Spånga

Telefon: 073-767 47 91
Mail: [email protected]

Facebook: Aida Amoli
LinkedIn: Aida Amoli
Twitter: @AidaAmoli
Instagram: aidaamoli

Fordon: Toyota Prius (HKB 639)

Arbetsplats: PR-konsult på ILES PR ([email protected])
Arbetade tidigare på SR, TV4, SVT och Coreworkers AB

Aida Amoli representerar Vänsterpartiet som ledamot i Stockholm stads Kulturnämnd samt ersättare i stadens konstråd. Vill man framföra sin åsikt till henne, som politiker, finns hon på [email protected]. Förutom politik har Amoli en lång erfarenhet inom kommunikationsbranschen med ett tungt CV från arbetsplatser som SVT, UR och TV4.

Mellan 2010-2012 arbetade hon som programledare och reporter på Sveriges Radio. Efter detta var hon anställd på TV4 innan hon kom tillbaka till SVT år 2015 som en så kallad Social Media Strategist. Året efter detta fick hon jobb på Sveriges Utbildningsradio (UR). I oktober 2017 lämnade hon de skattebetalda jobben och började arbeta som Digital & Social Media Manager på Coreworkers AB. Idag arbetar Amoli som PR-konsult på företaget ILES PR.

***

Det är Amolis långa erfarenhet inom mediabranschen som lagt grunden till mycket av Radio Nodens verksamhet. Amoli vet mer än någon annan i Aktionsverket hur professionell radio och TV framförs, hur en studio både ser ut och fungerar, vilken utrustning och till viss del vilken mjukvara som används. Amoli har också under tiden i mediabranschen knutit kontakter med många framgångsrika personer, det är dock oklart om Radio Noden kommer försöka få stöd av dessa.

Aida Amoli Radio Noden
Aida Amoli Radio Noden
Aida Amoli Radio Noden
Aida Amoli Radio Noden

Amoli har förutom sitt engagemang inom Vänsterpartiet också deltagit på flera så kallade antirasistiska demonstrationer. Den första maj 2016 deltog hon på ”Antifascistisk 1 maj” i Stockholm som anordnades av Klubb Klasskrig. Amoli var konferencier på solidaritetsgalan ”Gala for Gaza” som anordnades av Ayman Osman efter att bland annat han och Mattias Gardell grundat föreningen Ship to Gaza. Amoli deltog också bland motdemonstranterna i Göteborg den 30 september 2019 när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade.

Efter att Annika Lundmarks dåvarande pojkvän Joel Bjurströmer Almgren försökt knivmörda en  meningsmotståndare i Kärrtorp vintern 2013 så anordnades det, senare samma år, ytterligare en demonstration i Kärrtorp vilket Amoli deltog på.

Aida Amoli är förutom firmatecknare också ledamot i Aktionsverket.

Felipe Nyström 880113-0678 – Ledamot

Felipe Nyström Radio Noden
Felipe Nyström Radio Noden

André FELIPE Nyström (880113-0678)
Dovregatan 14 lgh 1001
164 36 Kista

Instagram: felipeny_

Arbetsplats: Webbutvecklare på Omnipunktse AB ([email protected])

I början av 2015 träffar Felipe Nyström och Aida Amoli varandra och inleder ett förhållande. Den 4 juli samma år flyttar de ihop och har idag två barn tillsammans där den äldsta fått Annika Lundmark som gudmor.

Nyström grundade föreningen Big Belly Sound (Org.nr: 802476-9211) år 2014 och deras verksamhet går kort och gott ut på att arrangera fester eller bistå med sitt ljudsystem. Något de också gjort, vid flera vänsterextrema evenemang som bland anordnats av Cyklopen och Klubb Klasskrig.

Big Belly Sound Radio Noden AFA
Big Belly Sound Radio Noden AFA
Big Belly Sound Radio Noden AFA
Big Belly Sound Radio Noden AFA

Det är också Nyströms kunskap och erfarenhet inom ljud som gjort honom till en viktig medlem i Aktionsverket, han har även kunskaper inom webutveckling.

På företaget Omnipunktse AB jobbar Nyström som webbutvecklare, vilket gett honom erfarenheter som han använder inom www.radionoden.se. Omni är enligt de själva ”Sveriges bästa nyhetsapp”, vilket är intressant då Radio Noden marknadsfört sig just som en app (med tillhörande webbplats). Det är dock oklart om Nyström varit med och utvecklat mobilapplikationen då det på Facebooksidan vid två tillfällen [1, 2] efterfrågats just applikationsutvecklare.

Radio Noden söker app utvecklare.
Radio Noden söker app utvecklare.

***

Nyström är sedan tidigare dömd. Året 2011 kallas polis till restaurang Kvarnen på Tjärhovsgatan 4 i Stockholm då ett tumult uppstått. Väl på plats finner de Felipe Nyström, mycket berusad och aggressiv. När polisen skulle gripa Nyström så försökte han slita sig loss och det krävdes totalt fem polismän för att få ner honom på marken. Vid två tillfällen fick polisen använda pepparspray samt sätta både hand- och fotfängsel på honom. Polisen omhändertar Nyström som får sova ruset av sig i en fyllecell.

För detta dömdes Felipe Nyström för våldsamt motstånd och fick därför betala dagsböter 40 å 50 kr (Stockholms tr B 18002-11).

Felipe Nyström är förutom ledamot i Aktionsverket också justerare.

Sarah Degerhammar Bonk 841026-3522 – Suppleant

Sarah Degerhammar Radio Noden
Sarah Degerhammar Radio Noden

SARAH Elisabet Degerhammar Bonk (841026-3522)
Ålgrytebacken 14 lgh 1102
127 31 Skärholmen

Telefon: 070-391 09 51
Mail: [email protected]
Facebook: Sarah Liz

Fordon: Volvo XC70 (PYT 507)

Arbetsplats: Karolinska Universitetssjukhuset ([email protected])

Sarah Degerhammar Bonk är aktiv i Stockholms LS, jobbar på Hematologen på Karolinska Universitetssjukhus samt frilansar som skribent på syndikalisttidningen Arbetaren.se och på den vänsterextrema Tidningen Brand, som är närstående AFA. På den sistnämnda tidningen har Degerhammar och hennes man Erik Bonk, generalsekreterare för SAC, samarbetat vid flera tillfällen. Degerhammar och Erik är idag gifta men bor separat. Hon bor i en bostadsrätt med ett uppskattat värde på 5 789 000 kr medan hans bostad har ett uppskattat värde på 3 090 000 kr.

Sarah Degerhammar Radio Noden
Sarah Degerhammar fotograferas av polis, 2016.

Degerhammar deltar 2016, då 32 år gammal, i en ockupation av aulan på Hagsätraskolan i Bandhagen. Då aulan stått tom i över ett decennium ville ockupanterna att den skulle komma till användning igen och uppmärksammade detta via banderoller, flygblad och sen själva ockupationen. För detta dömdes hon och tio andra för olaga intrång (Huddinge tr B 15741-17). Under förhör svarade Degerhammar ”ingen kommentar” på samtliga frågor.

 

***

Degerhammars roll som suppleant har varit oerhört viktig vid grundandet av Aktionsverket. Det är nämligen postadressen till syndikalisternas fackförbund SAC som använts vid bildandet av föreningen. Det stannar inte där. Det är även SAC som upprättat Aktionsverkets bankkonto med tillhörande bankgiro och Swish-nummer, vilket används vid ekonomiska transaktioner, inköp och donationer.

Men kopplingen mellan SAC och Aktionsverket sträcker sig ännu längre. Om man undersöker vilka som på olika sätt bidrog till att Aktionsverket kunde genomföra sin Politikvecka (deras egna version av Almedalsveckan) så finner vi bland annat SAC och Federativs Förlag. Det sistnämnda är SAC:s egna förlag som bland annat trycker deras media. Erik Bonk, alltså SAC:s generalsekreterare, var en av de inbjudna föreläsarna till Politikveckan. Den fjärde juli, under punkten Arbetsmarknad, föreläste Erik under temat Workshop: Systematisk arbetsplatsorganisering. Se föreläsningen här (Video).

***

Den sjätte juli deltar Degerhammar i en livesänd diskussion under rubriken Hur gör vi motstånd i vården? Det intressanta här är inte livesändningen i sig utan den utrustning som används och den erfarenhet personerna bakom kameran innehar. Degerhammar kan nu efter detta överföra sin upplevelse och tillhörande erfarenhet till Aktionsverket och underlätta arbetet med att utveckla Radio Noden 2.0 som då, i en redan innehaven lokal i Stockholm, ska kunna erbjuda autonoma grupper att antingen livesända eller spela in föreläsningar och dylikt.

Madeleine Persson 841228-0060 – Firmatecknare

Madeleine Persson Radio Noden
Madeleine Persson Radio Noden

Danita MADELEINE Persson (841228-0060)
Tegelbruksvägen 16 lgh 1302
126 32 Hägersten

Telefon: 072-328 42 18
E-post: [email protected]

Facebook: Madeleine Persson
LinkedIn: Madeleine Danita Persson

Arbetsplats: Förlagschef på Leopard förlag AB
[email protected]

Madeleine har med sitt inflytande i Leopard Förlag gång på gång kunnat bidra till ekonomiska förutsättningar för Ayman Osman och hans företag. Ett flertal böcker som just Ayman gjort den grafiska designen för är utgivna av detta förlag. Ayman är också den som gjort logotypen till systerbolaget Leopard Akademika, ett förlag med fokus på akademiska rapporter.

Leopard Förlag samarbetar med vänsterextrema.
Leopard Förlag samarbetar med vänsterextrema.

Den som kan sin historia blir dock inte förvånad över detta samarbete. Leopard Förlag, grundat av bl.a. kommunisten Henning Mankell, har sedan decennier tillbaka gått hand i hand med den vänsterextrema rörelsen. Redan 2005 satt Mats Runvall, grundaren av AFA:s största webbutik, och recenserade vänsterböcker utgivna från just detta förlag. Några år senare, 2008, var Arbetarnas bildningsförbund (ABF) och Leopard Förlag arrangörerna till en föreläsning med namnet ”Ska man slå nazister på käften?” där Ayman Osman, då aktiv gatuaktivist i AFA, fick prata fritt om sitt engagemang. År 2013 står Leopard Förlag ensamt bakom föreläsningen Samtal på Kulturhuset om hotet från den nya fascismen. Leopard Förlag har också på flera olika sätt stöttat föreningen Ship to Gaza som Ayman Osman och Mattias Gardell var med och grundade.

När Radio Noden genomförde sitt evenemang Politikveckan så var Leopard Förlag en av sponsorerna, men förutom detta gjorde de reklam för evenemanget på sin sida, vilket kan tyckas vara märkligt för ett förlag att göra. Länken är numera bruten men kunde återfinnas på: https://leopardforlag.se/politikveckan-samma-varld-ar-omojligt/.

Nathan Hamelberg 740717-0617 – Ledamot

Nathan Hamelberg Radio Noden
Nathan Hamelberg Radio Noden

Ola NATHANAEL Hamelberg (740717-0617)
Voxnegränd 11 lgh 1202
128 43 Bagarmossen

Facebook: Nathan Hamelberg
Instagram: nathanhamelberg
LinkedIn: Nathan Hamelberg
Twitter: @NathanHamelberg

Arbetsplats: Digital redaktör på Statens centrum för arkitektur och design (ArkDes)

Nathanael Hamelberg är en flitig debattör, skribent, och med många år inom musikbranschen, också en DJ. Det är, till skillnad från Filipe Nyström, inte Hamelbergs musikaliska erfarenhet som gör honom till en så viktig medlem i Aktionsverket, det är hans stora inflytande i media.

År 2008 grundar Hamelberg föreningen Mellanförskapet, en organisation som hade som uppgift att göra ”Sverige öppet för alla”. Detta var startskottet på en lång karriär inom frågor som vithet, rasism, maskulinet och jämlikhet. Genom åren har Hamelberg fått arbete sida vid sida med Tobias Hübinette, Nabila Abdul Fattah och Athena Farrokhzad.

Hamelbergs kamp mot rasism tar fart 2013 då han står på scen i Kärrtorp och pratar om just detta. Efter Kärrtorp har han deltagit på mängder av panelsamtal, intervjuer och debatter. Hamelberg har skrivit artiklar, krönikor och insändare till Aftonbladet, ETC, Expo, Arbetaren, Fria Tidningen, Aktuellt Fokus och många fler.

Efter att ha jobbat med frågor som vithit och rasism i nästan tio år så var det dags att byta fokus. Året 2017 blir Hamelberg utbildare på Män för Jämställdhet:

MÄN arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi utgår från en feministisk syn på världen och tanken att vi behöver förändra destruktiva manlighetsnormer.

Hamelberg börjar också jobba som metodutvecklare på Machofabriken vars syfte är att arbeta för jämställdhet och mot våld bland unga. Detta kan tyckas vara komiskt då Hamelberg idag ingår i Aktionsverket som består av människor som både utövat, samt glorifierat, de våld som politiskt oliktänkande under många år fått utstå.

Idag bor han själv i en bostadsrätt med ett uppskattat värde på 2 970 000 kr.

Saman Ali Radio Noden

Förutom ovanstående så har vi också firmatecknaren Saman Ali. Ali och Ayman Osman grundade tillsammans med Mattias Gardell Ship to Gaza. Ali har sedan dess ihop med bland annat Dror Feiler, Mehmet Kaplan och Henning Mankell åkt till Gaza-remsan med förnödenheter.

Vet du mer?

Vet du mer om ovanstående vänsterextremister? Tveka inte att höra av dig till oss via vårt krypterade kontaktformulär eller direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Är du en före detta medlem i AFA, Revolutionära fronten eller en person som ingått i den större antifascistiska miljön men numera har kommit på bättre tankar och vill motverka vänsterterrorism? Läs här om information till avhoppare.

Dela artikeln