Efterlysning: Aktivisterna bakom Amalthea Bokkafé

Publicerad den 28/9 2023 kl 22:09

EFTERLYSNING. Avmaskerat söker information om de aktivister som idag, och tidigare, varit involverade i den AFA-kopplade verksamheten med bas i Malmö.

Amalthea Bokkafé söker nya aktivister till sin verksamhet (t.v). Bokcaféet arrangerar årligen AFA:s brännbollsturnering (t.h).
Amalthea Bokkafé söker nya aktivister till sin verksamhet (t.v). Bokcaféet arrangerar årligen AFA:s brännbollsturnering (t.h).

Amalthea Bokkafé grundades 2009 och har sedan dess varit en viktig knutpunkt för Skånes vänsterextremister. Bokcaféet är döpt efter Amaltheadådet 1908 där en person dog och 23 skadades.

Genom åren har verksamheten försett Sverige och framför allt Skåne med AFA-propaganda. Vinsten av försäljningen går sedan direkt till AFA som i sin tur hotat och vandaliserat meningsmotståndares hem och fordon. Amalthea Bokkafé har även varit involverad i flera svartklubbar som i sin tur genererat pengar åt AFA och den övriga extremvänstern.

Amalthea Bokkafé säljer propaganda åt AFA samt förser nätverket med pengar.
Amalthea Bokkafé säljer propaganda åt AFA samt förser nätverket med pengar.

Året 2011 grundar bokcaféet en förening vid namn Amalthea Studieförening (Org.nr: 802462-9431) och kort därpå öppnar de ett bankgiro. Idag har de även Swish och ett Patreon-konto som används för att ta emot donationer.

AFA:s årliga brännbollsturnering

Amalthea Bokkafé har delat upp sin verksamhet i olika arbetsgrupper. En av dessa grupper heter ”brännbollsgruppen” och har som uppgift att arrangera AFA:s årliga brännbollsturnering.

Traditionen att samla vänsterextrema grupper en gång om året för att tävla om en trofé är något som pågått under många år i både Sverige och Danmark.

Vill rekrytera nya aktivister

I oktober vill verksamheten rekrytera nya aktivister.
I oktober vill verksamheten rekrytera nya aktivister.

Att bedriva en ideell verksamhet kräver människor som är villiga att lägga ned många timmar och mycket energi på verksamheten utan att kräva något tillbaka. Detta gäller speciellt hos Amalthea Bokkafé som strävar efter att ha öppet nästan varje dag. Nu söker de fler aktivister som kan bistå dem.

Den 9 oktober mellan klockan 19:00 – 20:30 är det planerat att en introduktionsträff ska genomföras i lokalen på Kristianstadsgatan 41 i Malmö.

Avmaskerat söker därför fotografer som kan dokumentera de som väljer att delta på denna träff. Vår bedömning är att samtliga som är involverade i verksamheten ska hanteras likadant som de som är med i nätverket AFA eftersom verksamheten ekonomiskt gynnar dem och det våld som AFA utsätter andra för – bland annat barnfamiljer. Det är därför mycket viktigt att kartlägga de som är involverade i Amalthea Bokkafé.

Vet du mer?

Denna artikel kommer med tiden att uppdateras medan vi granskar de som är, eller varit, engagerade i det AFA-kopplade bokcaféet. Har du information, bilder eller dokument som berör verksamheten, eller annan information om den vänsterextrema rörelsen i Skåne? Kontakta oss direkt på [email protected] eller använd vårt krypterade kontaktformulär. Vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln