Alternativ för Sverige stämmer två vänsterextremister

Publicerad den 21/6 2021 kl 11:06

NYHET. De vänsterextremister som saboterade valpropaganda vid Alternativ för Sveriges torgmöte 2019 står nu inför rätta.

Syndikalisterna Ëlmë Ämting och William Wilja Viklund.
Syndikalisterna Ëlmë Ämting och William Wilja Viklund.

Under våren 2019 genomförde Alternativ för Sverige (AfS) sin valkampanj vid namn Frihetsturnén. Syftet var att väcka opinion inför det kommande Europaparlamentsvalet som hölls samma år.

När AfS genomförde sitt torgmöte i centrala Sundsvall den 9 maj utsattes de för sabotage av två vänsterextremister. Genom att hälla ut vätskan från en burk surströmming över deras valpropaganda så förstörde de material för flera tusen kronor. Detta fångades på film och polisen kunde snabbt gripa vänsterextremisterna.

https://youtu.be/LN7RrC-uH-Y?t=875 (14:35)

Klicka för att se video.
Klicka för att se video.

Utredning läggs ner – trots bevis och erkännande

Erkänner aktionen på Facebook.
Erkänner aktionen på Facebook.

Poliserna grep vänsterextremisterna på plats, det finns videobevis och personerna som utförde aktionen erkände själva på sociala medier. Men trots detta så gick aldrig ärendet vidare utan preskriberades i maj, 2021.

AfS:s partiledare Gustav Kasselstrand har utryckt sig mycket kritisk till hur slapphänt polisen hanterat ärendet:

— Händelsen finns på film, personerna grips av polis i anslutning till dådet, och på sociala medier tar de på sig attentatet. Ändå tycks polisen inte lyfta ett finger för att kunna lagföra dessa två vänsterextremister. Det bevisar att alla ord om att man ser allvarligt på demokratibrott bara är just ord, utan förankring i verkligheten.

Eftersom att ärendet nu är preskriberat så har AfS lämnat in en civilrättslig stämningsansökan mot vänsterextremisterna (Sundsvall tr FT 1328-21) där de stäms på 5 400 kr för de skador som uppstod när valmaterialet förstördes.

Ëlmë Ämting 840418-8545

Ëlmë Ämting
Ëlmë Ämting

Ëlmë Ämting (840418-8545)
Östanbäcksgatan 15 A lgh 1101
871 31 Härnösand

Tele: 070-247 75 50, 076-119 65 33
Mail: [email protected], [email protected], [email protected]
Facebook: Elme Ämting-Selja
Instagram: elme.aemting.selja

Malin Camilla Ämting, sen Alveola Ämting, idag Ëlmë Ämting och som enligt egen utsago planerar byta namn till Ëlmë Ämting-Selja, är kvinnan i videon som saboterar valpropaganda för flera tusen.

Syndikalisten och kulturmarxisten Ämting bor idag i Härnösand och är kontaktperson för SAC Sundsvall samt ordförande i Sundsvall LS.

Ämting var med och grundade Härnösands Fria Kulturförening (Org.nr: 802471-1460). Föreningen beskriver sig som en:

feministisk, antirasistisk och antikapitalistisk ideell förening som är öppen för alla som delar vår värdegrund. När vi bildades i slutet av 2012 var vi bara fem, och vi gick ihop för att vi ville ha en gemensam ateljé att måla i. Nu är vi omkring 50 medlemmar och sysslar både med eget kulturskapande i olika former och med att arrangera festivaler och sånt.

I Härnösand så har denna förening under flera års tid varit ansvarig för aktiviteter som t.ex. teater och gatukonstveckor där bland annat byggnader målades om av professionella graffitimålare. Föreningen har också arrangerat flera ”feministfestivaler”.

Ämting jobbar idag som arkivpedagog på Föreningsarkivet Västernorrland. Föreningsarkivet är en institution i Västernorrlands län som ansvarar för att bevara den enskilda sektorns kulturarv. Detta görs genom att ”söka upp, kartlägga och om möjligt samla in arkivhandlingar, göra intervjuer och minnesinsamlingar för att på så sätt belysa skeenden och förhållanden utanför den offentliga sektorn”. Vad det betyder i klartext är att personerna i Föreningsarkivet letar upp föreningar, organisationer och individuella personer som innehar arkiv, för att sedan arkivera foton, dokument och ibland objekt. Att en kulturmarxist som Ämting innehar ett inflytande i en sådan betydelsefull förening är oroväckande då hennes beslut och bestämmanderätt kan leda till att vissa ”obekväma” sanningar i svensk historia väljs bort.

Ëlmë Ämting
Ëlmë Ämting på skolbesök i Kunskapsakademin i Sundsvall.

Vid sidan av detta har Ämting lyckats skaffa sig inflytande i kulturlivet i Sundsvall. Genom att agera samordnare på Sundsvalls museum är hon med och bestämmer vilken riktning muséet skall ta när det kommer till utställningar, aktiviteter, inbjudna föreläsare och annat som både skänker kulturell och historisk mening till invånarna i Sundsvall.

William Wilja Viklund 910514-1973

William Wilja Viklund
William Wilja Viklund

Hans WILLIAM WILJA Viklund (910514-1973)
Fridhemsgatan 69 lgh 1306
854 62 Sundsvall

Tele: 073-824 15 78
Mail: [email protected]

Linkedin: William Wilja Wiklund
Facebook: William Wilja Wiklund
Twitter: @wwklnd
Instagram: wwklnd

William, mannen i videon ovan, är en god kamrat till Ämting och är aktiv inom Sundsvall LS. Till skillnad från Ämting så har William inte fått in foten i arbetslivet än utan spenderar mestadels av sin tid framför Youtube eller vid något datorspel. Detta har dock inte hindrat honom från att bedriva ”klasskamp”.

William har på olika sätt kombinerat sin estetiska förmåga med marxism. I sitt hem har han en 3D-skrivare som han använder för att producera 3D-utskrivna huvuden på kommunistiska diktatorer som Vladimir Lenin och Josef Stalin.

William Wilja Viklund
William Wilja Viklund

Förra året gjorde han en antifa-design som sedan säljs på t-shirts, klistermärken och muggar. William grundade också en enskild firma vid namn The Artivist Collective men som idag är nedstängd.

William Wilja Viklund
Klädesplagg till salu med Williams logotyp på.

Enligt en intervju i Sundsvalls Tidning identifierar sig William som ickebinär, han identifierar sig alltså som varken kvinna eller man:

— Jag kan bara identifiera mig som hen, något annat känns inte relevant. Könet har inte nödvändigtvis med det fysiska könsorganet att göra. Jag har och har haft relationer med alla typer av identiteter, säger William och berättar vidare utförligt om att han är polyamorös och vid intervjutillfället hade distansförhållanden med två personer samtidigt.

På hans youtubekanal finner man egenproducerad kommunistisk propaganda men också en 20 minuter lång video där han visar hur han sminkar sig.

Vet du mer?

Vet du mer om personerna ovan eller om den vänsterextrema miljön i Sundsvall? Använd vårt krypterade kontaktformulär eller kontakta oss direkt på [email protected]. Alla tips är välkomna!

Dela artikeln