Amerikanska AFA importerades från Sverige

Publicerad den 5/6 2020 kl 11:06

NYHET. Caroline Victorin, som är gift med den svenske vänsterextremisten Johan Victorin, pekas nu ut som grundaren av den första amerikanska avdelningen av den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion, Antifa.

Caroline och Johan Victorin.

Antifa – eller AFA som de kallas i Sverige – var tidigare främst ett europeiskt fenomen.

Men våldsgrupperingen har sett en stor tillväxt i USA de senaste åren, inte minst efter att Donald Trump blev president.

Precis som i Sverige ägnar sig organisationen åt att i grupp överfalla och misshandla politiska motståndare på högerkanten.

Vänsterextremisterna har en särskilt stark närvaro i Portland i Oregon.

Journalistnätverket Project Veritas har nu lyckats infiltrera Antifa Rose City i Portland, som beskrivs som den första avdelning som organisationen startade i USA, år 2007.

Av avslöjandet framgår att grundaren av Antifa Rose City är 44-åriga Caroline Victorin (född Gauld). Hon är gift med den tolv år yngre svenske vänsterextremisten Johan Victorin som också är involverad i Antifa, skriver journalisten Andy Ngo på Twitter. Enligt Ngo hjälpte duon till att ”importera europeisk Antifa-extremism till USA”.

— De fick kunskaper av någon som hade betydligt mycket mer erfarenhet och ägnade sig åt det här professionellt. Caroline flyttade till Sverige tillsammans med sin man som har dubbelt medborgarskap. Så det sker ett utbyte genom den europeiska kopplingen, berättar infiltratören i Project Veritas video.

Project Veritas har bland annat i smyg spelat in Nicholas Sifuni, ”taktikexpert” för Antifa Rose City, när han instruerar medlemmarna i att använda våld under en av organisationens hemliga föreläsningar.

— Öva på att trycka in någons ögon. Det krävs väldigt lite tryck för att skada någons ögon, säger Sifuni bland annat och förklarar att allt handlar om att ”förstöra sin fiende”.

Nicholas Sifuni understryker samtidigt för medlemmarna att det är viktigt att utåt dölja att man ägnar sig åt politiskt våld.

President Donald Trump uppgav i helgen att USA kommer att klassa Antifa som en terrororganisation. Hur detta ska gå till har han dock inte berättat ännu.

Lånat från Fria Tider.

Dela artikeln