Andreas Lindh åtalas för våldsamt motstånd mot ordningsvakt

Publicerad den 16/8 2023 kl 18:08

NYHET. Vänsterextremisten Andreas Lindh står nu åtalad för våldsamt motstånd efter att ha angripit en ordningsvakt tidigare i år.

Andreas Lindh greps tidigare i år när han försökte frita en omhändertagen kvinna. Står nu åtalad för våldsamt motstånd.
Andreas Lindh greps tidigare i år när han försökte frita en omhändertagen kvinna. Står nu åtalad för våldsamt motstånd.

Vänsterextremisten Andreas Lindh (770826-1677) är välkänd inom den autonoma vänsterrörelsen i Göteborg och har en lång historik av engagemang. Han har bland annat varit en drivande kraft bakom organisationen ABC Göteborg, som samlar in medel till personer som avtjänar fängelsestraff för allvarliga vänsterextrema brott, inklusive terrordåd. Lindh har också tidigare uppmärksammats för att öppet ha uppmanat till våld mot nationalister på plattformen X, tidigare känd som Twitter.

Enligt uppgifter från Nordfront åtalas nu Lindh efter en händelse i början av sommaren där han anklagas för att ha gjort våldsamt motstånd mot en ordningsvakt (Göteborgs tr B 1171-23).

Bild på Andreas Lindh när han uppträdde på Syndikalistiskt forums efterfest den 1 maj 2023.
Bild på Andreas Lindh när han uppträdde på Syndikalistiskt forums efterfest den 1 maj 2023.

Angrep ordningsvakt: ”Var jätte stissig”

Händelsen ägde rum den 23 mars i år efter att Lindh med sällskap besökt en krog i centrala Göteborg. När de kom till Järntorget fick de se grupp ordningsvakter som avlägsnade en berusad och aggressiv kvinna och Lindh bestämde sig för att lägga sig i ingripandet.

En kvinnlig ordningsvakt vittnade senare i ett polisförhör om händelseförloppet:

[Andreas Lindh, red.anm] hoppar och flyger in i vårat ingripande, kollegor från Securitas fångar honom i luften när han försöker frita henne. Jag står med ryggen emot och såg inte så mycket, jag såg att dom tog ner honom, han blir galen, det tar 5-10 minuter så leder dom iväg honom till Landsvägsgatan bredvid Haga Östergata, han fortsätter streta under transporten.

Han var jätte stissig, väldigt hetsig och snabb, hyper.

En annan ordningsvakt vittnade om att Lindh medvetet knuffade honom i bröstet. Vakten ådrog sig även en mindre skada på handen när de brottade ned Lindh på marken och handfängslade honom.

Lindh förnekade brott under polisförhöret och hävdade att det var ordningsvakterna som agerade provocerande:

Jag håller emot. Det skulle inte gjort ont på ett barn. Jag rörde hans bröst men det kan inte ha gjort ont på ett barn.

Lindh förklarade sitt motstånd på marken som en panikreaktion. Vidare klagade han på att han fick skrapsår och ömhet på låret under gripandet. Polisförhöret avslöjade även att Lindhs flickvän var närvarande vid platsen och tvingades bevittna händelsen.


Har du mer information om Andreas Lindhs flickvän? Kontakta oss!


Rättegången är ännu inte avhållen, men med vittnesmål från två ordningsvakter som står emot honom kan Lindh förvänta sig påföljder i form av betydande böter. Dessa kommer att baseras på hans inkomst, som enligt uppgifter från förundersökningen ligger på strax under en miljon kronor per år.

Samlar in pengar åt terrorister och mördare

Andreas Lindh är, som ovan skrivet, en drivande kraft bakom Anarchist Black Cross lokalgrupp i Göteborg. ABC är en internationell organisation som samlar in pengar och skänker moraliskt stöd åt fängelsedömda vänsterextremister. Flera av dem har mördat och begått terrordåd för att främja revolutionära och socialistiska/anarkistiska ändamål. I november 2021 släppte Exakt24 ett reportage om Lindh och hans kopplingar till ABC. Klicka nedan eller här för att se reportaget.

Andreas Lindh ligger bakom finansieringen av flera livstidsdömda vänsterterrorister och mördare genom ett internationellt nätverk av sponsorer. Foto: Exakt24.
Andreas Lindh ligger bakom finansieringen av flera livstidsdömda vänsterterrorister och mördare genom ett internationellt nätverk av sponsorer. Foto: Exakt24.

Den andra personen som är involverad i ABC Göteborg är ST-läkaren Marja Forssman (820406-6289). Forssman är ABC Göteborgs ekonomiansvarig och tar hand om föreningens bankgiro. Forssman är även anställd av Västra Götalands regionen och är nu under utredning för sina kopplingar till den våldsbejakande extremvänstern (VG Region RS 2023-03353). Läs mer om henne i artikeln nedan.

ST-läkare bakom AFA:s insamling efter brand i Hammarkullen

Dela artikeln