Annika Lundmark – Nyckelperson inom den autonoma miljön

Publicerad den 13/9 2021 kl 08:09

Annika Kristina Lundmark
770812-1921

Wendela Hebbes gata 6 A lgh 1401
12957 Hägersten

Det är på fjärde våningen (första dörren till vänster)

Mail: [email protected]
Tele: 070-733 43 29
Facebook: Annika Lundmark
Instagram: nikayosaurus

Arbetsplats: Annonsdax i Stockholm AB
[email protected]

Aktiv i AFA:s innersta krets

Annika Lundmark pekas i en rapport av Säkerhetspolisen (Säpo) ut som en tongivande nyckelperson i AFA:s innersta krets. Hon bedöms också vara en central samordnare som upprättar, eller skapar, kontakter med både nationella och internationella vänsterextrema grupperingar och nätverk. Enligt rapporten från Säpo skall Lundmark varit medlem sedan åtminstone 2009 men hennes brottsregister visar att hon varit aktiv i den vänsterextrema och våldsbejakande miljön sedan början av millenniumskiftet.

Lundmark har ett omfattande brottsregister där hon bland annat dömts för hot- och våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och två fall av våldsamt upplopp. Lundmark har också varit misstänkt för bland annat förberedelse till grov misshandel.

Säpo rapporterar att Lundmark dokumenterats tillsammans med RF- och AFA-aktivister i samband med flera våldsamma motdemonstrationer, t.ex. mot SvP i Stockholm den 14 september 2013 och den 30 augusti 2014. Lundmark var också delaktig i Kärrtorpsdemonstrationen 2013 som slutade med att Joel Bjurströmer Almgren försökte knivmörda en meningsmotståndare.

Alexander Nilsson, Annika Lundmark och Felipe Nyström.
Alexander Nilsson, Annika Lundmark och Felipe Nyström.

Lundmark har tidigare varit tillsammans med Joel och de har idag ett barn tillsammans. Joel var en av de som grundade Revolutionära Fronten (RF), en vänsterextrem organisation som med grovt våld, hot och så kallade hembesök, angrep politiska meningsmotståndare.

Idag bor Lundmark med sin man Alexander Nilsson (910128-1872), före detta aktivist inom RF. Hur aktiv och våldsam Nilsson var under hans tid i RF är svårt att säga, men vi vet från tidigare polisutredningar att hans engagemang lett till stora konsekvenser för honom själv och hans egendom.

Tio år av organiserad och politisk terror

I början av det nya milleniet förekom Annika Lundmark, tillsammans med andra grovt kriminella vänsterextremister, i flera polisutredningar.

2004: Förberedelse till grov misshandel

I samband med en demonstration den 22 april 2004 samlas flera vänsterextremister i närheten av Stadshuset i Stockholm. I samlingen finner vi Lundmark, hennes dåvarande sambo Anders Knutsson (691208-0295) och Magnus Borefur (810214-2976). I en påse har de glasflaskor, rånarluvor och ett järnrör. En polis som iakttar dem förstår att något är på gång och springer där i kapp dem och alla tre grips. Då det var Knutsson som höll i plastpåsen så var han den enda som dömdes.

2006: Våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd

I slutet av 2004 är Lundmark ute med Magnus Borefur och syndikalisten Alice Matiesen (841016-0223), samtliga är berusade och aggressiva. Vid en restaurang ser Lundmark en polisbuss med öppen framdörr. Hon springer då fram och slår med båda sina händer igen dörren som med full kraft slås mot den polisman som satt vid ratten. När poliserna springer ut ur bussen behöver de brotta ned Lundmark och hennes kumpaner. För detta döms Lundmark år 2006 till villkorlig dom och samhällstjänst på 50 timmar.

2006: Undanröjande av villkorlig dom

Efter att Lundmark attackerat poliserna ovan så hade hon turen att inte dömas till fängelse utan enbart till villkorlig dom. Samhällstjänsten på 50 timmar var drygt lite mer än en komplett arbetsvecka. Men trots detta valde hon att istället riskera fängelsetid. Istället för att fullgöra sin samhällstjänst så slutar hon dyka upp och svarar sedan inte på varken brev eller telefonsamtal från frivården. I beslutet kan man läsa:

Hon är medveten om att det är hennes ansvar att tillse att samhällstjänsten fullgörs men hon har tyckt att detta varit en jobbig sak och har inte självmant orkat kontakta frivården.

Tingsrätten ger henne en andra chans och då lyckas hon tillslut fullgöra sina sista timmars samhällstjänst.

2009: Pekas ut av Säkerhetspolisen

Efter att Lundmark åtalats för upploppet i Kungsträdgården år 2014 så framkommer det i förundersökningsprotokollet (Stockholms tr B 12358-14) att Säpo redan 2009 haft kunskap om Lundmarks centrala position inom AFA. I rapporten från Säpo framkommer det att hon tillhör den innersta kretsen inom AFA samt att hon har ett stort ansvar när det kommer till samverkan mellan olika vänsterextrema och våldsbejakande grupperingar. Hon har också fungerat som en organisatör och ska enligt SÄPO ha organiserat kampsport med RF-medlemmar.

2014: Upploppet vid Kungsträdgården

Det nationella partiet Svenskarnas parti (SvP) hade 2014 påbörjat sin valturné och åkte därför runt i Sverige och höll olika torgmöten. Bara några veckor innan upploppen i Kungsträdgården den 30 augusti så hade ett annat upplopp skett i Limhamn, vilket slutade med att vänsterextremister blev nedridna av polisens hästar. Både AFA och RF hade frenetiskt misshandlat, attackerat och angripit omgivningen överallt där SvP dykt upp.

***

Lördagen den 30 augusti 2014 skulle SvP genomföra sin demonstration. Planen var att demonstrationståget skulle gå ifrån Gustav Adolfs torg längs Strömgatan ut mot Kastellholmen i Stockholm. Samtidigt hade en mycket stor motdemonstration arrangerats i Kungsträdgården och polisen var förberedda på konfrontationer.

Innan SvP ens kommit fram till sin slutdestination hade AFA redan attackerat polisen med rökfacklor, smällare och glasflaskor. En polisbuss slogs sönder och en person misshandlades. När SvP väl kom fram till platsen försökte AFA storma polisavspärrningarna för att kunna misshandla partimedlemmarna och förstöra deras ljudutrustning. I domen kan man läsa:

Annika Lundmark utpekad i operation Eskil.
Annika Lundmark utpekad vid Kungsträdgården.

När Svenskarnas parti en stund senare passerade Kungsträdgården blev stämningen åter igen orolig. I korsningen Kungsträdgårdsgatan och Arsenalsgatan slängdes rökbomber, smällare/bangers, flaskor och metallstaket mot polisen. Flera av dessa föremål träffade poliser.

En av deltagarna bland dessa våldsamma motdemonstranter var Annika Lundmark. Hon och 15 stycken andra vänsterextremister skulle med hjälp av polisens underrättelseverksamhet och dokumentation på plats senare ställas inför rätta.

Åtalet hänvisar till förundersökningen i vilken det framkommer att Lundmark, som var den äldsta av de åtalade, har fungerat som organisatör och uppgavs organisera träningar med RF-medlemmar. Men trots detta väljer åklagaren inte att åtala henne som anstiftare eller anförare. Hon frias till och med. Den 19 november 2015 meddelar Stockholms tingsrätt att Lundmark frias. Glädjen skulle dock inte vara länge.

Den friande domen, tillsammans med andra åtalspunkter, överklagas och den 1 juli 2016 dömdes nu Lundmark till villkorlig dom med samhällstjänst på 100 timmar. Om fängelse istället hade valts som påföljd hade hon dömts till tre månaders fängelse.

2015: Annika Lundmark träffar Aida Amoli

Annika Lundmark och Aida Amoli.
Annika Lundmark och Aida Amoli.

Detta året träffar Annika Lundmark och hennes vän Felipe Nyström kvinnan Aida Amoli. Amoli och Nyström blev snabbt ett par, flyttade ihop och skaffade två barn. Det äldsta barnet har idag Annika Lundmark som gudmor.

När Avmaskerat analyserade Amolis sociala medier inför vår artikel om Aktionsverket så kunde vi snabbt se att Lundmark fungerade som en katalysator till Amolis då ganska svaga vänsteråsikter. Amoli hade visserligen varit delaktig på några antirastiska demonstrationer men det var karriären inom media (SVT, TV4 m.m) som var hennes främsta strävan.

Med Lundmark och Felipe Nyström i livet, där den sistnämnde bidrar med sitt ljudsystem till AFA-kopplade fester, så intensifierades Amolis åsikter och hon själv började delta på vänsterextrema evenemang som anordnades på bland annat Cyklopen. Lundmark och hennes bekantskapskrets blev mycket snart en ”andra familj” som Amoli själv uttryckte det på hennes Instagram.

2016: Arrangerade AFA-kopplad demonstration

Under parollen ”Antifascistiskt 1 maj” samlades ett hundratals vänsterextremister i Stockholm för att tåga fram längs gatorna. Bakom demonstrationen stod Klubb Klasskrig och en av arrangörerna var Annika Lundmark. Hon var förutom involverad i planeringen också den som stod längst fram och höll i banderollen.

På AFA:s egna hemsida kan man läsa att demonstrationen lockat till sig många nya vänsterextremister som tidigare inte varit organiserade, något AFA tycker ”bådar gott inför den närmaste framtiden”.

Annika Lundmark Antifascistisk 1 maj 2016, Stockholm.
Annika Lundmark. Antifascistisk 1 maj 2016, Stockholm.

2017: Vänsterextremt 40-årskalas

När Annika Lundmark närmade sig 40 år så var det dags för en storslagen fest. Hennes goda vän Aida Amoli hade då, tillsammans med många andra veteraner inom den autonoma miljön i Stockholm, hyrt en lokal som de dekorerat med en syndikalistisk banderoll med texten ”YOYO 40 år”.

Annika Lundmark. 40-årskalas, 2017.
Annika Lundmark. 40-årskalas, 2017.

2019: Vice ordförande i Aktionsverket

I början av 2019 grundar Annika Lundmark, Ayman Osman, Aida Amoli och andra tongivande personer föreningen Aktionsverket. På pappret ska Aktionsverket fungera som en ”demokratisk mötesplats” där personer kan knyta band genom studiecirklar, kampsport och föreläsningar. Föreningens största projekt har dock varit Radio Noden, Sveriges största plattform för vänsterextrem radioverksamhet. Avmaskerat har skrivit mer om det här.

Vet du mer?

Vet du mer om Annika Lundmark? Tveka inte att höra av dig till oss via vårt krypterade kontaktformulär eller direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Är du en före detta medlem i AFA, Revolutionära fronten eller en person som ingått i den större antifascistiska miljön men numera har kommit på bättre tankar och vill motverka vänsterterrorism? Läs här om information till avhoppare.

Dela artikeln