Vänsterextrem kampsportstränare utpekad av Säpo – arbetar med utsatta ungdomar

Publicerad den 15/9 2021 kl 11:09

NYHET. Flerfaldigt dömd vänsterextremist tillåts träna utsatta ungdomar i kampsport. Före detta polis ansvarig för ungdomsprojektet.

Annika Lundmark tillåts träna ungdomar i riskzonen.
Annika Lundmark tillåts träna ungdomar i riskzonen.
Annika Lundmark AFA Revolutionära Fronten
Säkerhetspolisens uttalande om Annika Lundmark.

Avmaskerat kunde nyligen uppdatera vår profil om den tongivande vänsterextremisten Annika Lundmark som sedan millenniumskiftet antigen direkt, eller via sina kumpaner i AFA, misshandlat, hotat och terroriserat människor på grund av deras politiska åsikt. Lundmark är själv dömd för att ha misshandlat poliser och hotat att hon ska döda dem. Senast 2015 dömdes hon för två fall av våldsamt upplopp efter att ha deltagit i kravaller i Kungsträdgården. I polisutredningen angående Lundmarks senaste dom så bifogades det ett utdrag från Säkerhetspolisen där hon pekas ut som en av ledarna i AFA:s innersta krets. Förutom att direkt eller indirekt delta i attacker på politiskt oliktänkande så var också Lundmark den som organiserade kampsportsträningar med båda aktivister från AFA och Revolutionära Fronten (RF). Den sistnämnda gruppen är ansvarig för ett 50-tal olika fall av misshandel, grov mordbrand, mordförsök och ren och skär terror riktad mot bland annat barnfamiljer.

Avmaskerat har vid flera tillfällen rapporterat om hur vänsterextremister lyckats infiltrera olika ungdomssatsningar och institutioner där ungdomar får hjälp. Det handlar om barn som växt upp i destruktiva miljöer, de absolut mest utsatta barnen i vårt samhälle. Och dessa har flera vänsterextremister lyckats komma åt. Nu har vi stött på ytterligare ett exempel.

Tränar i Thailand för match i Sverige

När atleten och crossfittränaren Danijela Hodges, mer känd som Träningsmorsan, åkte till Thailand 2013 för att träna Myuay Thai så träffade hon en kvinna vid namn ”Nika”. Denna kvinna skulle visa sig vara Annika Lundmark. Lundmark hade åkt till Thailand för att, precis som Hodges, träna kampsport inför en kommande match i Sverige.

Annika Lundmark AFA Revolutionära Fronten

Jag lärde känna många grymma fighters i Chalong och Nika är en av dem… Hon var där för att träna upp sig inför en fight i sverige. Den kommer jag inte att missa!
– Danijela Hodges

Hur det gick med matchen vet vi inte. Däremot vet vi från polisens utredning att Annikas kunskaper inom kampsport kommit väl till användning när det gäller att förbereda, samt öka, vänsterextremisters våldskapital.

Organiserar vänsterextrem kampsportsträning

I polisens dokument kan man läsa att Annika, enligt egen utsago, organiserade kampsportträning och att det är hennes specialitet inom AFA. Det framgår också att hon skriver brev till kriminella vänsterextremister som sitter i fängelse och mobiliserar aktivister till illegala och våldsamma motdemonstrationer samt rättegångar när någon av hennes kumpaner blir åtalade.

Fryshusets Frysbox

Frysbox är ett socialt ungdomsprojekt som riktar sig till människor mellan 13 och 19 år, främst unga tjejer, och drivs av Fryshuset i samarbete med lokala boxnings- eller kampsportsklubbar. Kampsporten fungerar som självstärkande övningar, som i sin tur skapar större självförtroende, och hjälper vilsna ungdomar att hitta tillbaka.

Pernilla Johansson. Verksamhetsansvarig på Frysbox.
Pernilla Johansson. Verksamhetsansvarig på Frysbox.

Ungdomssatsningen Frysbox drivs av den före detta polis, och världsmästaren i kampsport, Pernilla Johansson. I en intervju med Johansson förklarar hon vad som la grunden till projektet:

Jag startade gruppen medan jag arbetade som stödperson för brottsoffer. Genom mitt arbete träffade jag unga pojkar och flickor som hade påverkats negativt av olika former av kriminalitet. Samtidigt tävlade jag i kampsport och såg att det kunde spela en viktig roll för unga vuxna och bygga upp deras hälsa och självkänsla.

En annan person som också engagerat sig i ungdomssatsningen är Annika Lundmark. Hon lyfts fram vid flera tillfällen och benämns som ”mästare” på Frysboxs egna webbplats. Lundmark är en av tränarna som kommer i kontakt med dessa ungdomar, vilka givetvis ser upp till henne och i värsta fall kan komma att bli politiskt radikaliserade av AFA-veteranen.

Frysboxs relation till Impact Gym

Det är viktigt att förstå att Frysbox-projektet är ett samarbete mellan Fryshuset och lokala kampsportsklubbar. Frysbox i sig är ingen egen kampsportsklubb med egna kampsportstränare. Den klubb som varit avgörande för hela projektet är den som Pernilla Johansson representerar, nämligen Impact Gym, placerad på Västberga Allé 1C i Stockholm. Impact Gym har, förutom organiserat kampsportsträningar på Frysbox, också gjort reklam för ungdomssatsningen genom sociala medier, intervjuer, mediasatsningar och tävlingar. År 2020 deltog de i Musikhjälpen och hjälpte till att samla in pengar till Kampsportsbössan.

Då är frågan: Skulle det kunna vara så att Johansson tränar där, på Impact Gym, och Lundmark på ett annat gym? Deras enda koppling är att båda klubbarna deltar i Frysbox? Det skulle förklara varför Johansson inte vetat om Lundmarks gedigna brottsregister och hennes engagemang i våldsbejakande Antifascistisk Aktion.

Det skulle kunna vara så om det inte vore för att Lundmark också tränar på Impact Gym, hon till och med representerar det – både på foto och film.

Lämpligheten ifrågasätts

Idag är Annika Lundmark vice ordförande i föreningen Aktionsverket som grundades av flera tongivande vänsterextremister. Aktionsverket i sin tur har grundat Radio Noden, Sveriges största plattform för vänsterextrem radioverksamhet. Frågan vi på Avmaskerats redaktionen ställer oss är då om det verkligen är rimligt att Annika Lundmark kan agera instruktör för ungdomsprojektet Frysbox samt ha en framträdande roll i kampsportsklubben Impact Gym? Lundmark är trots allt dömd för våldsbrott, utpekad av SÄPO som tongivande inom det våldsbejakande nätverket AFA och idag driver hon Radio Noden som fungerar som det största radikaliseringsverktyget den vänsterextrema rörelsen någonsin har haft.

Dela artikeln