AFA och Revolutionära frontens attack på nationaldagen 2008

Publicerad den 6/6 2022 kl 14:06

GAMMALT. Tio vänsterextremister dömdes för den hänsynslösa misshandeln på Hisingen 2008. Idag uppmärksammar vi dem på nytt.

Se filmen ovan eller klicka här. [Kopia .VOB] [Kopia .RAR]

Det är den 6 juni 2008, en solig sommarmorgon på Backaplan, Hisingen i Göteborg. En mindre grupp nationalister har hyrt en buss för att åka upp till Stockholm och fira nationaldagen med likasinnade.

Idyllen förändras dock snabbt när ett 40-tal maskerade och beväpnade vänsterextremister från bland annat Antifascistisk aktion (AFA) och Revolutionära fronten (RF) dyker upp. Utrustade med gatustridvapen och glasflaskor överfaller de nationalisterna.

I tumultet hamnar personen Jens på marken och omringas innan han blir grovt misshandlad och knivhuggen. Han försöker freda sig men får då ett bollträ i bakhuvudet och därefter misshandlas han med flaskor, järnrör, slag och sparkar. Samtidigt som han blir sprayad med pepparspray i ögonen.

Efter att pöbeln dragit vidare försökte Jens ställa sig upp, då återvände de och fortsatte misshandeln, och Oscar Madden, beväpnad med en slägga, krossade benet på honom.

Tio vänsterextremister dömdes för attacken

Långt ifrån alla som deltog i misshandeln blev gripna eller identifierade, men i denna artikel kommer vi att upplysa om de individer som senare skulle dömas till löjligt låga straff för sin inblandning i den grova misshandeln. En stor anledning till att de blev identifierade och senare även dömda var just på grund av att de själva filmat attacken.

Oscar Madden (831201-6291)

Oscar Madden
Oscar Madden

Oscar Madden (831201-6291)
Bergslagsgatan 2 B lgh 1002
652 22 Karlstad

Tel: 070 06 64 810
Mail: [email protected]

Twitter: oscar_gbg
Facebook: oscarnilsson.gbg
Instagram: oscar_nilsson_

Arbetsplats: Studerar psykologprogrammet på Karlstads universitet

Vi har tidigare skrivit om syndikalisten Oscar Madden och hans inblandning i misshandeln men väljer här att upplysa om honom igen då han var den som organiserade gruppen vänsterextremister och sedan koordinerade attacken. Han skulle däremot, trots att han blev utpekad av nästan samtliga gripna, inte dömas och är den enda i denna lista som aldrig mötte några juridiska konsekvenser för misshandeln.

***

Oscar Madden slår med slägga sönder benet på Jens.
Oscar Madden slår med slägga sönder benet på Jens.

Vid tillfället var Madden en ledargestalt inom AFA Göteborg. Majoriteten av de andra vänsterextremisterna som blev gripna angav Madden i förhör, där samtliga påstod att denne koordinerade attacken.

Detta bekräftas även i videoklippet där man hör att Madden är den som ger tydliga order till övriga vänsterextremister. Madden var även den som slog sönder ena benet på den då redan grovt misshandlade mannen Jens, när han låg försvarslös på marken.

Enligt förhör med den misshandlade mannens vän Emil, som också var med på plats, framkommer det att Madden även försökte slå Emil i huvudet med släggan men missade:

Emil såg hur en av de maskerade kom emot honom med en tvåhandsslägga. Emil befann sig då kvar på samma plats där bussen hade stått. Emil uppfattade att den maskerade var ”två huvud längre än jag”. Emil tror att han själv är ca 173 cm lång. Den maskerade höll i släggskaftet med båda händerna och slungade släggan över huvudet mot Emil, ”jag såg bara hans ögon som var blå”, ”de var helt stirriga”. Emil lyckades backa undan och slaget träffade honom inte. ”Han missade slaget”.

Emil ser även hur hans nerslagna vän blir knivhuggen:

Emil uppger att släggbäraren slår mot målsäganden. Emil vet inte om den träffar men målsäganden faller till marken. Han ser hur någon måttar knivhugg mot målsäganden när denne ligger ner.

Jens skulle få en stickskada i ryggen, något som upptäcktes på sjukhuset.

***

Oscar Maddens åtalsbeslut. Klicka för att läsa.
Oscar Maddens åtalsbeslut. Klicka för att läsa.

Madden skulle som ovan skrivit även han misstänkas för grov misshandel och figurerade i polisutredningen eftersom nästan samtliga pekade ut honom där både namn och signalement matchade personen i fråga. Men Madden själv behövde aldrig infinna sig på varken polisförhör eller vid tingsrätten, han friades nämligen.

Den 5 juni 2009, nästan exakt ett år efter misshandeln, väljer åklagaren att skriva av Madden från ärendet och samtliga misstankar släpps.

Björn Forsell 850716-5010

Björn Forsell (850716-5010)
Eklandagatan 4 lgh 1202
412 55 Göteborg

Björn Forsell hade även en ledande roll i attacken, tillsammans med Oscar Madden. Båda dessa är veteraner inom extremvänstern och blev gripna redan i samband med Göteborgskravallerna 2001. Det var just efter dessa kravaller som Revolutionära fronten grundades som ett mer våldsamt alternativ till AFA. Björn Forsell, som vid tidpunkten var en ledargestalt inom RF Göteborg, syns i videon springa runt maskerad med en hammare eller mindre yxa i handen.

***

För detta döms han för medhjälp för misshandel, försök till skadegörelse samt vapenbrott då polisen hittade en signalpistol i hans hem. Straffet blev skyddstillsyn med samhällstjänst på 160 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle Forsell sitta nio månader i fängelse. Forsell är tidigare dömd till en månads fängelse för våld mot tjänsteman samt brott mot knivlagen.

David Johansson 890721-5233

David Johansson. Vänsterextremist i Floda.
David Johansson. Vänsterextremist i Floda.

David Johansson (890721-5233)
Karlshöjdsvägen 5
448 35 Floda

Facebook: David Johansson

Arbetsplats: Logent AB

David Johansson. Vänsterextremist i Floda.
David Johansson, markerat i gult. Mycket drivande i den råa misshandeln.

Johansson var en av de mer drivande i den grova misshandeln. I filmen ser man bland annat att han kastar en glasflaska mot huvudet på den redan grovt misshandlade Jens som ligger blodig på marken. Han erkände även i förhör att han sparkat den liggande mannen i nacken, något som i värsta fall skulle kunna fullkropsparalysera mannen för resten av livet.

Johansson angav friskt sina kamrater i förhör, bland annat så informerade han polisen om att Björn Forsell var ledare för RF i Göteborg, samt att Johan Fredriksson var medlem i Revolutionära fronten (mer om honom nedan).

Johansson döms för grov misshandel och försökt till skadegörelse då attackens initiala syfte var att slå sönder nationalisternas buss. Straffet blev tre månaders fängelse. Johansson var den enda som dömdes till fängelse och det på grund av tidigare brottslighet, att han var LVU-placerad samt att han led av psykisk ohälsa. I domen kan man bland annat läsa:

Av utredningen framgår att David Johansson för närvarande är föremål för LVU-vård med placering på ett familjehem. Frivården har i sitt yttrande uppgett bland annat att David Johansson har ett fortsatt uttalat behov av kontroll och stöd samt – om straffvärdet så skulle tillåta – påföljden lämpligast bör bestämmas till skyddstillsyn med fortsatt föreskrift enligt ovan.

Vidare anger frivården i sitt yttrande att David Johansson, med hänsyn till sitt missbruk och sin psykiska ohälsa, inte bedöms vara lämplig för samhällstjänst.

Johansson är tidigare dömd för stöld, tre fall av olaga hot och två ringa narkotikabrott.

Sedan Johansson dömdes har han försökt hålla en låg profil på sociala medier. Bilderna ovan kommer från ett nu nedstängt Facebook-konto och det han har idag är inte särskilt politiskt. Han stödjer dock en tysk AFA-butik samt Syndikalisternas ungdomsförbund i Göteborg, vilket sedan förra året distribuerar AFA-propaganda.

Johansson har även dömts för flertalet brott de senaste åren, bland annat fyra fall av snatteri, ett fall av stöld samt två fall av narkotikabrott, där det senaste skedde förra året.

Johan Fredriksson 900425-3838

Johan Fredriksson. Vänsterextremist i Göteborg.
Johan Fredriksson. Vänsterextremist i Göteborg.

Johan Fredriksson (900425-3838)
Generalsgatan 8 lgh 1001
415 28 Göteborg

Tel: 072 216 41 36

Arbetsplats: Stödassistent inom Mölndals kommun.

Johan var vid tillfället medlem i Revolutionära fronten i Göteborg. I filmen som skildrar attacken syns Johan vara med i rusningen när vänsterextremisterna attackerade den mindre gruppen nationalister. Han erkänner också i förhör att han sparkade Jens 3-4 gånger när denna var på väg att resa sig upp efter att ha blivit misshandlad första gången.

***

Fredriksson döms för grov misshandel och försök till skadegörelse. Straffet blev 220 timmar samhällstjänst. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle Fredriksson fått sitta nio månader i fängelse. Fredriksson är sedan tidigare dömd för penningböter samt misshandel.

Fredriksson skulle efter detta dömas år 2012 och 2014 för misshandel.

Jonas Almesri 911012-4717

Jonas Almesri. Vänsterextremist. Left-wing terrorist.
Jonas Almesri. Vänsterextremist. Left-wing terrorist.

Jonas Almesri (911012-4717)
Bosatt i England.

Facebook: Jonas Almesri
LinkedIn: Jonas Almesri

Arbetsplats: Urban Science

Jonas Almesri. Vänsterextremist. Left-wing terrorist.
Jonas Almesri (inringat i gult) misshandlar sitt offer.

Jonas syns beväpnad med ett vitt metallrör misshandla Jens med upprepade slag mot benen och kroppen. Han berättar i polisförhör att han anlände till platsen i sällskap med Ernesto Gutierrez Meza (mer om honom nedan).

Almesri bekräftar att när han väl kommit till samlingsplatsen så stod Oscar Madden där och ger ut order om vad alla ska göra innan, under och efter attacken.

Almesri vill inte kännas vid att han misshandlat sitt offret utan menar att han först bara lagt sitt tillhygge på offrets ”röv”. Senare ändrar han sig och berättar att han bara ”markerat” ett slag.

***

Jonas Almesri döms för grov misshandel och försök till skadegörelse. Påföljden blev 130 timmars samhällstjänst.

Ernesto Gutierrez 911017-5958

Ernesto Gutierrez. Vänsterextremist i Göteborg.
Ernesto Gutierrez. Vänsterextremist i Göteborg.

Ernesto Gutierrez (911017-5958)
Doktor Sven Johanssons Backe 4 lgh 1302
413 25 Göteborg

Mail: [email protected]
Tel: 072 12 25 151

Facebook: Ernesto Gutierrez
LinkedIn: Ernesto Gutierrez

Arbetsplats: Webhelp Sweden AB

Ernesto Gutierrez. Vänsterextremist i Göteborg.
Ernesto Gutierrez, inringat i gult.

Ernesto deltog i misshandeln, maskerad och beväpnad med en tjockare påk. Han erkänner i förhör att han slår den liggande Jens med påken men vill inte ta ansvar för sina handlingar. Han uppger bland annat att mannen han grovt misshandlade ”verkade stor och stark och verkade tåla mycket”.

Vidare berättar Ernesto att om han ändå var på plats kunde han lika gärna fullända attacken, han ”ville bidra med någonting när han ändå var på plats och med i gruppen”.

Han berättar också att han känner ett stort hat mot ”nazister” och han visste gott och väl vad han gett sig in på.

***

För detta döms Ernesto till 130 timmars samhällstjänst för grov misshandel och försök till skadegörelse. Han har sedan dess dömts vid flera tillfällen för narkotikarelaterad brottslighet.

Adrian Albrektsson Borg 910324-5958

Adrian Albrektsson Borg. Vänsterextremist i Göteborg.
Adrian Albrektsson Borg. Vänsterextremist i Göteborg.

Adrian Albrektsson Borg (910324-5958)
Östra Eriksbergsgatan 12 lgh 2103
417 60 Göteborg

Facebook: Adrian Albrektsson
LinkedIn: Adrian Albrektsson Borg

Arbetsplats: Eltel Network Infranet

Adrian Albrektsson Borg. Vänsterextremist i Göteborg.
Adrian Albrektsson Borg markerat i gult.

Adrian syns beväpnad med ett vitt järnrör och var en del av gruppen som misshandlade Jens när han låg ner. Efter att han gripits av polis så hjälper han dem identifiera Oscar Madden. Förutom att lämna signalement på Madden så berättar han att Madden gett ut order om att ”alla ska hålla ihop, springa när han sa att de skulle springa, därefter splittras, allt på hans kommando”.

För sin delaktighet i den hänsynslösa misshandeln döms han för medhjälp till misshandel samt försök till skadegörelse. Straffet blev endast 70 timmars samhällstjänst.

Hugo Bergevald 901017-1636

Hugo Bergevald. Vänsterextremist i Solna.
Hugo Bergevald. Vänsterextremist i Solna.

Hugo Bergevald, fd. Pelttari (901017-1636)
Kungshamra 64 A lgh 1001
170 70 Solna

Mail: [email protected]
Tel: 073 26 82 452

Facebook: Hugo Bergevald
Instagram: hugo.bergevald
Tiktok: 117yessir
LinkedIn: Hugo Bergevald

Arbetsplats: Kommunikatör på Aktea Energy AB

Hugo Bergevald, eller Pelttari som han då hette i efternamn, syns maskerad och beväpnad med flaska och träpåk. Han var med i grupperingen som misshandlade Jens när han låg ner. Hugo anger bland annat David Johansson och berättar att han sparkade på Jens. Han erkänner också att han själv sparkade på Jens när han låg ner.

Hugo Bergevald. Vänsterextremist i Solna.
Hugo Bergevald, tidigare Pelttari, inringat i gult.

Samtidigt som Bergevald nonchalant hånflinar när polisen fotograferar honom, så ligger Jens inlagd på akuten med mycket allvarliga skador. Bergevald skulle dock mycket snart få veta att överfallet inte var något man skulle skratta åt.

På grund av sin inblandning i misshandeln fick Bergevald sitt hem sönderslaget av vänner till Jens. Till slut behövde han skaffa skyddade personuppgifter, byta namn och fly till Stockholm. I Stockholm har Bergevald sedan dess försökt etablera ett nytt liv, vilket gått sådär.

Bergevald döms för grov misshandel och försök till skadegörelse. Straffet landade på 150 timmar samhällstjänst. Bergevald är sedan tidigare dömd för ett fall av skadegörelse.

***

Sedan han flyttat till Stockholm så har han dömts för narkotikabrott och misshandel. Bergevald misshandlade en kvinna helt oprovocerat och skyllde sedan på psykisk ohälsa och att han inte har några vänner. Avmaskerat kommer skriva mer om detta längre fram.

Jonathan Eriksson (900215-1653)

Jonathan Eriksson. Vänsterextremist i Varberg.
Jonathan Eriksson. Vänsterextremist i Varberg.

Jonathan Eriksson (900215-1653)
Hagadal Träslöv 77
432 91 Varberg

Tel: 070 45 26 260
Facebook: Jonatan J Erikson

Fordon: Jeep Renegade 1.0 T3 (THL 06R)

Arbetsplats: Grundskolelärare på Hagaskolan i Varbergs kommun.

Jonathan syns vara med i rusningen i början av attacken. Han har erkänt i förhör att han var beväpnad med en metallstång.

Under polisförhör är han först tystlåten men börjar under dagarna han sitter häktad att öppna upp sig. Till slut avslöjar han uppgifter om de som deltog i attacken men även om Revolutionära frontens interna struktur. Enligt Jonathan skall RF på västkusten bestått av fem ledargestalter och cirka 15 medlemmar. Jonatan berättar att alla arbetar för att få med sig så mycket löst folk som möjligt för att förstärka sina nummer när det ska hända något.

Jonathan Eriksson döms för medhjälp till misshandel och försök till skadegörelse. Straffet blev 100 timmar samhällstjänst. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle Eriksson fått sitta tre månader i fängelse.

***

Sedan misshandeln 2008 förekommer Eriksson en gång i straffregistret. När han var 21 år gammal ställde han sig och offentligt urinerade vid polishusets nattreception i Norrköping. Han greps och dömdes att betala 800 kr i böter för förargelseväckande beteende.

Makou Ceesay 920216-1775

Makou Ceesay. Vänsterextremist från Angered, Göteborg.
Makou Ceesay. Vänsterextremist från Angered, Göteborg.

Makou Ceesay (920216-1775)
Senapsgatan 26 lgh 1301
424 43 Angered

Fordon: Mörkgrå Skoda Fabia 1.2 (XJZ 126)

Arbetsplats: Smögendelikatesser AB

Makou syns gå med samlingen av vänsterextremister i samband med att de utför attacken. Han var maskerad och beväpnad med ett järnrör.

När han sedan grips erkänner han medhjälp till grov misshandel då han hade avsikten att misshandla svenska nationalister. Makou pekar även ut Oscar Madden som ledare för attacken och berättar att Madden gett ut stränga order om att följa honom och göra det han beordrar dem att göra.

***

Makou Ceesay döms för medhjälp till misshandel samt försök till skadegörelse. Han döms endast till 60 timmars samhällstjänst och är den som kommer lindrigast undan.

Philip Viklund 880723-5539

Philip Viklund. Vänsterextremist från Alingsås.
Philip Viklund. Vänsterextremist från Alingsås.

Philip Viklund (880723-5539)
Hagavägen 31 A lgh 1001
441 34 Alingsås

Mail: [email protected]
Tel: 070 09 24 518

Fordon: Mörkblå Volvo V70 (RYY005)

Arbetsplats: Tunga Lyft i Sverige AB

Philip Viklunds huvudsakliga uppgift morgonen den sjätte juni var att transportera åtta vänsterextremister ifrån Björn Forsells lägenhet till samlingsplatsen. Hans andra uppgift var att filma den hänsynslösa misshandeln i propagandasyfte.

Under förhör pekar han ut David Johansson för att ha sparkat Jens i ansiktet. Han pekar även ut Oscar Madden som ledare och den som slår sönder Jens ben med slägga. Viklund berättar även till polisen att Björn Forsell agerat som ”assisterande ledare” för attacken.

***

För detta döms Viklund till 100 timmar samhällstjänst för medhjälp till misshandel samt försök till skadegörelse. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle Viklund fått sitta tre månader i fängelse. Viklund är sedan tidigare dömd för tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning, varvid han överlämnades till vård inom socialtjänsten.

Rättegångarna 2009

I början av september 2009, lite mer än ett år efter misshandeln, påbörjades huvudförhandlingen vid Göteborgs tingsrätt. Nästan samtliga av de misstänkta som skulle ställas inför rätta hade vid detta tillfälle fått skyddad identitet av staten.

Ute på gatorna och omkring rättegångarna var det fullt med anhängare till den skadade Jens, som förutom att visa sitt stöd även var beredda på att konfrontera vänsterextremister. Det skulle dock visa sig att varken AFA eller RF vågade komma i närheten av tingsrätten utan gömde sig på säkert avstånd och lämnade sina åtalade kamrater att klara sig själva.

När domen föll den 25 september 2009 var den under all kritik för ett så allvarligt brott. Jens som blivit misshandlad, knivhuggen och fått sitt ben sönderslaget skulle resten av livet få leva med detta. Gärningsmännen däremot skulle endast avtjäna sitt straff via samhällstjänst, förutom David Johansson som då dömdes till tre månaders fängelse – detta eftersom han inte var psykiskt kapabel till att genomföra samhällstjänsten.

Vet du mer?

Vet du mer om ovanstående vänsterextremister? Tveka inte att höra av dig till oss via vårt krypterade kontaktformulär eller direkt på [email protected].

Är du en före detta medlem i AFA, Revolutionära fronten eller en person som ingått i den större antifascistiska miljön men numera har kommit på bättre tankar och vill motverka vänsterterrorism? Läs här om information till avhoppare.

Dela artikeln