Alexander Bengtsson: ”Autonoma vänstern är finansierad av ABF”

Publicerad den 11/8 2022 kl 12:08

NYHET. I en exklusiv intervju bekräftar den fd. Expo-profilen Alexander Bengtsson kopplingarna mellan den vänsterextrema rörelsen och ABF.

Tidigare Expo anställd Alexander Bengtsson berättar att den vänsterextrema rörelsen är finansierad av ABF.
Tidigare Expo anställd Alexander Bengtsson berättar att den vänsterextrema rörelsen är finansierad av ABF.

I juni publicerade Exakt24 en längre och uppriktig intervju med Alexander Bengtsson som tidigare varit vice-VD och utbildningsansvarig på Expo.

Bengtsson har under lång tid arbetat för den vänsterextrema underrättelsetjänsten Expo, grundat av Tobias Hübinette, vars huvudsyfte är att kartlägga och bekämpa Sverigevänliga rörelser. Expo har, trots sin historiskt starka koppling till bland annat AFA, kallats in som ”experter” av både media och politiker.

”Den autonoma vänstern är finansierad av ABF”

I intervjun, ledd av journalisten Christian Peterson, berättar Bengtsson om den stora finansiering extremvänstern fått av Socialdemokraternas frontorganisation Arbetarnas Bildningsförbund (ABF).

Bengtsson menar att extremvänstern är till den absolut största delen finansierad av skattemedel och indirekt även av Socialdemokraterna.

— Den autonoma vänstern är ju väldigt lite oberoende. Den är i stort sett helt finansierad av ABF och olika typer av bildningsverksamheter och har väldig liten självfinansiering, säger han.

ABF är ett studieförbund som arrangerar studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang. Förbundet har ett femtiotal medlemsorganisationer där Socialdemokraterna och LO är de klart största. I styrelsen sitter flera persnoner som även samtidigt sitter i regeringen.

Genom ABF kan grupper som AFA få finansiering, tillgång till möteslokaler och även anställningar och resurser. Bland annat är vänsterextremisten Showan Shattak anställd hos ABF.

Psykisk ohälsa och våldtäktsanklagelser

Vidare i intervjun berättar Bengtsson om sin tid i Expo, våldtäktsanklagelserna och hans missbruk som ledde till självmordsförsök. När han runt 2017 anklagades för att ha misshandlat och antastat kvinnor så led han av psykisk ohälsa kombinerat med alkoholism.

— Jag har levt ett dubbelliv som aktiv alkoholist och narkoman och har inte varit en trevlig människa att ha att göra med, säger han när han får frågan och bekräftar att det var under hans tid på Expo. Det missbruk han då hade ledde till att han försökte begå självmord flera gånger.

Bengtsson vill dock inte kommentera något ytterligare angående anklagelserna men menar på att tidningen Flamman, som var först med att uppmärksamma våldtäktsanklagelserna, hängde ut honom och gav honom dessutom ingen chans att innan publicering svara på frågor.

Klicka här för att se hela intervjun.

Dela artikeln