Axel Tengwall (SUF) – från Ung Vänster till våldsam antidemokrat

Publicerad den 6/5 2020 kl 21:05

Bengt Love Axel Tengwall
19970906-0074

Anders Carlssons gata 1 lgh 1409
417 55 Göteborg

Bengt Love Axel Tengwall, 19970906-0074

Att personer inom den autonoma vänstern har bakgrund inom mer ”rumsrena” vänsterorganisationer är inget nytt. Överlappningen mellan engagerade inom Antifascistisk aktion (AFA), Syndikalistisk Ungdomsförbundet (SUF) och Ung Vänster (Vänsterpartiets ungdomsförbund) är uppenbar, de går på varandras evenemang och demonstrationer. I denna artikel tar vi upp Axel Tengwall som valde att gå från UV till SUF.

V och SUF aktivister samlade i Göteborg för att störa AFS torgmöte.
V och SUF aktivister samlade i Göteborg för att störa ett AFS-torgmöte.
Här syns bla My Kårlycke och Joel från Ung Vänster ihop med med flera SUF aktivister.
Här syns bla My Kårlycke och Joel Elisson från Ung Vänster ihop med med flera SUF-aktivister.

Axel Tengwall började sitt engagemang inom Ung Vänster som gymnasielev på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg där han var med och organiserade det lokala Skånedistriktet. Tengwall var en av de mest aktiva inom distriktet och han skulle senare vara med och utarbeta Ung Vänsters Alkohol och Narkotikapolitik. I sitt tal på Vänsterpartiets första maj firande 2016 talade Axel om hur viktigt det var att arbetarklassen organiserade med människovärdet i centrum. ”Upp till kamp för människovärdet”, gapade Tengwall.

Senare den 17 februari 2019 visade Axel sitt rätta ansikte när han oprovocerat hoppade på en demonstrationsdeltagare på en demonstration anordnad av Gula Västarna i Göteborg. På demonstrationen fanns flera ungdomar såväl som pensionärer som demonstrerade emot höjda bensinpriser och FN:s migrationsavtal. Att som Axel Tengwall prata om människovärde samtidigt som man hoppar på oliktänkande är minst sagt klandervärt och bör uppmärksammas.

Dela artikeln