Ayman Osman åtalad efter att ha kört på en elsparkcyklist

Publicerad den 6/5 2022 kl 08:05

NYHET. Vänsterextremisten Ayman Osman har i full vrede kört på en cyklist och står nu åtalad för vårdslöshet i trafik. Rättegången börjar i juni.

Ayman Osman (t.h) körde på en elsparkcyklist och försökte sen misshandla honom.
Ayman Osman (t.h) körde på en elsparkcyklist och försökte sen misshandla honom.

Det var en solig fredagseftermiddag i september förra året som Ayman Osman färdades på vägarna i Stockholm. När han kommer till korsningen vid Folkungagatan/Götgatan möter han en man på en voi (elsparkcykel) som kör ut på vägen framför honom.

För att uppmärksamma mannen om att han inte kör där cyklar ska köra så tutar Osman lite lätt. I förhöret kan man läsa: ”Jag tutade på honom eftersom han nog inte såg mig när han bytte fil från cykelvägen till vägen”.

Osman påstår då att mannen ska ha ignorerat detta och börjar istället zick-zacka framför bilen. Irritationen växer och Osman tutar och gestikulerar med händerna. Bara några meter framför närmar de sig ett övergångsställe och Osman förbereder sig nu för att köra om cyklisten, men då händer det som inte får ske, en olycka:

Jag [Osman] låg dåligt till med min bil efter övergångsstället. Min bil var då placerad i mitten av körfältet. Jag låg så långt vänsterut för jag ville flytta mig från killen på vojen. Det var därför jag var placerad på mitten av körfältet. Det skedde utan att jag tänkte på det för jag försökte undvika honom.

Eftersom det ena körfältet är avstängt så svängde jag till höger för att komma tillbaka på rätt körfält. Det var inga bilar framför mig så jag valde att köra tillbaka till höger körfält lite innan körfälten gick ihop till ett. När jag gjorde detta körde killen på voien in i mig. Jag hörde bara en smäll och då vred jag huvudet och kollade bakåt och då såg jag att det var killen på voien. Då körde jag bilen åt kanten och sen gick jag ut.

Osmans förklaring, vid de tre förhör han blivit inkallad på, är att på grund av avstänga körfält så var han tvungen att snabbt manövrera bilen och då befann sig mannen på elsparkcykeln i döda vinkeln, därför inträffade olyckan. Mannen på cykel klarade sig bra, som tur var, men polisen gick vidare med utredningen. Osman skulle först åtalas för försök till grov misshandel men det ändrades sedan till vårdslöshet i trafik.

Målsägande berättar om en hotfull och aggressiv man

Den lättsamma historien som förklaras ovan stämmer dock inte överens med det som både målsägande och vittnen uppgett till polisen. Samtliga berättar att Osman uppträtt mycket aggressivt, skrikit på elsparkcyklisten och hetsat mot honom med bilen. Målsägande berättar:

Jag körde och var i fart när han [Osman] tutade. Och då jag vred jag på huvudet och såg honom i bilen bakom vifta och skrika inne i bilen.

När han körde om såg jag hur han helt plötsligt kom och körde på mig från sidan. Jag träffade höger bakdörr med kroppen, jag blev träffad från sidan. Av träffen slungades jag av sparkcykeln men landade på fötterna.

När polisen frågar hur långt han hunnit färdas innan Osman körde på honom svarar han:

Max 3 meter, jag hade inte ens hunnit förbi korvgrillen. Och det var som en halv omkörning kan man säga. Han körde jätteaggressivt som att han ville skära av min väg. Han hamnade inte framför mig utan på mig, på sidan. Han körde som poliser brukar köra med nosen på bilen när de ska stoppa någon.

Repa/smuts som uppstod när Ayman Osman körde på cyklisten.
Repa/smuts som uppstod när Ayman Osman körde på cyklisten.

Målsägande berättar bestämt att Osman hämnades på honom eftersom han zick-zackat framför hans bil och kräver därför 7 000 kr i ersättning för kränkning.

Ayman Osman ville misshandla målsägande

Det var flera vittnen i närheten som såg hur Ayman Osman prejade cyklisten för att sedan springa ur bilen och misshandla honom. Ett vittne uppger:

Bilen kommer tätt inpå målsägande och fortsätter tutar, gasar upp och saktar ned och fortsätter så en
bit. Efter trafikljuset innan Björns Trädgård ligger bilen obehagligt nära el-sparkcykeln. Sedan gasar bilen förbi målsägande och svänger in mot målsägande och kör på målsägandens el-sparkcykel. Vittnet anser att det var för att skada målsägande. Efter kollisionen kliver föraren ut ur sin bil och beter sig aggressivt och hotfullt. Han höjer näven mot målsägande samtidigt som han säger ohörbara saker.

Ett annat vittne bekräftar händelseförloppet:

Vittnet berättar ytterligare att hon trodde att bilföraren skulle slå killen på el-sparkcykeln men att han hejdade sig. Hon berättar vidare att bilföraren var på väg ifrån platsen men att han klev ut igen för att kolla sin bil. Därefter ringer han polisen.

Minuten innan Ayman Osman (rött) kör på offret (gult).
Minuten innan Ayman Osman (rött) kör på offret (gult).

Polisen vill att målsägande själv ska berätta om misshandelsförsöket:

Av träffen slungades jag av sparkcykeln men landade på fötterna. Jag ramlade aldrig omkull utan lyckades hålla mig på fötterna. Då stannade jag och tänkte att jag skulle ringa polisen. Då såg jag hur han [Osman] öppnade bildörren, for ut jättefort och gick aggressivt mot mig. Jag backade och tog upp telefonen.

Först när jag hade tagit upp telefonen och börjat filma vågade jag vara i närheten. Jag ville ha något att redovisa om det skulle hända någonting. Mitt i det lyfte han högra knytnäven som att han skulle slå men då gick jag undan.

Polisen frågar om Osman utdelade nåra slag:

Nej jag väjde undan innan han hann slå, så han slog aldrig. Sen när jag började filma så lugnade han ner sig. Jag började ringa polisen och då sa han att han också skulle ringa polisen.

När han förstod att jag ringde polisen så kom han fram och kollade om jag var okej och om jag var skadad.

Polisen avslutar förhöret med att fråga målsäganden om han tror att syftet var att köra in i honom eller om det faktiskt var en olycka:

Han [Osman] ville skada mig, hämnas för att han tyckte jag var i vägen eller något. Det finns ingen anledning att göra så om han inte ville köra på mig, hade han bara velat prata hade han ju kunnat veva ner rutan. Det är inte vad jag tror utan jag vet att det var så.

Huvudförhandlingen sker vid Stockholms tingsrätt den 3 juni klockan 09:00.

Grundare av vänsterextrem radioplattform

Radio Noden vänsterextrema podcasts.
Urval av Radio Nodens samlade podcasts.

Ayman (f.d. Taki) Osman är en ökänd vänsterextremist som hjälpt till att bygga upp den vänsterextrema rörelsen i Sverige. Efter att han flytt hit från Mellanöstern så jobbade han som pizzabagare innan han började smuggla och sälja knark. Detta slutade dock med att han dömdes till fängelse. Som ung deltog han i den våldsamma gatumiljön där vänsterextremister misshandlade meningsmotståndare. När han sedan började bli äldre riktade han in sig på företagsverksamhet och har bidragit med grafisk design till bland annat Tidningen Brand, en anarkistisk tidning med starka kopplingar till AFA.

Idag driver Osman Radio Noden, en plattform vars mål är att samla alla svenska vänsterextrema podcasts under ett och samma tak.

Dela artikeln