Filer
Ayman Osman
790904-1373
Emågatan 3 lgh 1102
128 46 Bagarmossen
Första våningen, 2:a dörren fr. vänster.
Tele: 072-944 20 48, 072-335 62 22
Mail: [email protected]
Fordon: Polestar 2 (ONT 15G)
Företag: Ayman Osman AB (Org.nr: 559095-2783)
LinkedIn: Ayman Osman
Facebook: Ayman Osman
Instagram: aymanosman_
Från mångkriminell gatuaktivist till vänsterextrem entreprenör
Ayman Osman, f.d Taki i efternamn, kom till Sverige 1990 då han och hans familj flydde ifrån inbördeskriget i Libanon. I Sverige har Osman, i sin ungdom, deltagit i den våldsamma och vänsterextrema gatumiljön och som äldre byggt upp infrastrukturer som ekonomiskt och strategiskt format den vänsterextrema miljön till vad den är idag.
Efter att ha dömts för mindre småbrott så blev Osman slutligen dömd till sex månaders fängelse år 2009 för narkotikabrott. Efter detta har han varit med och byggt upp Seppuku Media (Researchgruppen) samt varit involverad i Revolutionära Fronten.
Osmans senaste projekt är Radio Noden, en plattform som samlar Sveriges vänsterradikala och vänsterextrema podcasts på ett och samma ställe, behändigt för den unga man eller kvinna som vill radikaliseras. Till Radio Noden har Osman grundat föreningen Aktionsverket vilket, precis som i fallet med Red Deer Collective, fungerar som en legitim inkomstkälla men som i själva verket endast göder den svenska vänsterextrema miljön.
2002: Aktiv i AFA-Stockholm

Den 16 mars 2002 attackerade flera vänsterextremister Nationaldemokraternas (ND) valmöte vid Tekniska högskolan i Stockholm. Ett stort gäng på 15-20 syndikalister slog sönder fönsterrutorna till lokalen och slungade in stenar och glasburkar fyllda med smörsyra. Som tur var kom ingen till skada och polisen kunde snabbt gripa fyra stycken – en av dessa var Ayman, då 23 år gammal och aktiv i våldsbejakande Antifascistisk Aktion (AFA).
Runt denna tidpunkt jobbade Ayman på Kafé 44, ett ökänt AFA-kopplat kafé i Stockholm.
I en annan artikel från nättidningen Info14 framkommer det att Osman flera gånger varit talesperson för AFA-Stockholm samt att han skrivit artiklar för Revolutionära Fronten. Han har också vid flera tillfällen agerat modell för den vänsterextrema portalen Motkraft.net, vilken han också varit engagerad i.

2003: Talesperson för nystartade Piratbyrån
När Piratbyrån grundades så samlade den många syndikalister, anarkister och andra vänsterextremister. Bland Piratbyråns medarbetare finner vi AFA-veteranen Martin Fredriksson samt även Rasmus Fleischer som grundade en AFA-grupp i Halmstad. Vi finner också Peter Sunde som idag driver Njalla, anonymiseringstjänsten som AFA:s hemsida använder.
Bland dessa har vi Ayman Osman, som nu fått smak för att vara ansiktet utåt. Osman var en av talespersonerna för Piratbyrån. Den 26 september 2003 skriver Piratbyrån om det stora intresset från etablerad media:
Sedan måndagens officiella lansering av Piratbyrån har intresset från medierna varit stort. Inte så konstigt kan tyckas, med tanke på det tomrum som sidan och verksamheten fyller.
Inlägget listar flera olika tidningar som skrivit om dem och därmed nämns Ayman:
Dagen efter, i tisdags, var det dags för Piratbyråns första framträdande i TV när Ayman Taki intervjuades av SVTs Kulturnyheterna.
Även i torsdagens stockholmsutgåva av Metro fanns en kort intervju med Ayman Taki.
2007: Deltar i mötesstörning mot Folkets Marsch

När Folket Marsch skulle gå av stapeln året 2007 försökte AFA och Revolutionära Fronten angripa demonstrationen vid flera tillfällen. Journalister från Info14 kunde dokumentera Osmans och kommunisten Nabila Abdul Fattah (810604-0424) närvaro när de deltog i mötesstörningen.
Försöket att angripa marschen blev dock kortfattat då flera av vänsterextremisterna konfronterades och två aktivister från Nordiska motståndsrörelsen greps, misstänkta för misshandel. I ett videoklipp från händelsen kan man vid ett flertal gånger se hur våldsamma vänsterextremister trycks tillbaka.
2008: Representerar Nätverket mot rasism
Året 2008 lämnar Salem kommun in en överklagan (Kammarrätten Stockholm, mål 6125-08) till Polismyndigheten då de vill förhindra den årliga Salemmanifestationen, som hölls till minne av en pojke som mördades med svenskfientliga motiv. Anledningen till överklagan var det våld som vänsterextremisterna förde med sig och som drabbade de kringboende och polisen. I överklagan kan man läsa om demonstrationen året innan:
Ett stort antal demonstranter avvek efterhand från demonstrationståget och förflyttade sig till flera bostadsområden, svartklädda ungdomar spred oro bland kommuninvånarna, ungdomar ”beväpnade” med påkar sprang omkring, vandalisering ägde rum i bostadsområden, brandincidenter inträffade i två skolor, brandmän hindrades i sin yrkesutövning pga. stenkastning, centrum stängdes i förtid, pendeltåg ställdes in, indragningar gjordes av busshållplatser avseende kommunens samtliga busslinjer, räddningstjänsten hade framkomlighetsproblem, viss hemtjänst fick ställas in etc.
Vidare kan man läsa:
Salemfonden har år efter år visat sig följa lagen och tillståndet exemplariskt och har alltid haft mycket god kontakt med ordningsmakten. Det har aldrig förekommit något lagbrott i samband med manifestationen från någon av Salemfondens deltagare. Alla former av lagbrott och bråk har till fullo varit koncentrerade kring ”Nätverket mot rasisms” manifestationer. Några sammandrabbningar mellan Salemfondens minnesmanifestation och ”motdemonstrationen” har aldrig förekommit. Många Salembor har en positiv bild av manifestationen. Rörligheten begränsas enbart marginellt.

Överklagan handlade alltså i grund och botten om att förhindra att vänsterextremister anlände till Salem för att skapa otrygghet, skadegörelse och våld. Nätverket mot rasism (NMR) var vid denna tidpunkt starkt och kunde mobilisera större grupper av unga våldsbenägna ligister. Året innan, vilket beskrivs i texten ovan, slog sig större grupper ut ur demonstrationståget och sprang sedan iväg för att gömma sig i syfte att attackera ensamma manifestationsdeltagare. Brytpunkten finns att se här.
Nätverket Mot Rasism bestod vid denna tidpunkt av organisationer som AFA, Rättvisepartiet Socialisterna, Syndikalisterna, Syndikalistiska Ungdomsförbundet, Socialistiska partiet, Stockholms anarkafeminister med mera. Kontaktpersonen för NMR var Ayman Osman.
Detta år håller också Osman en föreläsning med rubriken Ska man slå nazister på käften? som sponsras av Arbetarnas bildningsförbund (ABF) och Leopard Föredrag.
2009: Terrorstöd, Ship to Gaza och fängelsedom
I början av året dömdes flera vänsterextremister i Danmark till 2-6 månaders fängelse för terrorbrott då dessa, via organisationen Fighters and Lovers, skänkt pengar till Farc-gerillan i Colombia och palestinska PFLP, vilka båda är terrorklassade enligt EU. Som en motreaktion till fängelsedomen startar Osman ett företag i Sverige med samma namn och samma konceptet. Han sålde kläder och accessoarer och vinsten donerades sedan till de två militanta grupperingarna.
Detta företag hade samma postbox-adress som Osman än idag använder.
***
Förutom företaget ovan var också Osman med och grundade föreningen Ship to Gaza. I boken Ship to Gaza Bakgrunden. Resan. Framtiden kan man läsa att Osman, tillsammans med bland annat Mattias Gardell, grundade föreningen samma år.
En vecka före julafton 2008 kallade Mattias Gardell till möte på Kafé Kalypso i Stockholm. Fem personer hörsammade kallelsen: Kadidja Bedoui, Saman Ali, Ayman Taki, Silakdar Kirkeb och Dick Singer. Betydligt fler sade sig vara intresserade men förhindrade att komma.
Osman anordnade också en solidaritetsgala vid namn Gala for Gaza där flera kända svenska artister uppträdde.
***
Innan året hinner runda av döms Osman till fängelse i sex månader för narkotikabrott då han försökt sälja droger. När Fria Tider granskar Osman kan de avslöja att han tidigare är straffad för ett antal mindre brott. Bland annat har han dömts för fyra olika stölder, två försök till stölder samt för två fall av försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Blir ledamot i Seppuku Medias styrelse
Det är också året 2009 som AFA-ledarna Martin Fredriksson och Mathias Wåg grundar Seppuku Media Ekonomisk Förening. Kort därpå tillträder Osman som ordinarie ledamot i styrelsen. Seppuku Media är den vinstgivande förening som stod bakom Researchgruppen (f.d. AFA Dokumentation).
Researchgruppen gjorde sig kända efter att ha hackat kommentarsystemet Disqus 2013 vilket användes flitigt av invandringskritiska hemsidor. Detta ledde till ett samarbete mellan Researchgruppen och tidningen Expressen där man tillsammans hängde ut många personer som uttryckt sig invandringskritiskt. Tre dagar efter att Expressen hängt ut en SD-politiker utsattes han och hans familj för ett bombdåd. TV3 hoppade också på tåget och Robert Aschberg lanserade Trolljägarna.
Det var också 2013 som Researchgruppen efterfrågade databasen på Flashback forum, den som överlämnade denna kunde förvänta sig 50 000 kr. Året efter visar det sig att Researchgruppen faktiskt kommit över hundratusentals Flashback-konton.
2013: Medlem i Revolutionära Fronten
Efter att en RF-medlem vid namn Alexander Oscar Nilsson skadats vid ett bråk så skickar Joel Bjurströmer Almgren ut ett SMS till flera medlemmar inom RF där han informerar om läget. En av de som mottager textmeddelandet är Ayman Osman. Joel skickar också ut ett SMS där han uppger att dessa ska samlas på Kafé 44 (dygnet innan polisens stora tillslag mot Revolutionära Fronten, benämnt Operation Eskil, startar).
***
Detta året uppmärksammar Fria Tider att Osman, som tillsammans med Researchgruppen arbetat med att åsiktsregistrera ”näthatare”, själv sprider grovt hat. Bland annat förklarar Osman sin syn på Sverige och svenskarna:
Hade jag kunnat hade jag sagt ’ta ert jävla skitland och skitfolk och stoppa upp det där det är som mörkast’ och lämnat den här skiten. Sv är ett jävla rövhål fyllt m inavlade efterblivna rasistiska bönder. Italien är rena rama antifakonventet i jämförelse. Ta mig härifrån!
Osman har också förklarat sin syn på den svenska ordningsmakten:
Det finns ganska många bra poliser. Alla de är döda
2014: Gillar inte medias rapportering om livsfarlig vänsterextremist
Efter att Joel Bjurströmer Almgren försökt knivmörda en meningsmotståndare i Kärrtorp så följde givetvis media fallet. Ayman gillar inte hur Expo rapporterar om händelsen och kallar då deras chefredaktör Daniel Poohl för råtta och menar på att Expo saknar existensberättigande.

2015: Tvingar avslöjande rapport att mörkläggas
I början av 2015 skulle tidningen Fokus göra ett större reportage om Researchgruppen. När reportaget nästan var färdigt skulle journalisten Ola Sandstig kontrollera några uppgifter och ställde därför frågor till Osman. Men istället för att få svar så möttes han och Fokus av ett stort mediadrev från vänsterextremister, orkestrerat främst av Researchgruppen själva. Måndagen den 9 mars meddelar tidningen Fokus att man inte längre kommer att publicera reportaget.
Tidningen Dagens Samhälle tar då över reportaget och släpper det under rubriken ”Granskare som inte tål en granskning”. I denna unika granskning framkommer det mycket fakta om grundarna, hur Researchgruppen arbetar och personliga intervjuer.
Att Dagens Samhälle publicerade reportaget skulle dock inte undgå dem smärtfritt. Samma månad PO-anmäler Martin Fredriksson tidningen. SVT skriver:
Efter att Dagens Samhälle publicerat granskningen av Researchgruppen, som Fokus stoppade, PO-anmäler den tidigare medlemmen Martin Fredriksson tidningen.
Anledningen till varför Fredriksson anmäler tidningen är för att han anser att den innehåller faktafel men i december samma år meddelar Pressens opinionsnämnd att reportaget frias från anklagelserna.
2017: Startar eget företag
Efter granskningen av Researchgruppen, som var en av orsakerna till att Seppuku Media lades ner 2016, så har Osman valt att avlägsna sig från rampljuset. Han grundar sitt företag 2017 och har sedan dess arbetat som grafisk formgivare. I hans portfolio finner vi ett flertal böcker. Större delen anarkistiska, feministiska och syndikalistiska men också en rapport samt en skrift från Rädda Barnen. Osman har också gjort designen för en skrift från Svenska Filminstitutet.
2019: Grundar Aktionsverket
Men likt de flesta vänsterextremister så finner Osman ett nytt sätt att bedriva sin så kallade klasskamp på. År 2019 grundas föreningen Aktionsverket med Osman som ordförande. Vid sin sida har han bland andra Annika Lundmark, ledande inom AFA. Aktionsverket i sin tur ligger bakom Osmans nyaste skapelse – Radio Noden.
2020: En plattform för att radikalisera den vänsterextrema miljön
Radio Noden är en plattform som samlar vänsterextrema podcasts, vilket är ett enkelt och effektivt tillvägagångssätt för att radikalisera lyssnarna. Enligt dem själva så ska plattformen användas för att mobilisera större delen av den vänsterextrema miljön så att deras aktioner får större genomslag. Avmaskerat har skrivit mer om det här.
Gillar du vårt arbete?
Avmaskerat är ett ideellt journalistiskt projekt som granskar den våldsbejakande vänsterextrema rörelsen i Sverige, dåtid som nutid. Även om detta arbete sker ideellt så finns det kostnader som behöver täckas. Om du kan bidra med en donation så läs gärna vår guide om hur man donerar Bitcoins. Annars får du mer än gärna dela våra artiklar på Twitter, diskussionsforum och sociala medier!