Bakom AFA:s fasad – Antirasistisk Samling

Publicerad den 15/4 2021 kl 11:04

NYHET. Med en legitim fasad skapade AFA en förening som under sex år omsatte stora belopp samtidigt som de försåg hela Sverige med våldsromantisk vänsterpropaganda.

Antirasistisk Samling var namnet på den förening som Red Deer Collective, AFA:s största webbutik, använde för att ta emot betalningar och på olika sätt finansiera den svenska våldsvänstern. Idag granskar redaktionen på Avmaskerat dess grundare.

Red Deer Collective förser Sverige med AFA-propaganda.

Antirasistisk Samling (Org.nr: 802489-6170) var på pappret en ideell förening som skulle arbeta med att ”sprida antirasistisk information till ungdomar och vuxna” samt ”propagera för alla människors lika värde, påverka attityder och synliggöra de rasistiska strukturerna i samhället”. Vad föreningen egentligen användes till var att verka som fasad för kriminella aktivister i Antifascistisk Aktion (AFA). Med hjälp av denna förening har AFA på olika sätt lyckats driva in stora mängder pengar via försäljning av rånarluvor, AFA-flaggor, klistermärken och annan våldsromantik propaganda – utan att någon misstänkte något. På Red Deer Collectives Facebooksida kan man läsa att pengarna går ”direkt tillbaka in i verksamheten. Alla som jobbar i kollektivet är oavlönade och aktivister”.

Idag kommer Avmaskerat med hjälp av föreningens egna protokoll och stadgar, dokument som skrevs vid föreningens bildande den 14 maj 2014, gå igenom personerna som la grunden för vad som skulle bli AFA:s största och mest framgångsrika webbutik i Sverige.


Ladda ner dokumenten här


Ordförande Mats Runvall

Mats Runvall
Mats Runvall.

Föreningen Antirasistisk Samling grundades 2014 och som ordförande sitter den flerfaldigt dömda vänsterextremisten Mats Runvall. Förutom utsedd som ordförande så var det också på Runvalls adress, Bergsgatan 25 i Malmö, som föreningen var skriven.

Mats Runvall är en nyckelperson i den svenska vänsterextrema miljön. Från att ha varit med och byggt upp den vänsterradikala nyhetssidan Yelah.net till att ha deltagit på våldsamma demonstrationer. År 2007 greps han på väg till Köpenhamn bärandes på en väska fylld med bensinbomber.

Runvall har också producerat mängder med propaganda så som AFA klistermärken, AFA banderoller och olika plagg som t.ex. Free Joel-tröjan där pengarna gick till en livsfarlig vänsterextremist som är dömd för att ha försökt knivmörda en meningsmotståndare.

Efter att Avmaskerat exponerat Runvall och hans projekt Red Deer Collective den fjärde september 2020 så stängdes föreningen ned den 20 september och därmed försvann också deras Swishnummer.

***

Att föreningen stängdes ned betyder dock inte att Red Deer Collective upphört. Webbutiken är fortfarande aktiv, dock är de mycket mer selektiva med vilka de gör affärer med och låter hellre återförsäljare stå för handeln.

Sekreterare Jonathan Pye

Jonathan Pye.

Som sekreterare i föreningen satt AFA-veteranen och antifa.se ägaren Jonathan Pye. Mats Runvall och Jonathan Pye var båda firmatecknare för föreningen.

Pye har sedan tonåren varit engagerad i den våldsamma extremvänstern. Han gjorde sig känd efter att ha ha dömts för sin inblandning i Göteborgskravallerna 2001. Efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff för våldsamt upplopp i Göteborg så gjorde han den beryktade intervjun i Expressen med rubriken ”Jag ångrar ingenting”. I intervjun förklarar Pye att han vill mörda meningsmotståndare men att det för stunden inte är taktiskt rätt att göra detta.

Det är viktigt för oss, inte av moraliska grunder, man av praktiska grunder att inte döda någon – därför att det skulle inte vara värt de i nuläget.

Jonathan Pye är också den som äger hemsidan www.antifa.se. Dock, efter att ha öppet stått som ägare i fem år, så är numera sidägarens uppgifter anonymiserade.

Idag bor Pye på Västra Stillestorpsgatan 17 i Göteborg med sin vänsterextrema sambo Christina Hansen (840211-5623) och deras två barn.

Protokolljusterare Calle Scott och August Dahlöf

Calle Scott.

De två som fick ansvaret att justera protokollet var Calle Scott (800521-3551) och August Dahllöf (850422-4950).

Calle Scott är en gammal fotsoldat som varit inblandat i flera hembesök och andra våldsbrott. År 2008 döms han till förberedelse till misshandel då han på en demonstration delat ut glasflaskor som sedan kastats mot polis och dess hästar (Södertälje tr B 1037-08). Tre år senare, 2011, grips Calle ihop med Karl Roos fd. Sjödahl (810415-3971) då de genomfört ett hembesök. Efter att de hällt in ammoniak i ett brevinkast så begav de sig iväg för påbörja ett inbrott vid en matbutik. Detta ser en person som larmar polisen.

När polis anländer kastar Roos en ammoniakfylld glasflaska mot en av poliserna, vilket krossas när den träffar personens bröstkorg. För detta döms Roos till ofredande och våldsamt motstånd medan Scott går fri i brist på bevis (Helsingborgs tr B 7861-11).

Scott bor ihop med Patrik Johansson (850413-4910) som är flerfaldigt dömd, bland annat för våldsamt upplopp i samband med Davis-Cup 2009 (Malmö tr B 2041-09) och för att ha deltagit i Limhamnsupploppet år 2014 (Malmö tr B 276-15).

***

Den andra protokolljusteraren är August Dahllöf. Dahllöf är involverad i föreningen Kulturcentret Glassfabriken (Org.nr: 846502-0637). Glassfabriken är en vänsterextrem förening som tidigare hade en lokal på Sofielundsvägen 32 A i Malmö.

Kassören Victoria Malmquist

Victoria Malmquist.

Den som fick ansvaret att ta hand om ekonomin var juristen Victoria Malmquist (861017-8223).

Malmquist har, med sin fem år långa juristutbildning, valt att kämpa för våldsvänstern genom att alliera sig med det vänsterextrema och våldsamma nätverket AFA. Hon har mellan 2015 och 2017 jobbat på Fridhs Advokatbyrå i Göteborg. Detta är samma advokatbyrå som Jonathan Pyes följarskara rekommenderade när han efterfrågade juridisk hjälp då han och andra medlemmar i Extinction Rebellion tänkte trotsa ordningsmakten och angripa skyddsobjekt. Detta är också samma advokatbyrå som Miran Kakaee (950515-6977) arbetar på. Läs mer om honom här.

Vid sidan av detta har Victoria Malmquist jobbat som juridisk rådgivare åt RFSL samt suttit som styrelseledamot i Flyktinggruppernas Riksråd (FARR). Idag jobbar hon på den nationella myndigheten Tillväxtverket där hon får insyn i företag, föreningar och organisationer. Om sådan information vidarebefordras till AFA kan Avmaskerat inte svara på men vill man ta reda på det kan man kontakta Tillväxtverket på nedanstående uppgifter:

Besöksadress: Östra Promenaden 3
Postadress: Box 32, 201 20 Malmö
Telefon: 08 – 681 91 00
E-postadress: [email protected]

Victoria är syster till den vänsterextrema kvinnan Josefina Malmquist (831204-8203). Josefina har deltagit i en husockupation år 2008 och har varit engagerad i vänsterradikala grupper. Joesfinas sambo och fader till deras två barn, Oscar Madden, var den AFA-ledare som med slägga slog sönder benet på en person under nationaldagen i Göteborg.

Dokumentet undertecknas och föreningen grundas

Filippa Rehnström.

Sist men inte minst så skall två personer bevittna dokumentets äkthet, något som Filippa Rehnström (850821-3967) och en kvinna vid namn Ida Olsson fick i uppgift att göra. Rehnström är syster till enhetschefen på Helsingborgs stad och är utbildad socionom. Till tidningen allastudier.se berättar Filippa att hon ”alltid vetat att hon vill jobba med kvinnorättsarbete på ett eller annat sätt”. Om Filippa vill förändra den våldtäktskultur som råder inom vänstern, eller engagera sig i AFA:s interna våldtäktsgrupp, framkommer inte. Däremot står det att Filippa reste till Salvador och där bedrev kvinnorättsarbete i fyra månader.

Idag bor Filippa ihop med en man på Kolbäcksgränd 31 i Bagarmossan. Lägenheten uppskattas vara värderad till 3 960 000 kr. Som socionom kan man bland annat arbeta som kurator, socialsekreterare, biståndshandläggare och behandlare.

Red Deer Collective – AFA:s största webshopp


Webbutiken Red Deer Collective skapades i samband med föreningen Antirasistisk Samling år 2014.

Genom glorifiering av våld, upplopp och med en polishatar-attityd så har webbutiken snabbt blivit populär bland vänsterextremister och har genom åren vuxit till sig till att bli Sveriges absolut största butik för våldsbejakande AFA-propaganda. Webshoppen visar professionella photoshoots med poserande modeller iklädda deras rånarluvor och klädesplagg. Förutom detta finns det AFA flaggor, pins, klisterlappar men också barnkläder, rånarluvor, affischer och böcker till salu. Nästan samtliga vänsterextrema mötesplatser är idag återförsäljare åt Red Deer Collective.

Har du idag sett AFA-klistermärken uppsatta, någon vifta med en AFA-flagga eller en vänsterterrorist iklädd AFA-plagg så är det från denna webbutik det köpts.

Vet du mer?

Vet du mer om ovanstående personer? Använd vårt krypterade kontaktformulär eller kontakta oss direkt på [email protected]. Alla tips är välkomna och vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln