Bokcafét i Jönköping 2004: Sålde bollträn, rånarluvor och gatustridsvapen

Publicerad den 15/7 2022 kl 09:07

GAMMALT. Det vänsterextrema Bokcafét i Jönköpings Kulturhus beväpnade den autonoma rörelsen med både bollträn och slangbellor.

Bokcafét i Jönköping sålde gatustridsvapen med tillhörande aktivistguide.
Bokcafét i Jönköping sålde gatustridsvapen med tillhörande aktivistguide.
Produkterna i fråga. Arkiverad version från 2004.
Produkterna i fråga. Arkiverad version från 2004.

Det började med att en Jönköpingsbo i november 2004 uppmärksammade att det vänsterextrema Bokcafét i Jönköping sålde rånarluvor, slangbellor, bollträn och propaganda åt AFA. Bloggaren kontaktade kommunen och några dagar senare publicerar Sveriges Radio ett reportage om detta.

Kulturföreningen Bokcafét i Jönköping har slangbellor och rånarluvor till försäljning i sina lokaler på Kulturhuset. Föreningen riskerar nu att få sina kommunala bidrag indragna om de visar sig att de gjort något olagligt.

I en annan artikel kan man läsa:

Föreningen Bokcaféet har starka kopplingar till vänsterradikala grupper som AFA, antifascistisk aktion. Och förutom affischer, klädplagg och pins så säljer de dessutom sprayburkar och spritpennor, av samma sort som ofta används till klotter.

Lena Lindgren som vid den tiden var ordförande för Kulturhuset i Jönköping menade på att hon var ”chockad” över händelsen och inte hade inte någon aning om detta:

Hyr man lokaler hos oss har man förbundit sig att följa det vi står för, och det är definitivt inte våld.

Slangbellor och rånarluvor för mina tankar till våld, och det kan vi inte acceptera.

Utdrag ur "Handbok: Tips och trix för antifascister"
Utdrag ur ”Handbok: Tips och trix för antifascister”

Med försäljningen av gatustridsvapen fick köparen även en manual som bland annat förklarade hur man skulle agera innan, under och efter fysiska konfrontationer. Att man aldrig skulle lämna fingeravtryck, att aktioner alltid ska följas upp med ett pressmeddelande etc.

Kort efter att produkterna uppmärksammades av SVT så plockades de bort från Bokcaféets webbplats.

Skulle användas till ”rollspel”

I december dyker det upp en liten insändare i Jönköping Posten (1 dec 2004) där en anonym person som representerar Bokcaféet förklarar varför de sålde vissa av dessa produkter.

På frågan om varför de sålde slangbellor kan man läsa:

Våra kunder är rollspelsföreningar vilket vi, i likhet med ungdomsstyrelsen med flera, tolkar som organiserad fritidsverksamhet.

Fritidsverksamheter får nämligen, enligt Kulturhusets riktlinjer, lov att sälja slangbellor. Som svar på varför de sålt rånarluvor skriver de:

De kunder som köper sagda ”rånarluvor” använder dem främst till airsoft.

Att skylla på ”rollspel” är en metod vänsterextremisterna i Jönköping använt gång på gång, både i dåtid som nutid. Exempelvis hittade polisen året 2005 knogjärn och batonger hemma hos Claes Gerleman och andra medlemmar i AFA Jönköping. De utpekade gärningsmännen uppgav då att fynden användes som ”rekvisita” när de spelade. Ett mer modernt exempel finner vi året 2018. Polisen genomför då en husrannsakan hemma hos Jonas Linde och hittar olika uniformer, bland annat hemmagjorda polisuniformer, vilket Linde menade på användes inom rollspel.

Riskerade att få kommunalt bidrag indraget

Efter att kommunen uppmärksammat ovanstående blev det en fråga för Kulturnämnden – de betalar nämligen ut tusentals kronor i bidrag till Bokcaféet:

Föreningen riskerar nu att få sina kommunala bidrag indragna om de visar sig att de gjort något olagligt.

Bokcafét i Jönköping drar tillbaka sin ansökan i protest.
Bokcafét i Jönköping drar tillbaka sin ansökan i protest.

Bokcaféet skulle dock dra tillbaka sin bidragsansökan för året 2005, detta i protest mot att RKU mist det kommunala verksamhetsstödet. RKU, Revolutionär kommunistisk ungdom, hade vid upprepade tillfällen stridit mot de demokratiska värderingarna samt finansierat resor till Nordkorea, ett land de hyllade mycket högt.

Bokcaféets protest blev dock inte långvarig för året därpå och fram till 2013 skulle föreningen fortsätta mjölka kommunen på tusentals kronor.

Bidragsfrågan skakade om hela Kulturhuset

Ingången till Jönköpings Bokcafé. Foto: Avmaskerat.com
Ingången till Jönköpings Bokcafé. Foto: Avmaskerat.com

Några år senare, 2009, skulle Jönköpings kommun ännu en gång inleda en förhandling där Kulturnämnden skulle se över Bokcaféets kopplingar till den våldsbejakande miljön och dess kommunala bidrag. Detta kom att bli startskottet för en flera år lång process där Kulturhuset riskerade att avhysas och ersättas med ett kommunalt kulturhus. I maj månad 2013 skriver SVT att den borgerligt ledde kommunen nu bestämt sig:

Nu har de ledande politikerna i kommunstyrelsen bestämt sig för att de vill avhysa det kontroversiella Bokcafét från kulturhuset i Jönköping. Därtill vill de att föreningen Kulturhuset ska mista sin gynnade roll.

Den 25 april klubbas det formella beslutet av kommunfullmäktige.

Detta skulle dock aldrig ske. Bara veckor innan beslutet skulle verkställas så misshandlas den moderata politikern som lett frågan. Efter detta ändrade sig Moderaterna och menade på att Kulturhuset bättre anpassat sig efter de demokratiska riktlinjerna som kommunen kräver och låter därför Kulturhuset, med det AFA-kopplade Bokcaféet, få stanna kvar, och där har det stannat ända fram tills idag.

Dela artikeln