Claes Gerleman – grundare av AFA Jönköping

Publicerad den 13/6 2022 kl 12:06

Claes Gerleman (750821-2516) är en känd ledargestalt inom Jönköpings autonoma miljö och var den som la grundstenarna för det som skulle bli AFA Jönköping. Gerleman har i över tjugo år varit aktiv i Jönköpings vänsterextrema miljö, där han i sin ungdom var en mycket våldsam AFA-aktivist som kom att dömas till fängelse för sin politiska brottslighet. I början av millenniumskiftet var AFA Jönköping ökända för sina brutala attacker mot meningsmotståndare.

Om vi istället tittar på Gerleman idag så ger han ett väldigt annat intryck utåt sett. På hans LinkedIn framkommer det att han brinner för frågor som berör ”medborgerliga rättigheter”, ”katastrofhjälp” och ”humanitärt stöd”. Han har även sedan många år tillbaka varit engagerad inom nykterhetsrörelsen samt arbetat inom socialtjänsten. Men bakom denna fasad är Claes Gerleman än idag en ledargestalt med en mycket viktigt och framför allt aktiv roll i Jönköpings vänsterextrema miljö.

1994: AFA och Jönköpings kommunfullmäktige

Claes Gerleman, våldsam vänsterextremist engagerad i Miljöpartiet.
Claes Gerleman, våldsam vänsterextremist engagerad i Miljöpartiet.

Claes Gerleman började sin politiska karriär tidigt. Både inom den parlamentariska och utomparlamentariska grenen. Att på dagtid förespråka demokrati för att sen på nattetid använda terrorliknande former av politiskt våld, var likaså då som nu, inget ovanligt hos vänsterextremister.

Samtidigt som Gerleman satte skräck i sina meningsmotståndare var han även en förtroendevald politiker i Miljöpartiet och dess ungdomsförbund Grön Ungdom. Gerleman skulle under mandatperioden 1994 till 1998 sitta som ersättare i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Jönköpings kommun.

När Gerleman skulle ställas inför rätta 1999 för att ha misshandlat sverigedemokrater så uppmärksammade tidningen SD-Kuriren hans politiska engagemang. I tidningen kan man läsa att Gerleman inte kommer uteslutas från Miljöpartiet då han bedrivit sin terrorliknande verksamhet ”på fritiden” och våldet han utsatt andra för var även det förståeligt:

Gerlemans aktiviteter inom Grön Ungdom och Miljöpartiet motiverade mig [journalist för SD-Kuriren] att ringa upp Grön Ungdoms kvinnliga språkrör Sofie Lövstedt.

Journalisten från SD-Kuriren börjar ställa frågor om Gerlemans brott och kommande straff:

Förvisso ansåg hon inte våld som någon bra arbetsmetod, men hon förstod reaktionen. När jag konkret frågade om Gerleman skulle bli utesluten för det han gjort om han fortfarande var medlem så svarade hon självsäkert: ”Nej!”. Inte så länge han gjort det i egenskap av privatperson.

Efter att SD-Kuriren publicerat intervjun ska Lövstedt enligt samma tidning försökt bortförklara detta på en oberoende webbplats med kopplingar till AFA.

Den brottslighet som SD-Kuriren uppmärksammade var endast toppen av isberget. Gerlemans brottsregister skulle i slutet av 90-talet börja växa i snabb fart samtidigt som han själv blev allt mer våldsam. Detta fortsatte ända fram till 2005 då han häktades för en mycket grov misshandel och flera andra allvarliga brott (mer om det nedan).

1997: Attackerar Sverigedemokraternas torgmöte

Den 27 juli 1997 hade Sverigedemokraterna ett torgmöte i Jönköping. Motdemonstranter dyker upp och plötsligt går 4-5 personer till attack. Sverigedemokraterna misshandlas och högtalaranläggningen förstörs.

Två personer greps efteråt. Syndikalisten Thomas Karlsson (690325-2432) var sedan tidigare dömd och hade suttit i fängelse för grovt narkotikabrott. Han framställdes av tingsrätten som labil, med stödbehov och utan motivation. Claes Gerleman var den andre av de två och var vid tillfället 24 år och ostraffad. Carlsson blev dömd för misshandel och störande av allmän sammankomst, Gerleman endast för störande av allmän sammankomst (Jönköpings tr B 800-99).

1998: Misshandel och våldsamt upplopp

Den 27 juli 1998 höll Sverigedemokraterna ett politiskt valmöte på Hoppets Torg i Jönköping, samma datum som förra året – och precis som förra året – dök Gerleman upp igen.

Tillsammans med Viktor Bergsten (771127-2414) och Josef Moberg (771215-9339) ingick de i en grupp på 30 stycken vänsterextremister där målet var att attackera SD. De kastade flaskor och ägg mot poliser och representanterna från Sverigedemokraterna.

Cirka tio stycken vänsterextremister, däribland Gerleman, Bergsten och Moberg närmade sig Hoppets Torg från Östra Storgatan och rusade mellan poliserna fram till representanterna från Sverigedemokraterna och angrep dem och deras högtalare, som skadades. Gerleman, Bergsten och Moberg var maskerade och försedda med träpåkar. Gerleman utdelade flera slag med en träpåk som träffade en man från SD i huvudet, på armar och kropp.

Ur förhör med målsäganden beskrivs följande:

Gerleman rusade rakt på honom och tilldelade honom ett flertal slag med käppen. Slagen tog bland annat i ansiktet och på överkroppen. Han blev sammanlagt träffad av fler än tio slag. Det gjorde ont men han är inte säker på att alla slag som utdelades mot honom hade verkan.

Så småningom fick han grepp om Gerleman och de föll omkull. Polis ingrep nästan omedelbart därpå och drog av Gerleman den huva som han hade burit på sig.

En annan målsäganden, den finska journalisten Jura Jukola, attackerades även han på samma sätt. I domen kan man läsa Jukolas vittnesmål där han berättar hur en man med svart maskering kom springandes mot honom beväpnad med en träpåk. Jukola försvarade sig och de båda föll omkull. När vänsterextremisten reste sig upp för att springa där ifrån kunde polisen gripa denna, vilket visade sig vara Josef Moberg.

Attacken mot Jura Jukola förevigades av en fotograf i närheten och bilderna kom sedan att användas av AFA Jönköping som ett sätt att glorifiera det hänsynslösa våldet de utsätter sina meningsmotståndare för. Bilden på Jukola skulle även användas av flera olika nyhetssidor och webbplatser som beskriver Antifascistisk aktion, bland annat Wikipedia.

Claes Gerleman skulle i slutet av år 2000 dömas till en månads fängelse för misshandel och våldsamt upplopp. Moberg och Bergsten dömdes endast till villkorlig dom för misshandel och skadegörelse (Jönköpings tr B 1084-00).

2005: Häktad misstänkt för misshandel

I samband med en demonstration i Rådhusparken i Jönköping, den 1 maj 2005, misshandlade AFA en person mycket grovt. Förutom att krossa en flaska i huvudet på målsäganden så misshandlade de honom i omgångar. Personen ifråga hade sedan tidigare varit hårt utsatt av AFA på grund av sitt politiska engagemang.

Nästan tre månader efter misshandeln häktades tre män, varav en av dem var Claes Gerleman. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för misshandel medan de två andra häktades misstänkta för grov misshandel. Under tiden genomförde polisen husrannsakan hos de misstänkta gärningsmännen och beslagtog både gatustridsvapen och vänsterextrem propaganda.

Det skulle dock visa sig att Gerleman vid tidpunkten var misstänkt för flera allvarliga brott, förutom misshandeln den 1 maj 2005. Bland åtalspunkterna finner man:

 • Två fall av ofredande
 • Två fall av olaga hot
 • Grov misshandel
 • Skadegörelse
 • Misshandel
 • Olaga hot
 • Stöld

Dessvärre skulle polisen komma att lägga ner utredningen i september samma år med motiveringen att det inte går att styrka att någon av de tre männen begått brott vid det aktuella tillfället – alltså på första maj. I samband med detta läggs även de övriga åtalspunkterna ner. Gerleman frias helt medan hans offer fortsatte leva under traumatiska förhållanden – så illa att flera inte vågade vittna.

I förundersökningsprotokollet och åtalsbesluten framkommer det att vittnen slutat samarbeta med polisen och att ett av Gerlemans offer inte vågat polisanmäla en stöld då denna var rädd för repressalier.

2007: Revisor för vänsterextremt bokkafé

McDonalds 2006 Nyköping AFA
Material för en brandbomb lämnades över i Bokkaféets lokaler. Klicka för att läsa mer.

Under 2007 är Gerleman revisor för det vänsterextrema bokkaféet i Jönköping. Platsen hade kommit att bli en stabil grogrund för radikalisering och nätverkande där nykomlingar kunde samtala med de mer erfarna vänsterextremisterna. Bokkaféet användes även som en bas där propaganda delades ut, gatustridsvapen såldes och diverse studiecirklar genomfördes.

Bokkaféet hade bara året innan varit i blåsväder efter att det framkommit att material för en brandbomb lämnats över i dess lokaler. Brandbomben hade sen använts i ett attentat mot McDonalds i Nyköping. Gärningsmännen kunde tack vare hemlig avlyssning gripas och sen dömas för brottet.

2007: Talesperson för Syndikalisterna

Den obligatoriska syndikalistkopplingen gäller även för Gerleman. Han var talesperson för Syndikalisterna i Jönköping och uppmärksammades år 2007 då SAC utförde blockader mot IKEA på grund av deras konflikt med en anställd syndikalist.

Annan brottslighet

Bortsett från Gerlemans våldsamma politiska brottslighet, så har han även haft problem med
att följa simpla trafikregler.

Han har blivit dömd för denna typen av brott vid flera tillfällen:

 • Bilbältesförseelse – böter på 1500 kr.
 • Fordon brukat trots körförbud – böter på 1500 kr.
 • Hastighetsöverträdelse – böter på 2400 kr.
 • Hastighetsöverträdelse – böter på 1 500 kr.

Förutom trafikbrott så har även Gerleman godkänt ett strafföreläggande år 2012 för försök till bedrägeri. Han hade försökt få ut försäkringspengar för en skada som uppstått på hans motorcykel. Vad Gerleman dock inte berättade var att det var han själv som orsakade den. Han dömdes till villkorlig dom.

Håller låg profil i dagsläget

På äldre dagar har Gerleman blivit betydligt mer diskret och mest ägnat sig åt att styra olika vänsterextrema projekt bakom kulisserna. Han är även involverad i flera föreningar som Gerleman på olika sätt använt för att gynna extremvänstern.

IOGT-NTO:s lokaler vid Martinsgården

Gerleman har varit ordförande på Martinsgården i Norrahammar sedan 2003. Han har med sitt inflytande missbrukat sin position och förtroende genom att upplåta föreningslokalerna till antidemokratiska och våldsbejakande grupperingar. Hans kriminella engagemang har även lett till att Martingsgården varit förekommande i brottsutredningar, något som Sveriges radio uppmärksammat:

Först hittar polisen stöldgods i IOGT-NTO:s lokaler i Martinsgården i Norrahammar värt över tio tusen kronor. Sedan visar det sig att kassören och vice ordföranden (som i praktiken är ordförande, eftersom man inte fått någon att ställa upp) är två personer som förknippats med vänsterextremistiska rörelsen AFA, som enligt polisen ligger bakom flera våldsdåd i Jönköpingstrakten på senare tid.

Svenska dagbladet kunde i samma veva avslöja att Martinsgårdens lokaler även fungerat som läger för militanta vänsterextremister när de från olika delar av landet samlats för att träna diverse stridstekniker, något de kallar för ”självförsvar”:

Minst två personer inom Afa har fått framträdande poster inom IOGT-NTO. Den person som enligt polisen leder Afa i Jönköping är nu också vice ordförande i en av nykterhetsrörelsens lokalavdelningar. Och i rörelsens lokaler har man arrangerat läger för militanta aktivister som bland annat fått träna självförsvar.

Game Boards & Broadswords

Sedan 2004 är Gerleman ordförande för nätverket Gameboards & Broadswords. Detta nätverk var med och grundade SVEROK, Sveriges roll- och konfliktspelsförbund. Genom sin roll inom föreningen, där många andra vänsterextremister även varit medlemmar, så har AFA Jönköping kunnat finansiera diverse projekt genom föreningsbidrag. De har även kunnat använda Kulturhusets resurser, då föreningen uppehållet sig där, samt fått tillgång till lokaler. Det kan idag verka knapphändigt men var mycket åtråvärt i början av millenniumskiftet.

Syndikalisten Helle Berglund. Hette tidigare Erik Berglund.
Syndikalisten Helle Berglund. Hette tidigare Erik Berglund.

I ett mötesprotokoll från SVEROK år 2013 förekommer det flera kända vänsterextremister. Bortsett från Gerleman själv så är även hans fru Lillian Malander (771020-7569) aktiv i föreningen. Nästa person som dyker upp är den brottsdömda syndikalisten Erik Berglund (Numera Helle Berglund 871001-2439) samt den ökända ex-militären och pedofilen Jonas Linde (870120-5695).

Berglund och Linde var bland annat på resa i Syrien år 2017-2018 där syftet var att rapportera åt Syndikalisterna. Berglund är även dömd för brott mot knivlagen då han förvarat pepparspray i sin lägenhet. Polisen hittade även en batong i bostaden och Berglund försökte skylla ifrån sig genom att påstå att han var syndikalist och att lägenheten fungerat som ett vänsterkollektiv.

RFHL Jönköping

Riksförbundet för hjälp åt läkemedels- och narkotikabrukare i Jönköping har i över trettio år arbetat med bland annat läkemedelsberoende, stödsamtal och information till människor med beroendeproblematik och deras anhöriga. RFHL var med vid ockupationen av Brandstationen i Jönköping 1982 vilket var startskottet för det som sedan skulle bli Kulturhuset, ett näste för AFA och den övriga våldsvänstern. Sedan år 2020 är Claes Gerleman ordförande i RFHL.

Gömmer illegala flyktingar

Utöver dessa engagemang så ägnar han sig även åt att gömma illegala flyktingar och genom desperata metoder försöka fixa jobb åt asylsökande så att de kan stanna i Sverige. Detta har han själv erkänt i ett polisförhör. Detta engagemang bekräftas även i en diskussion på Facebook med en AFA-anhängare från Jönköping Johan Kesti (960704-6373).

Claes Gerleman gömmer illegala flyktingar och hjälper dem att söka asyl.
Claes Gerleman gömmer illegala flyktingar och hjälper dem att söka asyl.

2018: Kopplingar till vänsterextrem vapenhärva

År 2018 blev det mycket skriverier då polisen hittade skjutvapen och polisuniformer i en container i Taberg, söder om Jönköping. Fynden kunde senare knytas till Jonas Linde, en militär med kopplingar till både Syndikalisterna och övriga extremvänstern.

Linde skulle komma att dömas till fängelse för grovt vapenbrott och i utredningen dök Gerleman upp i rampljuset ännu en gång, han kände nämligen den vänsterextrema militären och blev därför kallad till förhör hos polisen. Gerleman själv var aldrig misstänkt för något, men utredningen bekräftar att Gerleman, fortfarande i allra högsta grad, har en tongivande position inom Jönköpings autonoma extremvänster. Detta bekräftas även av Gerleman själv i förhör:

Gerleman betonar att han har ”ganska mycket att säga till om” och att han ”är typ en ledarfigur i hans vänkrets.”

Polisen skriver vidare enligt Gerlemans beskrivning:

Det brukar bli som Claes vill, de kan tjafsa lite men det brukar bli som han vill eftersom han är bra på att argumentera

Det finns andra viktiga ledtrådar som styrker Gerlemans position inom extremvänstern i Jönköping. Bland annat hur folk med kopplingar till fallet sökt sig till honom för råd och hur han träffade Linde under tiden han var efterlyst för att upprätta en säker kommunikation mellan Linde, polisen och vänsterextremister i närområdet.

Vänsterextrem tjuv till fru

Gerlemans fru, Lillian Malander, har ett förflutet inom Jönköpings extremvänster både som organisatör för Syndikalisterna och som ledamot inom Jönköpings kulturhus – ett ställe som är känt för att vara bland annat AFA:s högkvarter i Jönköping.

Året 2020 godtog Malander ett strafföreläggande efter att hon stulit varor inne på Ikea för sammanlagt 260 kr. Hon dömdes att betala dagsböter på totalt 9 200 kr.

Föreståndare på Attendo behandlingshem

Vi avslutar denna profil med att uppmärksamma er läsare om Gerlemans arbetsplats, nämligen det kontroversiella sjukvårdsföretaget Attendo, där han arbetar som föreståndare och placeringsansvarig.

Att en våldsbenägen vänsterextremist jobbar på ett behandlingshem för människor med social problematik är mycket allvarligt då hans extrema åsikter riskerar att tryckas på människor i utsatta situationer.

Behandlingshemmet verkar inte heller fått så bra omdömen, 2,4 stjärnor av 5 är inget vidare bra resultat för ett vårdhem.

Gerlemans insats som föreståndare är alltså inte så imponerande. Attendo uppmärksammades även förra året för just missförhållanden över olika delar av landet. Detta har till och med lett till att Gerlemans vänsterextrema kamrater i Skåne har bränt upp fordon kopplade till Attendo i Malmö.

Vänsterextrem mordbrand riktad mot Attendo.
Claes Gerlemans vänner inom den autonoma vänstern utsatte Attendo för en riktad mordbrand förra året.

Gerlemans val av arbetsplats, samt hans position som placeringsansvarig väcker en del frågor.

Vad tycker Gerlemans vänsterextrema medbrottslingar om att han arbetar på Attendo?

Ännu viktigare, vad tycker Attendo själva om att en kriminell och fängelsedömd vänsterextremist som Gerleman innehar en chefsposition inom företaget? Samtidigt som deras fordon står i lågor i Malmö?

Det går bra att informera hans chef och arbetsplats om detta, samt om Gerlemans domar och fängelsestraff via nedanstående kontaktuppgifter:

Skönbergavägen 43,
575 39 Eksjö
Jönköpings län

Telefon: 073-066 00 62
E-post: [email protected] samt [email protected]

Vet du mer?

Vet du mer om Claes Gerleman eller den vänsterextrema miljön i Jönköping? Tveka inte att kontakta oss via vårt krypterade kontaktformulär eller direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Är du en före detta medlem i AFA, Revolutionära fronten eller en person som ingått i den större antifascistiska miljön men numera har kommit på bättre tankar och vill motverka vänsterterrorism? Läs här om information till avhoppare.

Dela artikeln