Demonstration mot polisvåld – ett enda stort fiasko

Publicerad den 28/4 2022 kl 11:04

NYHET. Efter att hundra poliser skadats i mycket våldsamma upplopp så demonstrerar vänsterextremister, inte mot ligisterna, utan mot polisen.

Mellan den 14-17 april råder det krigsliknande tillstånd i delar av Sverige. Det är upplopp i flera städer och de är extremt våldsamma. Aggressiva invandrare, mestadels från mellanöstern, kastar sten på polisen, slår sönder, stjäl och bränner upp polisfordon och parkerade bilar. Samtidigt som däck tänds på och knallskott kastas.

En polisman fick en sten kastad i huvudet så att hjälmen sprack. Nerblodad kördes han iväg med ambulans.
En polisman fick en sten kastad i huvudet så att hjälmen sprack. Nerblodad kördes han iväg med ambulans.

Invandrarna vill visa sitt missnöje mot Rasmus Paludan, en politiker som öppet kritiserar kritisera islam medan han tänder eld på koranen, muslimernas heliga skrift.

Upp mot hundra poliser skadas, flera mycket svårt. Till Aftonbladet uppger polisen Björn, med 15 år i yrket, att han aldrig tidigare sett ett sådant stort våldskapital:

Björn, 41, är gruppchef och områdespolis i Motala. Under sina 15 år som polis har han aldrig varit med om att möta ett så stort våldskapital som under de senaste dygnens upplopp.

Polisen blir vid dessa upplopp så pass hårt ansatta att de tvingas skjuta verkanseld mot de stenkastande invandrarna. Minst tre upprorsmakare skjuts, varav åtminstone en tros ha träffats av en ofrivillig rikoschett eller splitter från polisens skott. Att polisen försvarar sig går dock inte hem hos vänstern – som nu snabbt arrangerar en blixtdemo.

Vänsterextrem demonstration mot polisvåld

Den naturliga reaktionen mot dessa upplopp och attacker är för de flesta människor avsky, förtvivlan och ilskan. Detta kände den vänsterextrema miljön också, dock inte mot de kriminella ligisterna, utan mot polisen.

Under parollen Stoppa polisvåldet kallar nätverket Skåne mot rasism (SMR) till demonstration mot polisen som man anklagar för att ha ”kört över människor med bilar och misshandlat ungdomar, och nu även skjutit en 14-åring”, allt detta för att ”beskydda en fascist”.

En dansk variant av inbjudan skickades ut. Något som lockade mer danskar än svenskar.
En dansk variant av inbjudan skickades ut. Något som lockade mer danskar än svenskar.

Inbjudan till demonstrationen spred sig snabbt mellan diverse sidor på Facebook, Instagram och Twitter. Flera tongivande vänsterextremister, bland andra Leodan Rodriguez, delade inbjudan och uppmanade alla sina följare att delta. Även en dansk version av inbjudan upprättades och delades bland danska autonoma grupper.

Resultatet skulle dock, trots sina stora spridning till tusentals personer inom vänstermiljön, bli allt annat än lyckat.

Avsky bland vanliga människor

Evenemangets Facebooksida är fyllt av ilskna kommentarer. I skrivande stund finns det inte en enda positiv kommentar. Vanliga människor, de som inte tillhör extremvänstern, kommenterar och förstår inte hur man i denna situation kan demonstrera mot polisen.

Dålig stämning hos vänsterextremisterna

Dålig uppslutning, fler danskar än svenskar och nästan inga "rasifierade". Foto: Gatorna.info.
Dålig uppslutning, fler danskar än svenskar och nästan inga ”rasifierade”. Foto: Gatorna.info.

Om man istället vänder blicken ifrån den stora massan och tittar på vad de faktiska vänsterextremisterna tycker, så är det inte bättre där.

På nyhetsportalen Gatorna.info finns det flera upprörda och pessimistiska kommentarer. Bland annat framkommer det att fler danskar än svenskar deltog, och då utspelade sig ändå demonstrationen i Malmö. En annan kommentar kallar hela demonstrationen för pinsam och dåligt genomförd samt menar att demonstrationen inte på något sätt knyter an till invandrarna i förorten:

En dåligt kommunicerad, dåligt genomförd och i nästan alla avseenden avpolitiserad demonstration. Inte underligt att det inte drar folk. Det var svårt att se syftet med hela arrangemanget – istället för att solidarisera sig med utsatta grupper väljer man någon sorts punk-stereotypt polishat, och man varken utvecklar resonemanget eller verkar ha velat bygga allianser med relevanta aktörer.

Detta påstående backas sedan upp av en annan användare som menar på att knappt några invandrare deltog i demonstrationen:

Det verkar ju inte ha lyckats med i någon högre grad att ha fått med sig rasifierade grupper som blir utsatta för polisvåld, trots att det försökts.

Slutligen skriver en användare dystert att den autonoma miljön i Sverige inte längre är vad den en gång var, att den tappar sin slagkraft:

Det var oerhört viktigt att en demo skulle hända som reflex och solidaritets hälsning till alla de som utsatts till polisiärt och rasistiskt våld de senaste dygn. Och det var självklart att den autonoma rörelsen (whatever that is numera) skulle arra och genomföra den. Att det inte fanns ett plan eller en strategi med demo är också ett tecken på att vi inte är vana vid sådana krisande situationer (längre?) och vi inte har en kritisk massa själva för att genomföra en bred reaktion.

Avmaskerat efterlyser identiteten på deltagarna

Parallellt till denna artikel har Avmaskerat publicerat en efterlysning där identiteten på demonstrationsdeltagarna efterfrågas. Då det enligt vänsterextremisterna själva deltog fler danskar än svenskar så är det inte konstigt att många okända ansikten dök upp vid just denna demonstration.

Dela artikeln