Den vänsterextrema attacken vid Möllevången 2014

Publicerad den 8/3 2022 kl 12:03

FÖRDJUPNING. Natten den 8 mars 2014 försökte Showan Shattak och ett tjugotal vänsterextremister misshandla en mindre grupp meningsmotståndare. Något som skulle få ödesdigra konsekvenser.

Avmaskerat granskar idag den konfrontation som uppstod mellan ett tjugotal vänsterextremister och fem vänner natten den 8 mars 2014. I en tidigare artikel skrev vi om det som skulle föranleda till attacken. Detta för att ge läsaren en bättre förståelse för den våldsamma miljö som många politiker och dess familjer tvingades leva i, där politiskt motiverade attacker var en del av vardagen.

I denna artikel kommer vi istället skifta fokus till den stora konfrontationen och i nästa artikel går vi igenom efterspelet.

Ta natten tillbaka – hårt mot hårt hemma och på gatan

På den 8 mars firas den internationella kvinnodagen i framförallt radikalfeministiska kretsar. Så var även fallet 2014. Under dagen hade flera demonstrationer genomförts med efterföljande fester vid vänsterextrema tillhåll.

En av dessa demonstrationer gick under namnet ”Ta Natten Tillbaka”. Denna arrangeras årligen på den internationella kvinnodagen av utomparlamentariska och kvinnoseparatistiska grupper på flera ställen i Sverige. Flera av dessa demonstrationer har direkta kopplingar till AFA och det har även hänt att deltagarna hamnat i våldsamma konfrontationer med meningsmotståndare och polis, överlag nöjer de sig dock med att enbart skrika och spela hög musik.

Demonstrationen detta året, 2014, började runt tiotiden på kvällen och avslutades vid midnatt på Möllevångstorget.

Några timmar innan den vänsterextrema attacken.

Fem vänner rör sig mot Möllevångstorget

Den 8 mars detta år inträffar på en lördag och klockan har precis passerat midnatt. Fem vänner har spenderat kvällen på Sir Tobys, en klassisk engelsk pub, och ska nu bege sig ut på stan. Samtidigt, cirka en kilometer ifrån krogen, börjar folk samlas på Möllevångstorget. Demonstration Ta Natten Tillbaka har närmat sig sitt slut.

Området omkring Möllevångstorget, eller ”Möllan” som det kallas i folkmun, är en plats som är känd för att locka till sig mycket människor från den autonoma vänstern. Detta på grund av de vänsterextrema bokkaféer och andra verksamheter som bedrivs i området men också för att torget varit en populär plats för torgmöten och demonstrationer.

När den lilla gruppen vänner närmar sig Möllevångstorget ser de att det är mycket folk i rörelse och går därför vid sidan av, norr om torget.

Året 2014 var lokalen Glassfabriken verksam. Glassfabriken var en lokal på Kristianstadsgatan som samlade den autonoma vänstern i Malmö. År 2015 tvingades de stänga ner på grund av att de inte kunde betala hyran. Glassfabriken var ett mycket starkt näste för AFA och övriga våldsvänstern i lokalområdet och låg bara några hundra meter ifrån Möllevångstorget.

Denna natt skulle vännerna passera just denna lokal och detta var signalen som vänsterextremister väntat på.

Viktiga händelser markerade på karta, natten den 8 mars 2014.
Viktiga händelser markerade på karta, natten den 8 mars 2014.

Deras position övervakades av våldsvänstern

Utanför Glassfabriken stöter de på en grupp mycket otrevliga kvinnor som precis varit med i demonstrationen. Männen möts av hotfulla blickar samtidigt som flera av kvinnorna börjar maskera sig och ta upp sina telefoner. Nu dröjer det inte länge förrän ett tjugotal vänsterextremister dyker upp, beväpnade med glasflaskor och stenar. Men hur kunde de veta vart männen befann sig?

Alma Zachrisson Persson (920511-2841) är en av kvinnorna som stod utanför Glassfabriken. Under polisutredningen figurerar hon som oberoende vittne, det vill säga att hon var varken misstänkt eller målsägande.

Persson berättar att det spreds information om vart gruppen av vänner befann sig och att det nu var på väg till Glassfabriken. I förhöret kan man läsa:

Alma och hennes kompisar kom till glassfabriken för att de hade fått information om att det skulle komma dit nassar. Alma och hennes kompisar ville stötta upp sina kompisar som var på Glassfabriken och de var ungefär 9 stycken.

En intressant notering i ett senare förhör med Alma är att hennes vän Mats Runvall deltar som stöd. Mats Runvall är personen som grundade den AFA-kopplade webbutiken Red Deer Collective. Butiken kom sedan att bli Sveriges största producent av vänsterextrem och våldsromantisk propaganda.

Exakt vem som spred informationen till Alma Persson framkommer aldrig under polisutredningen.
Exakt vem som spred informationen till Alma Persson framkommer aldrig under polisutredningen.

En av vännerna ser hur kvinnorna maskerat sig och meddelar de andra. De bestämmer sig för att snabbt gå därifrån då de förstår att något är på gång och vill undvika bråk. Detta skulle visa vara meningslöst, Alma och hennes vänner hade redan på förväg bestämt att dessa skulle misshandlas, deras åsikter och politiska engagemang var tillräckligt för att legitimera den hänsynslösa misshandel de nu skulle utsättas för.

”Skulle ha dödats om de inte hade försvarat sig”

En större grupp av maskerade och aggressiva vänsterextremister springer ifatt dem och skriker ”nassesvin!”, sekunden senare haglar det ner glasflaskor. Nu är det riktigt illa och de nästkommande minuterna skulle förändra livet för samtliga inblandade.

Magnus, en av vännerna, hamnar på efterkälken och är nu bara någon meter ifrån vänsterpöbeln vars mål är att grovt och hänsynslöst misshandla honom. Detta var nämligen inget vanligt knytnävsslagsmål utan graden av seriositet var den att liv stod på spel.

Glasflaskor och stenar kastades mot vännerna. En vänsterextremist ska ha beväpnat sig med en träregel.
Glasflaskor och stenar kastades mot vännerna. En vänsterextremist ska ha beväpnat sig med en träregel.

Gruppen kom nära inpå och började slå och sparka mot Magnus. En person som beväpnat sig med en stor vinflaska slog den upprepande gånger i hans huvud tills den spricker och glassplitter tränger sig in under huden på Magnus. Han blir så grovt misshandlad att han till slut säckar ihop, ansiktet täckt i sitt eget blod, nu medvetslös.

Andreas, en av vännerna, vänder sig om och ser detta. Han ser hur vänsterextremister står och matar in slag och sparkar mot deras medvetslöse vän. Under hovrättsförhandlingen berättar Andreas tårfylld och med sprucken röst om den mycket traumatiska händelsen:

Fler och fler hann sedan ikapp Magnus och försökte slå på honom. Just då kom det emellertid fram en person som verkade vara mer bestämd än de andra och trängde sig genom gruppen som omringade Magnus. Den personen hade en vinflaska i handen och drämde denna med full kraft i Magnus huvud. Träffen ekade tydligt och Magnus stannade helt upp, liksom frusen.

Personen med vinflaskan slog sedan en gång till, kanske i väggen. Vinflaskan gick då sönder. När mannen med flaskan därefter tar sats för att slå en gång till kunde han inte stå kvar och titta längre utan sprang fram till Magnus, som var cirka 10 meter bort.

Han knuffade undan killen med vinflaskan och försökte dra Magnus med sig, men Magnus verkade kraftlös och sjönk bara pladask ner på en trappa.

En annan av vännerna bekräftar också det grova våld som Showan och vänsterextremisterna utövade, i polisförhör berättar han:

20-åringen berättar att åtminstone någon av nationalisterna skulle ha dödats om de inte hade försvarat sig.

Andreas, som just nu inte vet om ifall hans vän lever, gör det enda han kan – han drar sin kniv och springer rätt in i vänsterpöbeln. Jonathan Johansson (870429-4191), den man som slog sönder vinflaskan i huvudet på Magnus, blir knivhuggen och får sin lunga punkterad. Ida Roshagen (881201-3962) och Charlotte Johannsen (880228-9143), vilket var Showan Shattaks dåvarande flickvän, blir också knivhuggna. Andreas skriker till vänsterextremister att de ska backa.

En vinflaska krossas mot Magnus huvud innan vänsterextremister matar in slag och sparkar mot hans medvetslösa kropp.
En vinflaska krossas mot Magnus huvud innan vänsterextremister matar in slag och sparkar mot hans medvetslösa kropp.

Magnus, som nu vaknat till liv försöker sätta sig upp, samtidigt springer en person in från sidan och knuffar Andreas så han faller till marken. Gruppen av vänsterextremister tar nu en ny sats och omringar dem båda. Under hovrättsförhandlingarna kan man läsa Andreas egna ord om vad som händer sen:

Han [Magnus] sitter och tittar ned i marken med tung, glansig blick. Då ser jag hur någon springer fram och knäar honom rakt i ansiktet. Jag hinner tänka att ”Nu är det helt kört”. Nu har vi ingen chans längre.

Magnus faller ihop och Andreas fruktar nu för deras. Precis då kommer polisens ryttargrupp och avbryter bråket – något som med största chans räddade deras liv. Vänsterextremisterna vänder om och springer åt olika håll. Det finns dock ett slagsmål till lite längre ner på gatan.

Showan Shattak faller till marken och skadar huvudet

Showan Shattak är vid tidpunkten maskerad. Han har en avklippt tröjärm runt nedre delen av ansiktet och ett tandskydd av samma modell som kampsportare har. Showan var alltså inte bara beredd på konfrontation utan även utrustad för det. Showan ska enligt hovrättsdomen (HR B 2077-16) varit inblandad i det mycket grova överfallet på Magnus:

Det ska emellertid i sammanhanget noteras att det på Showan Shattaks jacka även fanns blodspår från Jonathan Johansson och att han därför måste ha varit inblandad i, eller i vart fall varit helt nära, den händelse vid vilken Jonathan Johansson blev knivskuren.

Martin, en av vännerna, kommer till undsättning och flyger på Showan Shattak som då faller till marken där slagsmålet fortsätter. Showans vän Nadim Baalbaki står bredvid och börjar slå på Martin som då försvarar sig och sen fortsätter slagsmålet ståendes med Nadim, ända tills ridande polis separerar på dem.

Martin skadas när han försvarar sig mot Showan Shattak.
Martin skadas när han försvarar sig mot Showan Shattak.

Någonstans i detta tumult orsakas Showan Shattak en allvarlig skallfraktur som kommer leda till att han faller i koma några timmar senare och behöver genomgå avancerade operationer. Det är dock oklart vad som faktiskt orsakade skadan. Enligt Showan själv var det Martin som slog honom. I Showans egen bok kan man läsa:

Nazisten kastar ner Showan på trottoaren bredvid en bil. Sen sätter personen sig ner på eller över Showan. Nu börjar han mata in slag mot Showans huvud. Mellan tio och 20 slag uppskattar Nadim.

Enligt den medicinska utredningen kan skadan ha uppstått på två sätt. Antingen slog Showan huvudet i marken när han föll, eller så var det slagen från Martin som gjorde att Showans huvud dunkade mot en skarp kant, möjligtvis en trottoarkant.

Det finns dock en annan teori om att det faktiskt var polisen som orsakade skallfrakturen, något vi skriver om längre ner.

Bråket avstyrt och flera grips – många till sjukhus

Efter att polisen avstyrt bråket springer vänsterextremisterna iväg och vännerna försöker så gott det går att ta sig därifrån. Martin blir gripen på plats samtidigt som Andreas och Magnus stoppas av polis vid Jesusparken en stund efter. Magnus körs till sjukhuset där han sedan grips efter att Alma Persson pekat ut honom på akuten.

Polisen har i samband med detta också fått larm om att det befinner sig flera skadade personer i en lägenhet som ligger i närheten. När de anländer på plats ser de Charlotte ute i trappuppgången. När hon ser poliserna försöker hon stänga igen dörren och vägrar släppa in dem. Det uppstår skrik och gap om att poliserna inte får vara i deras lägenhet utan endast ambulanspersonal är tillåtna.

Showan Shattak hittas skadad i sin lägenhet.
Showan Shattak hittas skadad i sin lägenhet.

Polisen genomsöker lägenheten och finner då Showan liggandes på badrumsgolvet. Han är i ett mycket dålig skick och kommer nu köras till akuten. De övriga som drabbades av skador i överfallet tar sig också dit och kommer snabbt återhämta sig till skillnad från Showan som nu kommer behöva minst ett års tid innan han är någorlunda återställd.

Orsakade Polisen skallfrakturen på Showan Shattak?

Innan vi rundar av denna artikel ska vi ta en titt på den terori som berör Showans skallfraktur och om det kan ha varit polisen som orsakat den.

De flesta av vittnena verkar ha sett ett handgemäng mellan Martin, Showan och Nadim. Detta har skett vid Kristianstadsgatan 39, alltså längre ner på gatan än tumultet med Andreas, Magnus och Jonathan Johansson. Slagsmålet mellan Martin, Showan och Nadim bryts upp av polisen.

Det som etablerad media, Showan och övriga vänstern menar på, är att Showan först får sin skallfraktur på grund av Martin knytnävsslag, sen springer Showan iväg och till slut kommer polisen och separerar Martin och Nadim. Det som fastställts i hovrättens dom är att Showan skulle ha krupit ihop i fosterställen och där mottagit slag, vilket gjort att sidan av huvudet dunkats mot något skarpt, exempelvis en trottoarkant. Det finns dock en annan teori vilket tyder på att skadan skulle ha uppstått när polisen separerade dem.

I förundersökningsprotokollet kan man läsa vittnesuppgifter från de poliser på plats som bestämt menar att Showan var där samtidigt som de försökte stoppa bråket. Poliserna har till och med varit så nära Showan att de kan ge en mycket tydlig ansiktsbeskrivning, trots Showans maskering.

Det är med poliskvinnans vittnesuppgifter, som även hennes kollega instämmer i, inte möjligt för Showan att fly platsen innan polisen särat på grupperna. Det finns dock ytterligare en sak som stärker påståendet att det skulle vara en polis som orsakat skadan och det är Showan Shattaks egna ord.

Showan Shattak uppger att han blivit slagen av en batong.
Showan Shattak uppger att han blivit slagen av en batong.

Polisen pratar med en kvinna som är med Showan, hon påstår att det är ”nassarna” som slagit Showan med en stålbatong. Hon säger att det är Showan själv som sagt detta. Ingen av vännerna som greps hade en batong på sig och det hittades heller aldrig någon vid eller i närheten av brottsplatsen. De enda som bar batong var poliserna.

Ytterligare en punkt som styrker teorin om att Showan blev skadad av polisen är de skador han inte dragit på sig. I domen (Malmö tr B 2431-14) kan man läsa:

Tingsrätten noterar att den medicinska utredningen inte visar att Showan Shattak haft andra skador i ansiktet än hudavskrapningar. Showan Shattak borde enligt tingsrättens bedömning ha haft ytterligare skador om han, som Nadim Baalbaki uppger, av Martin hade utsatts för upprepade, kraftiga knytnävsslag i ansiktet.

Showan Shattak skallfraktur, röntgenbild.
Showan Shattak skallfraktur, röntgenbild.

Även de röntgenbilder som togs i samband med att Showan lades in på sjukhuset visar en skada på kraniet som skulle uppstå vid slaget av något med en skarp kant, exempelvis toppen av en teleskopbatong.

Som en sidnot skall det också nämnas att Nadim Baalbaki, det nyckelvittne som såg hela händelseförloppet, var vid tidpunkten en organiserad vänsterextremist i Revolutionära fronten. Nadim skulle senare samma år bli nedriden av polishästar när han deltog i Limhamnskravallerna 2014. Han dömdes efter detta till fyra månaders fängelse.

Två års väntan innan rättegången hålls

Detta var alltså händelsen som inträffade i närheten av Möllevångstorget natten den 8 mars 2014. Ett mycket fegt och grovt överfall som skulle leda till att ”nazisterna” dömdes på förhand av media samtidigt som Showan skulle både prisas och hyllas som en hjälte.

Den vänsterextrema terrorn skulle endast trappa upp efter denna händelse och det juridiska efterspelet skulle bli mycket långt och komplicerat, delvis på grund av komplexiteten gällande Showans skallfraktur och ifall någon skulle dömas för den eller inte, men också på grund av att en av vännerna var tvungen att fly landet.

I Avmaskerats nästa artikel kommer vi gå igenom några av de fega attacker och juridiska påföljder som kom att utspela sig efter händelsen.

Dela artikeln