Här arbetar Göran Per-Ola Friberg (Nazispotting)

Publicerad den 30/9 2022 kl 08:09

NYHET. Avmaskerat kan idag avslöja att Nazispottings egna fotograf, Göran Per-Ola Friberg, arbetar på Duvboskolan i Sundbybergs stad.

På Duvboskolan i Sundbybergs stad arbetar Nazispotting-fotografen Ola Friberg.
På Duvboskolan i Sundbybergs stad arbetar Nazispotting-fotografen Ola Friberg.

Avmaskerat kan idag tack vare flera tips till redaktionen avslöja att Göran Per-Ola Friberg, en av Nazispottings fotografer, arbetar som lärare på Duvboskolan i Sundbybergs stad. Detta samtidigt som han under fem års tid systematiskt åsiktsregistrerat och hängt ut tusentals privatpersoner, varav två minderåriga pojkar.

Nazispotting: ”Vi tar inte avstånd från våld”

Den vänsterextrema underrättelsetjänsten Nazispotting har som uppgift att åsiktsregistrera de personer som besöker ett torgmöte, går med i en demonstration eller deltar på ett politiskt evenemang.

Ola Friberg har sedan 2018 varit den ledande fotografen bakom projektet och har fotograferat och hängt ut över tusen personer. Vid uthängningen efterfrågar Friberg information så som personnummer, registreringsplåt på fordon och annan väsentlig information som kan styrka identiteten på den uthängda.

Bilder och personnummer skickas sedan över till Antifascistisk aktion (AFA), som i sin tur med trakasserier, hot, och i vissa fall våld skrämmer den uthängda personen till tystnad.

AFA Stockholm använder Nazispotting för att utpressa en tidigare NMR-aktivist att namnge sina organisationskamrater.
AFA Stockholm använder Nazispotting för att utpressa en tidigare NMR-aktivist att namnge sina organisationskamrater.

Den 26 november 2018 publicerade Sveriges Radio en intervju med en av männen bakom Nazispotting. Där framkommer det att Nazispotting varken tar avstånd från AFA eller det våld som de uthängda kan utsättas för. Istället uppmanar företrädaren fler att börja hjälpa till att åsiktsregistrera oliktänkande.

Hänger ut minderåriga pojkar

I samband med att det politiska partiet Alternativ för Sverige genomförde sitt torgmöte den 3 april 2022 i Järfälla, Stockholms län, så åsiktsregistrerades besökarna. Bland de fanns två minderåriga pojkar. Deras närvaro var tillräckligt för att Ola Friberg och hans medbrottslingar skulle hänga ut dem.

I ett inlägg på Facebook skriver Nazispotting att pojkarna deltagit på ett torgmöte och efterfrågar sedan information om dem.

Göran Per-Ola Friberg och resten av Nazispotting hänger ut två minderåriga pojkar i syfte att orsaka dem skada.
Göran Per-Ola Friberg och resten av Nazispotting hänger ut två minderåriga pojkar i syfte att orsaka dem skada.

Samanställning av tillfällen då Friberg fotograferat

I vår stora profil om Friberg har vi listat de tillfällen då han dykt upp vid torgmöten och demonstrationer för att åsiktsregistrera deltagarna. Nedan listar vi några av Fribergs senaste möten. Se även filmen när han konfronterades.

I somras skulle även journalisten Christian Peterson bli förföljd av Friberg på stan. När Peterson gick fram till Friberg för att fråga vad han gjorde så uppstod tumult. Se filmen nedan eller klicka här.

Lärare på Duvboskolan, Sundbybergs stad

Ola Fribergs anställningsavtal.
Ola Fribergs anställningsavtal.

Precis som Sara Leifsdotter Andersson, även hon fotograf för Nazispotting, så arbetar Friberg som lärare. På Duvboskolan i Sundbybergs stad har Friberg arbetat sedan 2017, och under nästan hela den perioden har han på helgerna åkt land och rike runt för att åsiktsregistrera tusentals personer.

Vill man påpeka det orimliga i att Friberg hjälper barn på veckorna samtidigt som han på helgerna förser AFA med information så att de kan kasta in rökgranater i barns sovrum, så finns hans chefs kontaktuppgifter nedan:

Rektor Per-Anders Wikingsson
[email protected]
08-706 85 17

Era tips gör vårt arbete möjligt

Fortsätt skicka in tips, bilder och annan information till oss. Vi tar tacksamt emot all information och vi erbjuder ett krypterat alternativ men det går också bra att maila oss direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln