Efterspelet 2014: Mordbrand, flykt och överklagan

Publicerad den 9/3 2022 kl 12:03

FÖRDJUPNING. Under tiden Showan Shattak återhämtar sig skulle Sveriges autonoma vänster samlas för att demonstrera mot våldet. Ett våld som media vinklat till Showans fördel.

Flera av Showan Shattaks vänsterextrema följare attackerade de utsattas familjer.
Flera av Showan Shattaks vänsterextrema följare attackerade de utsattas familjer.

Avmaskerat avslutar idag sin artikelserie om den våldsamma och oprovocerade misshandeln som Showan Shattak och vänsterextremister utsatte några vänner för i början av 2014. I våra två tidigare artiklar har vi först summerat det politiska läget och de hot och attacker som sverigevänliga politiker tvingades leva med. Den andra artikeln handlar om natten den 8 mars 2014 och händelseförloppet.

I vår tredje och sista artikel granskar vi efterspelet. Vilka blev dömda, vilka friades? Skulle den vänsterextrema terrorn öka eller sjunka? Hur hanterade media beskedet att det var Showan Shattak som oprovocerat attackerade fem oskyldiga vänner?

Malmö FF hyllar Showan Shattak

Efter att Showan Shattak lagts in på sjukhus för sin allvarliga skallfraktur skulle det inte dröja länge förrän olika supporterklubbar inom fotbollskulturen började ge sitt stöd och engagera sig i fallet. Framför den graffitimålning som startade trenden #KämpaShowan ställer sig Malmö FF:s A-lag och tar en gruppbild. Även Bajen, Hammarbys supporterklubb, skulle vifta med stödbanderoller när Hammarby och MFF mötes i mars 2014.

Förutom detta publicerade Ultras Malmö ett flertalet öppet vänsterextrema hälsningar till Showan på sin Facebooksida, där bland annat AFA-anhängare från olika delar av världen öppet hyllade Showan. Detta pågick samtidigt som AFA och Revolutionära Fronten genomförde olika manifestationer för att hylla honom.

Föräldrar utsattes för mordbrand

Samtidigt som den autonoma vänstern och flera fotbollsklubbar hyllade Showan, samtidigt som politiker och journalister gjorde allt för att döma vännerna på förhand, de som Showan hänsynslöst misshandlat, så skulle också en upptrappning av attacker ske mot vänsterextremisternas meningsmotståndare.

Natten den 8 mars 2014 misshandlade Jonathan Johansson en av vännerna, Magnus, så grovt att han kollapsade. Jonathan hade slagit en stor vinflaska så hårt i huvudet på Magnus att den till slut krossades. När Magnus föll till marken fortsatte Showan och hans vänner att utdela sparkar och slag mot den medvetslösa kroppen. Detta för att senare springa och knäa Magnus i huvudet när han försökte resa sig upp. Den rödsvarta vänsterpöbeln var dock inte klara med honom – eller hans familj.

Två veckor efter misshandeln så bestämmer sig AFA för att hämnas på Magnus. Varför? För att Magnus vänner hade sprungit fram och försökt rädda honom från att bli ihjälslagen. Det var dock inte Magnus som var måltavlan denna gång utan hans familj.

Vänsterextrem mordbrand riktad mot familj, 2014.
Vänsterextrem mordbrand riktad mot familj, 2014.

I anmälan uppges att någon satt en engångsgrill under bakdelen av bilen, som orsakade att ett av däcken tog eld. Lyckligtvis kunde denna släckas innan elden spred sig till tanken, vilket hade slutat i en betydligt värre situation. I samband med detta signerade AFA attacken med att sätta upp sina klistermärken utanför huset.

Utredningen blev tids nog nerlagd då man ej kunnat identifiera gärningsmännen.

Tvingas flytta utomlands för att få studera

En annan av vännerna som Showan med flera attackerade, Carl, skulle bli extra hårt utsatt. I ett polisförhör kan man läsa om de trakasserier han fått utstå:

20-åringen berättar att detta är långt ifrån första gången han attackeras. Han har fått sin husfasad nedsprayad, blivit hotad till livet av 30-35 personer utanför sin bostad, fått brev där man hotar med att ”ta till olika metoder” ifall han inte lämnar Svenskarnas parti och blivit jagad och attackerad av vänsterextremister på stan.

Detta fortsatte under en så lång och intensiv period att Carl tillslut fick börja bära skyddsväst och undvika att vistas i öppna miljöer. Han kunde sen inte lämna hemmet för risken att bli utsatt för var för stor.

Carls hem vandaliserades vid upprepade tillfällen. Källa: Sydsvenskan.se.
Carls hem vandaliserades vid upprepade tillfällen. Källa: Sydsvenskan.se.

Ett av Carls favoritintresse var fotboll. Han och Showan var med i samma fotbollsklubb. Men eftersom att MFF tagit Showans sida, samma person som deltog i den oprovocerade misshandeln mot Carl och hans vänner, så skulle det inte dröja länge förrän Carl fick lämna klubben. Showan nämnde även detta i en lång intervju med Aftonbladet:

Det är helt sjukt, men han var MFF:are. Inte så att han har hängt i mina kretsar – det har varit allmänt känt att han varit nazist – men ändå så att vi visste vem det var.

Journalisten frågar Showan om han skulle kunna tänka sig träffa Carl vid en match framöver, varpå Showan svarar:

Nänä, inte en chans. Han kommer aldrig att kunna komma tillbaka till stadion. Han vet att det inte finns någon plats för nazister på stadion, MFF-supportrarna har visat det.

Förutom att misshandla Carl och beröva han sitt favoritintresse, samt attackera hans hem och begränsa hans rörelsefrihet, så skulle han också uteslutas från gymnasiet och tvingas flytta ifrån Malmö. I ett polisförhör med Carls moder kan man läsa:

Calle fick problem med skolan. Han gick på Sorgenfri byggprogram och på skolan sa de att han inte var välkommen tillbaks för de kunde inte garantera hans säkerhet. Tillslut blev detta ohållbart för Calle och han har efter detta dragit utomlands och är fortfarande utomlands, där han studerar.

Carl skulle alltså tillslut behöva flytta utomlands för att kunna få leva ett vanligt liv – detta samtidigt som Showan hyllades som en hjälte hemma i Sverige.

Limhamns kravallerna 2014

Den 23 augusti 2014, cirka ett halvår efter tumultet vid Möllevångstorget, så hade Svenskarnas parti ett
torgmöte i Limhamn, sydväst om Malmö.

Extremvänstern hade mobiliserat från hela landet. Även danska vänsterextremister befann sig på plats, alla i syfte att stoppa torgmötet med våld.

Det hela slutade dock med att vänsterextremisterna gav sig på polisen, vilket resulterade i att
polisen red in med hästar och flera skadades. En av dem som skadades var Nadim Baalbaki, nyckelvittne i rättegången mellan Showan och vännerna som han misshandlat. Nadim var den person som stod precis bredvid Showan när han enligt egen utsago misshandlades till den grad att en skallfraktur uppstod.

Nadim dömdes till fyra månaders fängelse för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman (Malmö B 7872-14). Showan la samma dag upp bilder på sin Twitter där man kunde se skadorna Nadim dragit på sig.

Showan Shattak får pris av Malmö stad

Trots Showans starka kopplingar till extremvänstern, så valde Malmö stad i slutet av 2014
att ge honom ett pris för ”sitt starka engagemang för ett delaktigt samhälle och sina
initiativ till antirasistiska och antidiskriminerande satsningar i Malmö”.

Showan Shattak prisas av Malmö Stad, 2014.
Showan Shattak prisas av Malmö Stad, 2014.

Rättegångarna 2016

Året är nu 2016 och det är dags för rättegång i Malmö. Det har dock vid denna tidpunkt redan skett en  del förändringar sett till brottsutredningen och efterspelet. Bland annat hade misstankarna mot två av vännerna, Magnus och Carl, lagts ner medan åtal väckts mot två andra, Andreas och Martin.

Även den polisanmälan som vännerna själva upprättade, där vänsterextremisterna stod misstänkta för brott, hade lagts ner då polisen inte kunde identifiera några gärningsmän. Detta trots att de poliser som var på plats kunde identifiera Showan Shattak.

***

Utanför rättegången medverkade den mycket aggressiva vänsterextremisten Leodan Rodriguez. Han befann sig på plats som stöd åt Showan. Leodan är sedan tidigare dömd för våldsamt motstånd och våldsamt upplopp. Han står idag åtalad för ofredande och misshandel.

Leodan Rodriguez utanför rättegången 2016.
Leodan Rodriguez utanför rättegången 2016.

Då tingsrättens domar ändrades så väljer vi att hoppa direkt till Hovrättens förhandlingar (Hovrätten B 2077-16).

Andreas som försvarade vännen frias

I domen framkommer det att hovrätten bedömer att vänsterextremisterna ljugit och att vännerna talat sanning om vad som hänt. De nämner också att Showan Shattak med flera varit utrustade för att attackera vännerna. Showan var vid tidpunkten både maskerad och utrustad med tandskydd, sådant som kampsportare använder:

Dessutom framgår det av utredningen att Showan Shattak på sjukhuset haft en avklippt t-shirtärm på sig, något som är svårt att förena med något annat än ett maskeringssyfte. […] Den samlade bilden av vad som framkommit ger enligt hovrättens mening fog för ett antagande att det snabbt blev känt att det fanns personer på Möllan som tillhörde en grupp som inte var välkomna där.

Vidare framkommer i domen att Andreas frias från de två fall av misshandel som han tidigare dömts för då hovrätten anser att de knivhuggna personerna sannolikt ljuger om vad som hänt. I domen står följande:

Det finns enligt hovrättens mening, utöver vad som redan sagts, konkreta omständigheter som gör att det finns anledning att bedöma Jonathan Johanssons och Charlotte Johannsens uppgifter med försiktighet.

Med hänsyn till den försiktighet som således är påkallad vid bedömningen av Charlotte Johannsens och Jonathan Johanssons uppgifter kring hur de tillfogats sin respektive knivskada – vilka inte heller får konkret stöd i vittnesuppgifter eller övrig utredning – anser hovrätten inte att dessa är tillräckliga för att Andreas version av händelseförloppet [att han agerade i en trängd nödvärnssituation] ska vara motbevisad.

Hovrätten konstaterar sedan att knivskadorna som Andreas anses ha orsakat Johansson
och Johannsen skedde i nödvärn. Andreas kom därför att helt frias från misstankarna.

Martin som angrep Showan döms

Trots att Martin frias i tingsrätten så kommer han i hovrätten att dömas till tre års fängelse för grov misshandel och tvingas betala Showan närmar 400 000 kr.

Hovrätten gör den bedömning att när Martin slogs mot Showan så hamnade de bägge på marken. Här ska Showan ha fått sin skallfraktur:

Vad gäller Showan Shattaks huvudskada framgår det av de uppgifter som rättsläkaren Sophia Neringer lämnat i sina yttranden och i hovrätten att skadans utseende talar för att den orsakats antingen av ett kraftigt islag i en trottoarkant till följd av ett hårt knytnävslag eller ett slag med tillhygge med kant, exempelvis en träregel, alternativt hugg med ett eggförsett föremål såsom en yxa eller en tung machete.

Vidare framgår det att hon gjort bedömningen att skadans utseende talar mot att den uppkommit genom fall mot en kant. Det sagda leder till att Sophia Neringers uppgifter om uppkomsten av Showan Shattaks skada stämmer väl överens med hur [vittne] beskrivit angreppet på killen på trottoaren och hur denne person låg.

Vidare kan man läsa:

Sammantaget anser hovrätten att utredningen inte medger någon annan rimlig slutsats än att det var Showan Shattak som [vittne] såg liggande på trottoaren och som där genom knytvävsslag från Martin tillfogades den huvudskada som åklagaren har påstått.

Vittnen menar på att Showan lagt sig i fosterställning, förmodligen för att skydda sin kropp från slag, och att hans huvud då dunkats mot en vass kant, möjligtvis trottoarkanten, och där ska skallfrakturen ha uppstått.

Den misshandel som Martin gjort sig skyldig till har visserligen varit kortvarig men ändå mycket allvarlig eftersom det varit fråga om knytnävsslag mot Showan Shattaks huvud medan denne låg ner på marken. Huvudskadan har varit livshotande och han har drabbats av en svår kroppsskada med bestående men och framträdande ärrbildning på huvudet. Han har också utsatts för ett stort mått av lidande. Misshandeln har varit mycket hänsynslös men inte i sådan grad att den vid en samlad bedömning är att bedöma som synnerligen grov. Martin ska därför dömas för grov misshandel.

Samtidigt som vänsterextremisterna utsätter Magnus för så grovt våld att Andreas med kniv tvingas att försvara sig själv och sin vän, så försvarar sig Martin mot Showan och Nadim. I denna konfrontation ska Showan ha dunkat sitt huvudet mot en vass kant och därmed orsakat sin skallfraktur. Det finns delade meningar här om hur exakt detta gått till, även en teori om att det var polisen själva som orsakade skadan.

Hovrätten anser dock, till skillnad från tingsrätten som helt friade honom, att det är solklart att det var Martin som orsakade skadan och dömer honom därför till fängelse i tre år.

Många liv förstördes tack vare Showan Shattak

Efter att det bevisats att vännerna agerat i självförsvar så blev det tyst i media. Bara enstaka artiklar publicerades där Showan Shattak beklagade sig över friande domar. Idag börjar händelsen tyna bort alltmer med tiden som går. Förutom för de som var inblandade, för dem stannar detta kvar resten av livet.

Fem vänner skulle lämna Sir Tobys natten den 8 mars 2014 för att bege sig ut på stan. Istället blev de överfallna av Showan Shattak och ett tjugotal vänsterextremister. Förutom att vännerna själva fick både fysiska och psykiska men, traumatiska upplevelser som kommer följa dem resten av livet, så blev också flera av vänsterextremisterna mycket svårt skadade. Oron och sorgen som även familjerna tvingades leva med skall heller inte förminskas. Showan Shattak skulle sväva mellan liv och död och det skulle ta honom mycket lång tid att återhämta sig. Många av de inblandade, både bland offren och angriparna, tvingades skaffa skyddade personuppgifter och än idag lever flera av dem under hot och andra försvårande omständigheter.

Showan Shattak t.v., ett av hans offer t.h.
Showan Shattak t.v., ett av hans offer t.h.

Även vänner och familj drabbades. Carl fick till slut bära skyddsväst för att sedan fly landet för att kunna leva ett vanligt liv. Andreas var på flykt i två års tid innan han greps för att sedan dömas till tre års fängelse i tingsrätten innan hovrätten gav honom rättvisa och friade honom. Martin, som endast försvarade sig och sina vänner, skulle bli fråntagen tre år av sitt liv.

Avmaskerat kommer aldrig tillåta att vänsterextremister konsekvensfritt kan förstöra andras liv. Vi har därför påbörjat fler artiklar som berör Showan Shattak och ytterligare en artikelserie med fokus på Skånes vänsterextremister.

Gillar du vårt arbete?

Avmaskerat är ett ideellt journalistiskt projekt där vi granskar den vänsterextrema rörelsen i Sverige, dåtid som nutid. Även om detta arbete är fritt upp till var och en av de som arbetar med projektet så finns det andra kostnader som behöver täckas. Vet du om att du kan bidra med en donation så läs gärna vår guide om hur man donerar med Bitcoins. Annars får du mer än gärna dela våra artiklar på sociala medier och diskussionsforum.

Dela artikeln