Ëlmë Ämting döms att betala ersättning till Alternativ för Sverige

Publicerad den 24/9 2021 kl 15:09

NYHET. Efter att två vänsterextremister förstört valpropaganda för flera tusen stå stämdes de av Alternativ för Sverige. Nu har en av de dömts.

T.v. Ëlmë Ämting åsiktsregistrerar sörjande svenskar. T.h. genrebild.
T.v. Ëlmë Ämting åsiktsregistrerar sörjande svenskar. T.h. genrebild.

När Alternativ för Sverige (AfS) genomförde sitt torgmöte i centrala Sundsvall den 9 maj 2019 så utsattes de för sabotage av två kända vänsterextremister. Genom att hälla ut vätskan från en burk surströmming över deras valpropaganda så förstörde vänsterextremisterna material för flera tusen kronor. Detta fångades på film och polisen kunde snabbt gripa vänsterextremisterna. Polisens handläggning var dock så långsam att brottet hann preskriberas. Partiet stämde därför själva de två vänsterextremisterna för att få ersättning för det förstörda materialet. Idag kom domen.

Arkivpedagogen Ëlmë Ämting döms

Den 21 september kom domen från Sundsvalls tingsrätt angående tvistemålet FT 1328-21. Initialt var både Ämting och William Wilja Wiklund stämda för skadegörelse men enbart Ämting dömdes då AfS lade ner sin talan om Wiklund under målets handläggning.

I domen kan vi läsa:

Alternativ för Sverige, som är ett politiskt parti, höll den 9 maj 2019 ett torgmöte i Sundsvall. Under torgmötet hällde Ëlmë Ämting surströmming och surströmmingsspad över bland annat kepsar, och knappar som var upplagda på ett bord. Ëlmë Ämting kastade sedan burken med surströmming så att det kom surströmmingsspad på en kameraväska som tillhörde partiet.

Vidare står det:

Att surströmming har en påträngande och ihållande lukt är allmänt veterligt och Alternativ för Sverige avser inte att åberopa någon särskild bevisning avseende denna omständighet. Faktumet att Ëlmë Ämting valde att hälla och kasta just surströmming visar att hon ville orsaka sa stor skada som möjligt.

Tingsrätten biföll partiets stämningsansökan i sin helhet och dömer därmed syndikalisten Ëlmë Ämting att först och främst betala 3 709 kr, plus ränta, för skadegörelsen samt ytterligare 2 681 kr för rättegångskostnaderna.

Dela artikeln