Erik Soinjoki Wallin

Publicerad den 20/4 2022 kl 11:04

Erik Linus Soinjoki Wallin
940422-0155

Mikrofonvägen 15 lgh 1101
126 28 Hägersten

Det är på första våningen (första dörren till vänster).

Tele: 076-074 55 99
Mail: [email protected]
Facebook: Linus Soinjoki

Den 27 augusti 2011 genomförde Sverigedemokratisk ungdom (SDU) ett torgmöte i centrala Norrköping. Till detta hade en större skara aggressiva och våldsamma motdemonstranter samlats. Torgmötet attackerades med sten och glasflaskor men kunde trots detta genomföras.

När mötet var slut skulle sverigedemokraterna lämna platsen och gå till sina bilar. Halvvägs dit möts de av en grupp vänsterextremister som genomförde en koordinerad attack mot politikerna samtidigt som flera enskilda individer från motdemonstrationen sprang fram och deltog i den pågående misshandeln – en av angriparna var Erik Wallin, tidigare känd som Linus Soinjoki Wallin.

En av sverigedemokraterna som bar på deras flaggpinnar slogs till marken genom ett hårt slag bakifrån. Erik Wallin tar då en av flaggpinnarna och med båda händerna matar in slag i huvudet på den nedslagna politikern. Ur domen kan man läsa:

Någon slog först en man, som senare visat sig vara Mikael, i huvudet så att denne halkade och föll mot marken, dock inte helt. Därefter tog han [Erik Wallin] en av de stänger som Mikael hade burit på och slog denne med stången i huvudet. Han höll stången med båda händerna och utdelade slaget med den änden av stången vid vilken en flagga var upprullad.

Erik Wallin grips efter attacken mot SDU, år 2011.
Erik Wallin grips efter attacken mot SDU, år 2011.

Den polis som griper Wallin berättar under huvudförhandlingen om misshandeln:

En man [Erik Wallin] tog då upp en flaggstång och slog med denna mot den liggande mannen. Den som slog ”matade” slag mot den liggande mannen.

Polisen ingriper och skingrar samlingen. Totalt omhändertas 15 personer för ordningsstörning och många avlägsnas från platsen. Wallin grips och kommer sedan dömas för misshandel till samhällstjänst på 30 timmar (Norrköpings tr B 3186-11).

***

Ovanstående introduktion är starten för Erik Wallins våldsspiral som endast skulle intensifieras under åren som går – fram till 2014 då han döms till två års fängelse för flera fall av grov misshandel och vapenbrott.

Den misshandlade politikern i SDU är endast en av många som Wallin har skadat och traumatiserat genom åren. Han skulle, då endast 15 år gammal, snabbt inta sin plats i Revolutionära fronten (RF) som kärnaktivist, en av de mest drivande medlemmarna. Den som åkte land och rike runt för att delta i så kallade ”hembesök”, attacker mitt i natten mot familjer och enskilda individers bostäder. Wallin deltog i flera råa och hänsynslösa misshandelsfall där han beväpnad med knogjärn slog sina offer blodiga. I flera fall bröt han sig in i meningsmotståndares bostäder för att antingen misshandla dem eller förstöra deras hem.

Erik Wallin står idag åtalad för två fall av misshandel då han förra året oprovocerat flög på två demonstrationsdeltagare och utdelade slag och sparkar mot dem. Avmaskerat kommer återkomma till detta och denna profil kommer successivt att uppdateras.

Säkerhetspolisens uttalande om Erik Wallin

Säkerhetspolisens uttalande om Erik Wallin, då aktiv i Revolutionära fronten.
Säkerhetspolisens uttalande om Erik Wallin, då aktiv i Revolutionära fronten.

I samband med Operation Eskil, den största polisinsatsen i svensk historia vars mål var att krossa den vänsterextrema och organiserade kriminaliteten, lämnade Säpo ut flera dokument som tidigare varit hemlighetsstämplade.

I dokumenten framkommer det information om Revolutionära frontens organisationsstruktur och hierarki, tillvägagångsätt och arbetsmetoder samt vilka avdelningar som var aktiva i landet. Men förutom detta listar de också aktiva medlemmar med namn, personnummer och beskrivning av organisationsengagemang.

Under Erik Wallins namn kan man läsa:

Linus Soinjoki Wallin har ingått i kretsen runt Revolutionära fronten (RF) sedan 2010, de senaste åren som medlem. Under dessa år har Soinjoki Wallin deltagit i flera möten där RF:s verksamhet planerats. Han har också deltagit i flera fall av otillåten påverkan som signerats av RF eller där RF i efterhand tagit på sig ansvar för brottet, bland annat fysiska angrep mot vit-maktanhängare.

Säkerhetspolisen bedömer att Soinjoki Wallin har en framträdande roll vad gäller planering och genomförande av politiskt motiverade brott.

Säkerhetspolisen uttalande och informationsinsamling skulle förekomma vid flera tillfällen i utredningen. Bland annat var det deras triangulering av mobiltelefoner som kunde binda Erik Wallin till brottsplatsen där en politiker grovt misshandlades med knogjärn.

Chattloggarna avslöjade allt

Revolutionära frontens interna chattar mellan Erik Wallin och Leonardo Long.
Revolutionära frontens interna chattar mellan Erik Wallin och Leonardo Long.

Erik Wallin trodde att han chattade krypterat med andra medlemmar inom RF – det gjorde han inte. Allt han skrev sparades på datorn som polisen vid en husrannsakan beslagtog. Flera år av chatthistorik, 700 meddelanden, fanns sparade. Detta fynd resulterade i att stora mängder av chattkonversationer blev offentliga handlingar i och med åtalen mot Wallin 2014.

Avmaskerat kommer återkomma framöver med mer information om detta men vi har redan skrivit en artikel om konversationerna med Leonardo Long som går att läsa här.

2014: Döms till två års fängelse

Under de fyra första åren som Erik Wallin utövade sin politiska terror mot oliktänkande, därav barnfamiljer, kunde polisen endast döma honom för en bråkdel av alla brott han begick. Wallin friades från misshandel, grov misshandel och tre fall av olaga hot. Han dömdes dock för tre fall av grov misshandel och ett fall av ringa vapenbrott till två års fängelse (Svea HR B 5720-14).

2018: Grips beväpnad med tårgassprej

Den 10 april 2018 griper polisen Wallin i Vårby, Huddinge kommun. På honom finner de en burk tårgassprej som går under vapenlagen. Wallin godkänner ett strafföreläggande och döms att betala dagsböter på totalt 1500 kr.

2021: Åtalad för två fall av misshandel

I början av förra året, den sjätte mars, genomfördes Tusenmannamarschen i Stockholm, vilket var en demonstration mot de restriktioner som staten införde på grund av den rådande coronapandemin. När demonstrationen var över och deltagarna begav sig hemåt så började Erik Wallin och hans medbrottslingar att aktivt leta efter ensamma demonstranter att överfalla. Två män som var på väg mot tunnelbanan förföljdes och misshandlades.

 

Den 21/4 klockan 13:00 ska fallet avhandlas i Stockholms tingsrätt. Leonardo Long, tidigare aktivist i Revolutionära fronten och känd för att ha slagit yxor i en barnfamiljs dörr, skall vittna till Wallins fördel. Avmaskerat återkommer när domen fallit.

Dela artikeln