Erik Wallin åtalad för två fall av misshandel

Publicerad den 16/8 2021 kl 12:08

NYHET. En före detta RF-ledare står nu åtalad efter att ha misshandlat demonstrationsdeltagare vid Tusenmannamarschen tidigare i år.

I början av året, den sjätte mars, genomfördes Tusenmannamarschen i Stockholm, vilket var en demonstration mot de restriktioner som staten införde på grund av den rådande coronapandemin. Vad deltagarna i demonstrationen inte viste om för stunden var att de iakttogs av en våldsam AFA-gruppering där ledaren var en fängelsedömd aktivist från den nu nerlagda Revolutionära Fronten.

När demonstrationen var över och deltagarna begav sig hemåt så började AFA-gruppen att leta efter ensamma demonstranter att överfalla. Två män som var på väg mot tunnelbanan förföljdes av AFA och utanför NK överfölls de och misshandlades.

På kommando av Erik Wallin attackerar AFA

Linus ERIK Soinjoki Wallin.
Linus ERIK Soinjoki Wallin, år 2021.

Erik Wallin (940422-0155), mer känd som Linus Soinjoki Wallin, är den man som ledde attacken.

I förundersökningsprotokollet kan man läsa hur Wallin först kommit ikapp de två männen och ställt frågor om vad de heter, vart de bor samt vad de gjorde på platsen.

Till en början trodde de två männen att Wallin möjligtvis varit en av deltagarna i demonstrationen och var därför trevliga. Men kort därpå ser de hur Wallin gestikulerar mot sitt gäng att initiera attacken, samtidigt som Wallin själv slår ett av brottsoffren i bakhuvudet:

Anders [brottsoffer 1] fortsätter berätta att på Hamngatan vid NK-sidan så ser han sedan hur Wallin gestikulerar mot sitt gäng och kallar fram dem. Anders känner då att något dåligt är på gång. Anders säger att Wallin med sitt gäng gick till angrepp mot honom. De skrek ”jävla nazist” & ”jävla råtta” till Anders. Anderskände att han fick ett hårt slag i nacken. Anders såg sig omkring och fick syn på sin kusin Björn [brottsoffer 2] som var en liten bit ifrån, och skrek mot honom att han blev attackerad.

Gänget som var 5-7 st. hoppade då även på Björn och delade ut slag. Anders berättade att han skrek till Björn att springa in på NK för att få tag i vakter. Björn snubblade vid entrén och då försökte flertalet av personerna hoppa på Björn, Anders sprang då mot Björn och skyddade honom med kroppen.

Ett vittne som gick precis bakom de två som blev överfallna bekräftar också hur Wallin gett ut signalen som startade attacken:

Plötsligt stannar dem till och mannen [Erik Wallin] vinkar mot någon, som att han vill att dem ska komma dit. Cirka 4-5 personer kommer sedan springande mot dem och männen började direkt attackera Anders samt Björn med slag.

Anders och Björn heter någonting annat i verkligheten.

Erik Wallin överlämnad till polis.
Erik Wallin överlämnad till polis.

Efter överfallet splittrar sig vänsterextremisterna och springer åt varsitt hål. En taktik de använder för att minska risken att gripas. Ordningsvakter på varuhuset hinner dock reagera snabbt och lyckas vid entrén gripa Erik Walin som de sedan lämnar över till polisen.

Wallin transporteras till Kronobergshäktet där han förhörs och fotograferas. I förhören förnekar han brott och yttrar sen ingen kommentaren på någon av polisens frågor.

Jag kommer inte ha några kommentarer oavsett vad, bara så att du vet.

Wallin släpps timmar efter attacken och återvänder då hem till sin inneboende kamrat Leonardo Hiltunen Long (941012-3013). Hiltunen är likt Wallin också en före detta RF-aktivist som deltagit i våldsamma hembesök, något han dömts för (Shlm tr B 16957-13). I detta fall är han dock inte misstänkt för brott av polisen och då han var på plats under aktionen tillåts han figurera i utredningen som vittne.  Hiltunen hävdar att Wallin agerat i självförsvar och att det var männen som attackerat honom. Polisen har inte misstänkt männen för brott trots vittnesmålet.

Brottsoffren gör anspråk på skadestånd från Wallin på 16 300 respektive 10 650 kronor. Avmaskerat återkommer med fortsatt rapportering av rättegången och dess utfall (Sthlm tr B 9420-21).

Erik Wallin – läckan bakom Operation Eskil

Det var en säkerhetsmiss från Erik Wallin som ledde till att polisen kom över stora mängder interna chattloggar mellan Wallin och andra vänsterextremister 2013. Polisoperationen som kallades Operation Eskil använde sedan dessa chattloggar och annan bevisning för att fälla ett stort antal RF-aktivister för deras terrorverksamhet.

I chattloggarna säger Wallin att han är dålig på att slåss men brukar vinna just genom att slå först, vilket var det han också gjorde nu i Stockholm. Vidare erkänner Wallin att målet med RF:s verksamhet var att terrorisera meningsmotståndare, att det är lite godtyckligt vem som är ”nasse”, att han hoppat jämfota på folks huvuden, slagit en kvinna i huvudet med ett järnrör och att vissa som söker sig till extremvänstern gör det för att de är psykopater som gillar våldet i sig.

Dela artikeln