Efter Erik Wallins lögner – frivården rekommenderar samhällstjänst

Publicerad den 29/11 2021 kl 12:11

NYHET. Avmaskerat har granskat konversationerna mellan Erik Wallin och frivården, som i sin tur rekommenderar samhällstjänst.

Erik Linus Soinjoki Wallin, åtalad för två fall av misshandel.
Erik Linus Soinjoki Wallin, åtalad för två fall av misshandel.

Erik Wallin, tidigare känd som Linus Soinjoki Wallin, står åtalad för två fall av misshandel efter att i grupp oprovocerat misshandlat två personer på väg hem efter en demonstration den 6 mars 2021.

Erik Wallin och hans vän Leonardo Hiltunen Long kunde snabbt gripas då de båda flydde brottsplatsen. Men trots att Long syns på övervakningsfilmerna som delaktig i attacken så är han inte åtalad. Long förekommer istället i egenskap av vittne, där han hävdar att Erik Wallin agerat i självförsvar.

Avmaskerat har idag granskat den kontakt Wallin haft med frivården inför hans kommande rättegång och kan redan nu se en oroväckande möjlig utgång. Bland annat har Wallin ljugit till den grad att frivården numera rekommenderar samhällstjänst istället för fängelse. Det finns också en chans att Leonardo Long utnämns som biträdande övervakare och ansvarig för Wallins rehabilitering och anpassning till ett laglydigt liv i samhället.

Attackerade barnfamilj med yxa och brandbomber

Leonardo Hiltunen Long
Leonardo Hiltunen Long

Kopplingarna mellan Wallin och Long går långt tillbaka då de bägge varit aktiva i Revolutionära Fronten. Wallin stod till en början under Leonardo i hierarkin och var tvungen att fråga honom om lov ifall han fick delta på aktiviteter.

Tillsammans har dessa två brutit sig in hos politiska meningsmotståndare och hänsynslöst misshandlat dem. De har också vid flera tillfällen, vid sidan av AFA, attackerat en barnfamilj. Förutom att skicka hot där de nämner familjens två år gamla sons personuppgifter så har de slagit sönder ytterdörren med yxa och sparkat sönder ett fönster för att sedan kasta in en brinnande bengal, något som visas i gruppens egna film nedan.

Revolutionära Frontens egen samlingsfilm, medverkande är Wallin och Long.

Erik Wallin uppger den 18 juni 2021 i polisens förundersökning (Stockholms TR B 9420-21) att han bor på Slaggvägen 6 i Bromma. Senare, i ett ärende hos Kriminalvården som Avmaskerat granskat, uppger Wallin att hans adress är Skolvägen 18 i Sollentuna – hemma hos Leonardo Long.

Kriminalvården i Sollentuna har fört samtal med Wallin i en så kallad personutredning som görs för att bedöma Wallin som person och vilken straffpåföljd som skulle vara lämplig om han döms.

Här följer några utdrag från personutredningen:

Av utredningen framkommer att han (Erik Wallin, red.anm) har ordnat boende, arbete med egen inkomst, meningsfull fritid och ett prosocialt umgänge. Wallin har haft bristande impulskontroll, koncentrationssvårigheter och en våldsproblematik.

Han diagnostiserades med ADHD 2016 och får centralstimulerande läkemedel utskrivet av läkare.

Wallin är nykterist och delaktig i subkulturen straight edge. Denna livsstil går ut på att aldrig röra droger, varken narkotika, tobak eller alkohol. Trots detta hävdar Wallin i Kriminalvårdens utredning att han medicineras mot sin ADHD sedan år 2016. Denna fråga ingår i utredningens personbedömning och är därmed avgörande för vilken straffpåföljd som rekommenderas.

Vidare kan vi läsa om hans engagemang inom Revolutionära Fronten:

Han var tidigare engagerad i en politisk organisation, som betraktats som extrem, och hade likasinnade vänner. Wallin uppger att han idag lever ett helt annat liv.

Wallin påstår för kriminalvården att han lämnat den vänsterextrema och våldsbejakande rörelsen och lever ett helt annat liv.

Organiserade attack mot demonstrationsdeltagare

Men de uttalanden Wallin gjort för frivården måste ställas i kontrast till de vittnesmål som ordningsvakten Yusuf lämnat till polisen. Yusuf var den ordningsvakt som hade fått order om att bevaka demonstrationen den 6 mars i Stockholm:

När demonstrationen stod still vid Guldbron såg Yusuf ett gäng killar som betedde sig lite konstigt. Enligt Yusuf gick de inte med i själva demonstrationståget utan de gick snarare runt tåget som att de tittade efter något och spanade in folk. Enligt Yusuf var Erik med detta gäng och gick runt med dem. Yusuf är helt säker på att det var Erik han såg vid Guldbron.

Yusuf skulle sedan anlända till brottsplatsen och medverka i gripandet av Erik Wallin.

Ett annat vittne som var på plats såg attacken från bara några meters avstånd och berättar:

Plötsligt stannar dem till och mannen [Erik Wallin] vinkar mot någon, som att han vill att dem ska komma dit. Cirka 4-5 personer kommer sedan springande mot dem och männen började direkt attackera Anders samt Björn med slag.

Frivården rekommenderar samhällstjänst

Kriminalvårdens handläggare Marie Hämäläinen tycks lita fullt ut på Wallin. Hon rekommenderar samhällstjänst istället för fängelse, detta trots att Wallin varit, och är, en central figur i den vänsterextrema rörelsen samt har över ett decennium av brottslighet bakom sig.

Kriminalvården och frivården rekommenderar att Wallin sätts under övervakning av en tillskriven övervakare, något som AFA-medlemmar tidigare hanterat genom att tillåtas övervaka varandra. Det är inte bestämt vem som står som rekommenderad övervakare åt Wallin ännu. En möjlig anledning till att han skrivit sig själv på sin vän Leonardo Longs adress är för att försöka använda honom som sin övervakare.

Fallet avhandlas i Stockholms Tingsrätt den 30 november 2021. Avmaskerat följer utvecklingen.

Uppdatering 26/11: Huvudförhandlingen har ställts in och flyttats fram till den 21 april 2022. Mer information här.

Dela artikeln