Exakt24 fortsätter granska vänsterextremister

Publicerad den 31/5 2021 kl 12:05

NYHET. Sahlgrenska säger sig vara utsatta för en ”påverkanskampanj” och stänger ner delar av in kommunikationstjänst samtidigt som Exakt24 och Nya Riks avslöjar fler vänsterextremister.

Sahlgrenska sjukhu

Förra veckan släppte nättidningen Exakt24 en dokumentär (Klicka för att se) om den våldsbejakande vänsterextrema miljön i Göteborg. I dokumentären avslöjades bland annat sjuksköterskan Tor Alsén (850519-7833) som jobbar på Sahlgrenska sjukhus i Göteborg. Alsén ingår i en pågående polisutredning gällande attacker mot Christian Petersson, 19, som är engagerad i det invandringskritiska partiet Alternativ för Sverige (AfS). De upprepande attackerna mot honom och hans mamma har bestått i att de vandaliserat hans mammas bil samt sprejat budskap på husets fasad.

För att sammanställa händelserna och det bakomliggande journalistiska arbete som kunde avslöja Tor och flera andra vänsterextremister så skrev Avmaskerat en summering.

Fanny Edstam.
Fanny Edstam.

Avmaskerats artikel avslutades med nyheten om att Fanny Edstam på Sahlgrenska presstjänst avslöjats med att vara vän med flera vänsterextrema personer, bland annat Jonathan Leman från Expo och fotografen Nora Lorek som åsiktsregistrerat deltagare på Alternativ för Sveriges torgmöten. Det tillkom sedan ny information som visade att Edstam också varit aktivist i Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU), asylaktivist samt skribent på den syndikalistiska tidningen Arberaren, samma tidning som AFA-modellen Annie Hellquist är chefredaktör för.

Det som hände efteråt eskalerade situationen till den grad att Sahlgrenska idag utkallat nödläge då de, enligt deras säkerhetschef, utsätts för en ”allvarlig påverkanskampanj”.

Exakt24 släpper minidokumentär om Sahlgrenska

Som vi skrivit ovan så kunde Exakt24 och Nya Riks avslöja att Fanny Edstam varit inblandad i RKU och tidningen Arbetaren. Men granskningen fortsätter. I tisdags släppte nättidningen Exakt24 ytterligare en dokumentär (Klicka för att se) om den vänsterextrema miljön i Göteborg. Denna gång handlade det dock inte om stenkastande våldsbrottslingar utan om anställda på Sahlgrenska sjukhus.

Klicka för att se dokumentären.
Klicka för att se dokumentären.

Hanna Björnheden.
Hanna Björnheden.

Nästa person bland de på Sahlgrenska presstjänst som avslöjas är Hanna Björnheden. När Exakt24 talade med henne vägrade hon uppge sitt namn eller vem som tagit beslutet att Sahlgrenska vägrar svara på frågor angående sjuksköterskan Tor Alsén.

Björnheden ringde dock från sitt privata mobilnummer som var kopplat till Swish. Med namnet till hands så genomfördes det en bakgrundskoll på henne vilket visar att hon arbetat som journalist på Göteborgs-Posten (GP) där hon skrivit artiklar som ”Högerextrem organisation sprider oro” samt ”Flyktingar tvingas flytta”.

Efter att dokumentären publicerats så ökade intresset. Sverigedemokraternas nyhetskanal Riks publicerade ett inslag om händelsen och den svenska intresseföreningen Det Fria Sverige skickade ut ett nyhetsbrev till alla sina följare.

Sahlgrenska benämner granskning som påverkanskampanj

Torsdagen den 27 maj nämner gammalmedia händelsen för första gången. Journalisten Carl Cato på Dagens Nyheter skriver om att Sahlgrenska utsätts för en påverkanskampanj:

Det är en allvarlig påverkanskampanj som pågår mot Sahlgrenska universitetssjukhusets förvaltning och det är oacceptabelt att enskilda medarbetare som upprätthåller funktioner på vår myndighet utsätts för trakasserier, vilket de gör i dag, säger Sahlgrenskas säkerhetschef Peter Alverman.

Dagens Nyheter tar sedan hjälp av den vänsterextrema underrättelseorganisationen Expo när de ska beskriva nättidningen Exakt24:

Sjukhuset anser att anställda på presstjänsten har trakasserats av personer från sajten Exakt24, som enligt Expo har kopplingar till den svenska extremhögern.

Det nämns också att säkerhetsansvarig Peter Alverman ser så allvarligt på att hans kollegor granskas att han upprättat polisanmälningar och pratat med Svenska Säkerhetspolisen (SÄPO):

Han uppger vidare för DN att ”det finns polisanmälningar i ärendet” och att händelsen hanteras av Sahlgrenska med stöd från polisen. Sjukhuset för, enligt Alverman, dessutom en dialog med säkerhetspolisen om de trakasserier som enskilda medarbetare har utsatts för.

Det framkommer också att Sahlgrenska stängt ner telefonkommunikationen till presstjänsten och kommer för stunden endast svara på mail.

Granskningen fortsätter

Anders Goliger.
Anders Goliger.

Samma dag som DN släppte sin artikel så kunde Nya Riks avslöja att chefen för Sahlgrenska presstjänst, Anders Goliger, öppet stödjer Expo och uthängningssajten ”Inte rasist men”. Förutom detta har Goliger också varit redaktionschef på Göteborgs-Posten. Som chef på GP blev han anmäld till JK för att ha anklagat en butikschef för att ha hällt vatten över en tiggare.

Efter att ha jobbat på GP i 15 år så bytte han jobb till pr-byrån Welcome. Med tanke på att Sahlgrenskas presstjänst numera stängt av sin telefon så kan nedanstående citat finnas en smula komiskt. I en intervju om varför Goliger bytte jobb till Welcome kan man läsa:

När du gick till Welcom sa du att byrån representerar samma värderingar som du. Vilka värderingar syftade du på?
– Jag har varit med om byråer som tipsar företag att stänga av mobilen om det uppstår en kris. Men det är gammaldags pr. Vi står för något annat och har en stor respekt för journalistikens roll i samhället. Vi vill vara en god kraft och ger aldrig rådet att undvika frågor i en intervju. Snarare hjälper vi till att gräva fram bra svar som visar vad aktören står för. Det vinner alla på i längden.

Nya Riks kunde samtidigt avslöja ytterligare en anställd i presstjänsten vid namn Karin Markhede, som på sina sociala medier vurmar för svartmakt, feminism och beundrar afghanen Jafar Heydari som är dömd för olaga hot mot barn (Vänersborg tr B 2039-20).

Som konsekvens till Nya Riks grävande journalistik så har de numera blockerats på Twitter och i veckan har Expo drevat mot Exakt24:s chefredaktör. Som respons till detta väljer Nya Riks i en artikel skriva om inflytelserika personer som haft samarbete med den vänsterextrema underrättelsetjänsten.

”AFA förespråkar direktdemokrati”

En annan intressant sak som uppmärksammades var att journalisten till DN-artikeln, Carl Cato, försökt inbilla sina följare på Twitter att AFA faktiskt förespråkar demokrati. Något som kan tänkas märkligt då de i decennier använt våld för att tysta meningsmotståndare och helt öppet förordar avskaffande av demokratin.

Carl Catos inlägg gjorde många frustrerade på Twitter.

Utredningen fortsätter och Avmaskerat bevakar ärendet

Avmaskerat fortsätter bevaka situationen i Göteborg och kommer publiceras fler artiklar om händelsen och de inblandade vänsterextremisterna.

Vet du mer?

Vet du mer om ovanstående personer? Använd vårt krypterade kontaktformulär eller kontakta oss direkt på [email protected]. Alla tips är välkomna och vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln