Exakt24 granskar ABF:s kopplingar till extremvänstern

Publicerad den 15/8 2022 kl 13:08

NYHET. Journalisten Christian Peterson granskar Socialdemokraternas frontorganisation och dess kopplingar till extremvänstern och Showan Shattak.

I somras publicerade Exakt24 en ny granskning som uppmärksammar att den skattefinansierade och socialdemokratiska frontorganisationen, Arbetarnas Bildningsförbund (ABF), finansierar våldsbejakande vänsterextremister. Detta görs genom att låta Showan Shattak företräda dem i samband med vänsterextrema engagemang som i sin tur finansiellt backas upp av ABF.

Att just ABF finansierat föreläsningar samt upplåtit sina lokaler till vänsterextrema organisationer och nätverk är inget nytt, men aldrig tidigare har ett reportage släppts om detta. Se filmen överst i denna artikel eller direkt på Exakt24:s hemsida.

Exakt24 besöker ordförande för ABF Malmö

I somras begav sig journalister från Exakt24 till Malmö för att intervjua Åsa Sandström, chef för ABF Malmö. Detta i syfte att få svar på om hur hon ser på att ABF låter vänsterextremisten Showan Shattak representera dem.

Åsas sambo Daniel Bexell är nu anmäld för ofredande och falsk tillvitelse/alternativt falskt alarm.
Åsas sambo Daniel Bexell är nu anmäld för ofredande och falsk tillvitelse alternativt falskt alarm.

När journalisterna knackar på och Åsa ser vilka som står vid hennes dörr så slänger hon igen den direkt. Sekunder senare springer hennes sambo Daniel Bexell ut genom dörren och angriper dem. Bexell knuffar till journalisterna, försöker ta deras kamera och skriker att de inte har rätt att filma, trots att det är allmän plats. Bexell ringer även polisen och uppger att han blivit ”misshandlad”. Journalisterna avvisar hans beteende och fortsätter att ställa frågor till Åsa som står vid dörren.

Istället för att svara så bad Åsa Exakt24 att kontakta henne på arbetstid för att få svar på sina frågor. När dessa sedan ringde upp henne, under arbetstid, så valde hon att flytta fokus från frågorna till att beklaga sig över att reportrarna ringt på hennes dörr oanmält och hur obehagligt detta var.

När journalisten Christian Peterson trots detta frågar om Showan Shattaks roll inom ABF så försöker hon ljuga om att han inte har något med förbundet att göra överhuvudtaget. På frågan om hur de kan samarbeta med Showan som även är engagerad inom ett bokcafé som är döpt efter ett vänsterextremt terrorattentat så valde Åsa att inte svara på frågan.

Bokkafé namngett efter vänsterextremt terrorattentat

Amalthea Bokkafé är helt öppna med sina kopplingar till Antifascistisk aktion (AFA).
Amalthea Bokkafé är helt öppna med sina kopplingar till Antifascistisk aktion (AFA).

Amalthea Bokkafé, döpt efter det syndikalistiska terrordådet år 1908, är en mindre lokal placerad på Kristianstadsgatan 41 i Malmö.

Bokcaféet har varit ett starkt fäste för AFA Malmö ända sedan verksamheten startade 2011. I flera fall har AFA skrivit om bokcaféets närvaro vid evenemang, och då namngett det som ”AFA” och inte ”Amalthea Bokkafé”.

Verksamheten har även tidigare varit i blåsväder efter att lokalen använts som samlingsplats när våldsamma demonstrationer planerats och verkställts.

Så vad har detta med ABF att göra?

I Exakt24:s granskning drar de slutsatsen att personen som allra bäst exempelför den våldsbejakande vänsterns samarbete med den parlamentariska grenen och socialdemokratin är Showan Shattak. Samtidigt som han sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet och är verksamhetsutvecklare för ABF har han under många år varit aktiv i bokcaféets verksamhet.

Showan har vid flera tillfällen uppmanat sina nästan 8 000 följare på Twitter att delta på bokcaféets föreläsningar och andra evenemang med kopplingar till den våldsbejakande miljön. I många fall har Showan med sitt inflytande inom ABF även sett till att bokcaféets evenemang finansierats av förbundet.

Det är oklart idag exakt hur mycket pengar och resurser Showan har kunnat ta ifrån ABF för att finansiera den vänsterextrema verksamheten men samarbetet har pågått under flera års tid. ABF:s kopplingar till extremvänstern i sig går flera decennier tillbaka.

Showan Shattaks kopplingar till extremvänstern

Showan Shattak blev känd för allmänheten när han 2014 skadades allvarligt under en
misslyckad attack mot politiska meningsmotståndare. Med en kraftig hjärnskada hamnade Showan i koma och de som utsattes för den grova misshandeln skulle häktas och i förväg av media dömas för att ha försvarat sig.

Två år senare, när den juridiska rättsprocessen närmade sig sitt slut, fastställde hovrätten att Showan och hans vänsterextrema gäng hade attackerat den andra grupperingen, som då försvarat sig i nödvärn.

Den vänsterextrema attacken vid Möllevången 2014

Showan var vid attackens tidpunkt på väg att bli fullvärdig medlem i Revolutionära fronten, en vänsterextrem organisation som utmärkte sig genom att använda extremt grovt våld mot meningsmotståndare. Vid sidan av detta hade även Showan grundat Revolutionär Ungdom Malmö som låg bakom hembesök och våldsamma motdemonstrationer, aktioner som både planerades och utgick ifrån Amalthea Bokkafé.

Revolutionära fronten lades ner 2015 och Showan blev senare medlem i både Vänsterpartiet och ABF, samtidigt som han fortsatte hylla vänsterextrema grupperingar och nätverk.

Representerar ABF Malmö

Showan Shattaks kontaktsida på ABF:s webbplats.
Showan Shattaks kontaktsida på ABF:s webbplats.

Showan Shattak har alltså under många år representerat både Vänsterpartiet och ABF samtidigt som han har ett stort inflytande inom, och engagemang för, Amalthea Bokkafé och den vänsterextrema rörelsen.

Vill man komma i kontakt med Showan så finns kontaktuppgifter nedan. Hans chef Åsa Sandströms uppgifter finns längre ner.

Showan Shattak
Verksamhetsutvecklare
E-postadress: [email protected]

Åsa Sandström
Ombudsman/chef
Telefonnummer: 040-35 24 15
E-postadress: [email protected]

Föredetta Expo-anställd bekräftar kopplingarna

Exakt24 gjorde i somras en intervju med den före detta Expo ledstjärnan Alexander Bengtsson. I intervjun delade Bengtssons med sig av information där han rakt ut bekräftar att ABF byggt upp den vänsterextrema rörelsen.

— Den autonoma vänstern är ju väldigt lite oberoende. Den är i stort sett helt finansierad av ABF och olika typer av bildningsverksamheter och har väldig liten självfinansiering, säger han.

Dela artikeln