Här konfronterar Exakt24 rektorn Henrik Wennberg

Publicerad den 22/1 2022 kl 14:01

NYHET. Trots vetskap om Elias Petterssons brottsregister och vänsterextrema engagemang så anställer rektorn Henrik Wennberg honom på Gustaviskolan.

Henrik Wennberg, rektor på Gustaviskolan, har anställt en dömd vänsterextremist.
Henrik Wennberg, rektor på Gustaviskolan, har anställt en dömd vänsterextremist.

Nättidningen Exakt24 kunde förra veckan avslöja att Henrik Wennberg, rektor på Gustaviskolan i Göteborg, har anställt den dömda vänsterextremisten Elias Pettersson (f.d. Tångvik).

När Exakt24 dök upp vid skolan så fick Wennberg panik, vägrade svara på frågor, tog en av journalisternas mobiltelefon och körde sedan ut dem, något som resulterade i att Exakt24 nu anmält rektorn för ofredande.

2018: Hade fel tröja på sig – misshandlades grovt

"Ulven" misshandlad av ett 10-tal syndikalister.
”Ulven” misshandlad av ett 10-tal syndikalister.

Den första maj 2018 samlades Göteborgs syndikalister för att demonstrera. När de kommer upp på Värmlandsgatan så ser flera av demonstrationsdeltagarna en man som enligt de själva bär en ”fascistisk” tröja. Ett tiotal män och en kvinna avviker från demonstrationen och springer fram till mannen och börjar utdela slag och sparkar. Även en demonstrationsvakt deltar i det brutala överfallet. Mannen som utsätts för misshandeln faller hjälplöst till marken och får där fortsätta motta sparkar och slag.

I förundersökningsprotokollet kan man läsa polisens egen skildring av efterspelet:

I korsningen Nordhemsgatan/Fjärde Långgatan upptäckte jag en person på vänster sida om gatan som blödde från huvudet. Han hade blod som strilat ner över halsen och ansiktet från hjässan.

Händelsen fångades på film och det är tack vare detta som polisen kunde identifiera Elias Pettersson.

Åklagaren ansåg att brottet skulle bedömas som grovt eftersom gärningsmännen ”visat särskild hänsynslöshet genom att de var flera och utsatte målsäganden för våld mot huvudet”. Men när domen föll i Göteborgs tingsrätt den första september 2020 så kom Elias Pettersson undan med villkorlig dom och 75 timmar samhällstjänst (Göteborgs tr B 11613-18).

Elias Pettersson (f.d. Tångvik) 911017-1536

Elias Pettersson Tångvik, dömd för misshandel.
Elias Pettersson Tångvik

Petter ELIAS Pettersson (911017-1536)
Beväringsgatan 7 lgh 2201
415 24 Göteborg

Mail: [email protected]
Mobil: 070-730 72 11
Facebook: Petter Pettersson

Arbetsplats: Elevassistent på Gustaviskolan ([email protected])

Pettersson är ursprungligen från Eskilstuna och har en lång historia inom extremvänstern. År 2010 kandiderade han för Vänsterpartiet till Eskilstunas kommunfullmäktige och 2012 var han en av arrangörerna för en motdemonstration mot Svenskarnas parti (SvP), som demonstrerade i staden.

Efter att han flyttat till Göteborg har hans vänsterextrema engagemang endast intensifierats. Eliasson stod bland annat som styrelseledamot i fackförbunden Syndikalisterna år 2018. Två år senare, 2020, döms han för den tidigare nämnda misshandeln.

2020: Anställs på Gustaviskolan i Göteborg

Elias Pettersson jobbade vid tillfället för när misshandeln inträffade som elevassistent på Kunskapsskolan i Krokslätt. Den 13 oktober 2020, nästan en månad efter att han dömts för misshandel, byter han arbetsplats och börjar jobba som elevassistent på Gustaviskolan i Göteborg.

Trots att rektorn Henrik Wennberg visste om Petterssons misshandelsdom samt hans inflytande inom den våldsbejakande och vänsterextrema rörelsen i Göteborg, så valde alltså Wennberg att anställa honom. Det var också av denna anledning som Exakt24 beslöt sig för att söka upp Wennberg och ställa honom mot väggen – något som slutade med en panikslagen rektor samt en polisanmälan.

Se filmen nedan eller klicka här.

I filmen ovan som Exakt24 publicerat ser man journalisten Christian Peterson fråga Wennberg vad han tycker om att Elias Pettersson dömts för sin vänsterextrema verksamhet:

Vad tänker du om att dina lärare misshandlar politiska motståndare?
Är det något som du stödjer?
Omfattas misshandel av skolans värdegrund?
Men politiska motståndare då, som din lärare misshandlar? Vad tycker du om det?

Istället för att svara på någon av frågorna så tar rektorn upp sin mobiltelefon och ringer till polisen. Journalisterna från Exakt24 avisas från platsen och någon intervju är för stunden inte möjlig.

Henrik Wennberg gömmer sig och vägrar svara på frågor

Eftersom att Wennberg vägrade svara på frågor när Exakt24 besökte honom på hans arbetsplats så prövade journalisterna, vid ett annat tillfälle, att knacka på hemma hos honom. Där möts de av Wennbergs fru, hon också rektor, som berättar att hon ska meddela sin man att Exakt24 sökt han för en kommentar. Wennberg hör dock aldrig av sig.

Henrik Wennberg gömmer sig från journalister.
Henrik Wennberg gömmer sig från journalister.

Exakt24 väntar därför på att Wennberg ska bege sig till skolan, för att då lyckas få en kommentar till varför han medvetet anställt en brottsdömd vänsterextremist. Wennberg ser dock journalisterna och ringer därför polisen. På plats dyker också en säkerhetsvakt upp från företaget Cubsec, ett företag som specialiserar sig på trygghetslösningar och säkerhetspaket för företag, offentlig sektor och privatpersoner.

Wennberg maskerar sig och tar istället cykeln till jobbet, allt för att inte bli igenkänd av Exakt24:s journalister.

***

Efter att Exakt24 publicerade sitt reportage den 10 januari så raderade Wennberg sitt LinkedIn konto. Han har än idag inte gett någon kommentar till varför han tillåter en misshandelsdömd vänsterextremist få arbeta med barnen på Gustaviskolan.

Ifrågasätter utlämnandet av allmänna handlingar

När journalisten Christian Peterson ringde upp Gustaviskolan för att samla in information till reportaget så möttes han av en mycket otrevlig kvinna vid namn Reidun Ro-Stern, ansvarig för skolans administration. Ro-Stern börjar ifrågasätta Petersson och ställa motfrågor när han begär ut allmänna handlingar.

Då Gustaviskolan är en kommunal skola skall den likt samtliga svenska myndigheter lyda under offentlighetsprincipen. Det innebär att vem som helst har rätt att begära ut allmänna handlingar utan att ifrågasättas.

I telefonsamtalet som finns att lyssna på nedan så hör man hur Christian möts av en otrevlig Ro-Stern som vägrar fortsätta samtalet förrän hon vet vem hon pratar med. Detta följs sedan upp med frågor om varför Peterson efterfrågar information om Elias Peterssons anställning.

Christian Petersson… (kvinnan noterar långsamt han namn, red.anm). Ehm, varför undrar du det?

Petersson kontrar direkt:

Du har inte rätt att fråga mig varför jag undrar det. Jag begär ut en allmän handling som du är skyldig att svara på.

Ro-Sterhn inser snabbt sitt misstag och ger sedan Christian den efterfrågade informationen. Detta misstag tog dock Vänsterkollen på största allvar och här därför lämnat in en JO-anmälan.

Dela artikeln