Expo-man dömd för terror mot rasister

Publicerad den 24/5 2020 kl 15:05

GAMMALT. Avmaskerat lyfter här fram en intressant Expressen-artikel från 1996 där Expo vägrade att ta avstånd från en dömd vänsterterrorist som arbetade för tidningen.

Expo-medarbetaren som artikeln handlar om.

En av den antirasistiska tidningen Expos medarbetare har flera gånger dömts för terroraktioner mot rasister och sverigedemokrater. Exporedaktionen tar nu avstånd från hans aktioner.

Den 25-årige mannen har hotat flera kända rasister.

— Avsluta din nazikarriär. Det slutar illa, skrev han i ett hotbrev.

Mannen är straffad vid flera tillfällen. Enligt uppgifter till Expressen har mannen varit medlem i AFA, antifascistisk aktion, som inte utesluter våld som en metod att stoppa rasismen.

Exporedaktionen tar nu helt avstånd från AFA och våldsmetoder.

Enligt Expo har 25-åringen nu brutit med sitt tidigare liv. Det är ändå osäkert om mannen ska fortsätta att jobba för Expo.

Expressens chefredaktör Christina Jutterström ångrar inte beslutet att distribuera Expo.

— Tidningen har en viktig uppgift. När tryckning och utgivning hotats ett antal gånger är det i linje med Expressens historia och tradition att hjälpa till att slå vakt om yttrandefriheten.

— Det är bra och viktigt att Expo nu tar avstånd från antidemokratiska metoder.

/Joakim Sandberg, Expressen 1996-06-12

Avmaskerats tillägg

Notera…

  • …att Expressen inte hänger ut vänsterterroristen med namn eller bild.
  • …att Expressen 1999 hängde ut 62 ”högerextremister” med namn och bild.
  • …att Expressen redan 1996 samarbetade med Expo genom att distribuera tidningen gratis när den var på väg att gå under på grund av att ingen ville köpa den.
  • …att Expressens samarbete med Expo och den autonoma vänstern fortsatt och fördjupats (flera av tidningens journalister har bakgrund inom Expo och Expressen har kontinuerligt samarbetat med Researchgruppen som härstammar från AFA).
  • …att vänsterterroristen vars namn Expressen inte skriver ut är Tobias Hübinette, som varit misstänkt för mord och har erkänt att han misshandlat såväl barn som pensionärer på grund av deras åsikter.
  • …att Hübinette utan att behöva ta avstånd från sina terrordåd mot SD kunnat gå vidare med sitt liv och göra akademisk karriär.
  • …att Expo vid denna tidpunkt var osäkra på om de skulle avbryta sitt samarbete med Hübinette.
  • …att Expo ljuger när de säger att Hübinette gått vidare med sitt liv – han döms så sent som 2008 för allvarliga brott och fortsatte länge att leva ett dysfunktionellt och kriminellt liv efter att Expo försvarat honom.
  • …att Expos avståndstagande från AFA var taktiskt och icke-genuint då det bara handlade om att göra sin nya samarbetspartner Expressen nöjd.
  • …att Expo, som själva inte kunde ta avstånd från dömda vänsterterrorister som terroriserat sverigedemokrater, sedan länge tagit sig rätten att bestämma vilka personer med ”extrema åsikter” som SD måste ta avstånd ifrån.

Läs mer om Tobias Hübinette HÄR.

Dela artikeln