Här gömmer sig AFA-grundaren Mathias Wåg

Publicerad den 21/6 2023 kl 13:06

ARTIKEL. I ett nytt reportage avslöjar Insikt24 AFA-grundaren Mathias Wågs tillflyktsort samt fortsatta kopplingar till den våldsamma extremvänstern.

Se reportaget ovan eller klicka här.

Den ökända vänsterextremisten Mathias Wåg, eller Mathias Olof Våg som han egentligen heter, har sedan 90-talet haft en ledande roll inom den vänsterextrema terroristorganisationen Antifascistisk aktion (AFA). Genom årens lopp har Wåg hängt ut tusentals invandringskritiker och de har som konsekvens av detta fått sina hem och fordon sönderslagna, arbetsplatser nedringda, brev utskickade till grannar och falskeligen blivit anmälda till socialtjänsten. Samtidigt har personen som ligger bakom denna organiserade form av terror levt med skyddade personuppgifter och på hemlig ort större delen av sitt liv.

Idag kan Avmaskerat avslöja tillflyktsorten i Dalarna där Mathias Wåg spenderar stora delar av sommarhalvåret.

Hyllar mordbränder och våldsattacker

Den granskande journalisten Christian Peterson från Insikt24 publicerade förra veckan ett längre reportage om Mathias Wågs bakgrund inom den våldsbejakande vänstern. I reportaget framkommer det att AFA-grundaren medverkade i en intervju under pseudonymen ”Bosse”. I intervjun kallar Mathias Wåg mordbranden mot NSF:s lokaler för en ”bra aktion” samtidigt som han berättar om sin syn på våldsattacker mot meningsmotståndares hem – något som Peterson själv blivit drabbad av vid upprepade tillfällen.

Se intervjun med Mathias Wåg nedan eller klicka här.

Mathias Våg har aldrig tagit avstånd från sitt engagemang. Han berättar fortfarande glatt om hur han har hotat meningsmotståndare med uthängningar och hembesök. I Insikt24:s reportage framkommer en rad exempel på när detta har skett i närtid.

Gömmer sig i Bertilsbo utanför Tellberg

Bildspel från Insikt24:s reportage.

I det lilla samhället Bertilsbo har Mathias Wågs familj levt och verkat i generationer. På så vis har ett flertal fastigheter gått i arv inom släkten, något som Avmaskerat kommer att återkomma till.

För att besöka Wåg svänger man höger till Norra Bertilsbo strax öster om Riksväg 69 och följer vägen till den sista gården. Där är platsen Mathias Wåg spenderar stora delar av sommarhalvåret.

Adressen är:

N Bertilsbo 24
795 90 Rättvik

Wåg har skrutit, vid flera tillfällen, om hur han brukar spendera sommarhalvåret i Dalarna. Enligt egen utsago är fastighetskomplexet AFA-grundarens skrivarstuga.

Förespråkar invandring – bor homogent

Vänsterextremister brukar ofta slå sig för bröstet om deras påstådda ”solidaritet”. Enligt Avmaskerats granskning bor det inga utrikes födda i Bertilsbo och samtliga fastigheter står tomma under vinterhalvåret. Trots att Mathias Våg har trakasserat och förföljt invandringskritiker i över 30 år har han alltså valt att spendera sommarhalvåren i ett av Sveriges mest homogena bostadsområden.

Dela artikeln