Filer
Elif HELIN Dicle Inal
960820-8089
Spannvägen 14 lgh 1202
168 35 Bromma
Andra våningen, andra dörren från vänster.
Telefon: 0702078875
Mail: [email protected]
Facebook: Helin Dicle Inal
Arbetsplats: Cumali Transport Kommanditbolag samt researcher på Arbetaren.se.
Helin Inal är en kurdisk kriminell vänsterextremist som bedriver informationsinsamling, kartläggning och åsiktsregistrering av svenska privatpersoner. Helin har även varit starkt engagerad inom konflikten mellan Turkiet och de stridande kurderna (YPJ/PKK). Hon har bl.a. intervjuat kurder i Sverige som har varit förföljda av utländska säkerhetstjänster.
Helins pojkvän och sambo, gymnasieläraren Arvid Eriksson (tidigare Pein i efternamn), är av Säkerhetspolisen utpekad som ett högprioriterat bevakningsobjekt, detta för sin tongivande roll inom Antifascistisk aktion (AFA).
Helin är sedan tidigare dömd för vapenbrott då hon färdades i en bil fullastad med gatustridsvapen och narkotika. Hon återkommer upprepade gånger i sociala sammanhang och i brottsutredningar tillsammans med några av Sveriges mest brottsaktiva vänsterextremister.
2014: Olaga vapeninnehav och brott mot knivlagen
I början av februari 2014 befinner sig en polispatrull i centrala Kärrtorp söder om Stockholm. De uppmärksammar en bil som cirkulerade i området och bestämmer sig för att stanna den. I fordonet sitter flera kända vänsterextremister som sedan tidigare är dömda för upprepade våldsbrott. Helin Inal är vid tillfället beväpnad med tårgas och kniv. I bilen hittas även flera batonger, knogjärn och narkotika.

Helin erkänner och får ett strafföreläggande för brott mot vapenlagen då hon burit tårgas men frikänns från brott mot knivlagen. Avmaskerat kommer snart skriva mer om händelsen.

Det skulle nu dröja en längre tid innan Helin uppmärksammas på nytt. Hennes pojkvän och sambo, Arvid Eriksson, skulle dock vid flera tillfällen dyka upp i samband med politiskt motiverat våld.
Två år efter att Helin gripits beväpnad med tårgas så befinner sig den trygghetsskapande föreningen Soldiers of Odin (SoO) i centrala Stockholm. När de är ute och nattvandrar blir de plötsligt överfallna av flera maskerade vänsterextremister. Arvid Eriksson, då Pein i efternamn, deltar i den råa misshandeln och flera av medlemmarna i SoO föblindas av tårgas innan de slås blodiga med knogjärn. När SoO försvarar sig springer vänsterextremisterna iväg men de lyckas hålla fast Eriksson tills polisen anländer och griper honom. För detta döms Eriksson till villkorlig dom med samhällstjänst på 75 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle två månader ha dömts ut (Stockholms TR B 9660-16).
Arvid Pein Eriksson är sedan mycket ung ålder en aktiv och tongivande aktivist inom AFA. År 2021 pekas han ut av Säkerhetspolisen som högprioriterad vänsterextremt. Eriksson grips också samma år när han och flera andra, då okända, vänsterextremister var på väg för att misshandla en politiker.
2018: Hänger ut och misshandlar meningsmotståndare
Nästa gång Helin Inal uppmärksammas är i samband med att Arvid Eriksson misshandlat en politisk meningsmotståndare.
Den 25 mars 2018 ska en man, då engagerad i Nordisk Ungdom, lämna sin bostad runt middagstid. När han kliver ut ifrån trappuppgången blir han överfallen av tre maskerade män som sprejar honom med tårgas i ansiktet innan de flyr platsen. Runt om i området har det också satts upp uthängningsaffischer från Nazispotting. Gärningsmännen är vid tidpunkten okända men detta skulle komma att ändras.
Några veckor senare, den 10 april, stannar polisen en bil. I fordonet sitter fem vänsterextremister som är på väg att utföra våldsbrott av deras beväpning och maskering att döma. Personen som kör bilen är Arvid Eriksson. I fordonet hittar polisen samma sorts uthängningsaffischer som målsäganden sett i sitt område, detta gör att polisen kan koppla Eriksson till misshandeln.

Polisen har nu ett spår att gå på. Signalementet som målsägande uppgav stämmer in på Erikssons utseende och samma sorts uthäningsaffischer som sattes upp i området i samband med misshandeln hittades i hans bil. Eriksson kommer nu att stå misstänkt för misshandel, försök till misshandel samt förtal (Södertörns TR B 7276-18).
I maj 2018 genomför polisen en husrannsakan hemma i deras dåvarande bostad på Östermalm i Stockholm. Där finner polisen en större mängd knogjärn, knivar, rånarluvor och uthängningsaffischer identiska med de polisen tidigare funnit. De kommer även beslagta Helins datorer, telefoner och kameror – och det är nu denna historia tar en helt ny vändning.
Avslöjas som hemlig researcher för syndikalistisk tidning
Helin skulle nästan omedelbart lämna in en överklagan gällande polisens beslut att beslagta hennes elektroniska enheter. Hon menade på att dessa omfattades av källskyddet och därför omedelbart skulle lämnas tillbaka. Men varför kan man fråga sig? Varför var det så viktigt att just Helins datorer återlämnades när det var Arvid Eriksson som stod misstänkt för brott?
Det skulle visa sig att Helin driver en omfattande underrättelseverksamhet där hon under en längre tid kartlagt den nationella rörelsen och medlemmarna där i. Information som i högsta mån skulle komma att skada henne ifall den läckte ut.
I överklagan till tingsrätten lämnar hon in flera dokument som styrker hennes arbetsroll för den syndikalistiska tidningen Arbetaren, där hon arbetar som researcher. I dokumenten kan man läsa att hennes arbetsuppgifter består av att ”intervjua” avhoppade nationalister.
Helins fokus var vid tidpunkten just den nationella grupperingen Nordisk Ungdom, alltså samma grupp som den person som Arvid Eriksson misshandlade tillhörde.

Vidare kan man läsa i dokumenten att flera kollegor samt dåvarande chefredaktör Toivo Jokkala (781208-1979) styrker hennes roll inom tidningsredaktionen.
Jokkala uppger vid Södertörns tingsrätt (B 7745-18) att Helin varit inblandad i flera artiklar som handlat om specifikt högerextremister. Att Helin bidragit med research, information hon samlat in via sin privata underrättelsetjänst. Detta har sedan använts som journalistiskt underlag av Arbetaren:
Han [Toivo] uppger bl.a. följande. Helin Inal, som har varit speciellt inriktad på högerextrema grupperingar, har vid ett antal tillfällen under de senaste åren anlitats av tidningen för researcharbete och framtagande av underlag, bl.a. i form av intervjuer, sammanställning av uppgifter och av henne skrivet material, för sådana artiklar som senare har publicerats i tidningen. Hon har även skrivit saker som senare har omarbetats av annan journalist. Hon har vidare varit inblandad i en mer reflekterande artikel om Nordisk ungdom, och hon har även varit inblandad i researcharbete för programmet Uppdrag granskning.
Trots ovanstående dokument vill åklagaren att beslagen kvarstår så att att polisen skyndsamt kan analysera innehållet i bland annat datorerna för att se om det går att koppla till uthängningsaffischerna från Nazispotting.
Åklagaren ifrågasätter även uppgifterna om Helin verkligen är en journalist, eftersom hon inte kunnat visa på någon artikel där hennes namn finns med. Helin svarar då att hon är en ”anonym” journalist som inte skrivit någon artikel i hennes eget namn:
Hon [Helin] har inte skrivit någon artikel i eget namn utan hon har valt att vara anonym. Hon har dock på ideell basis varit delaktig i publicerade artiklar. Hon har bl.a. intervjuat personer som har varit förföljda av utländska säkerhetstjänster och sådana personer som har hoppat av från den högerextremistiska rörelsen. Dessa personer vill vara anonyma. Sådana uppgifter har hon vidarebefordrat till artikelskrivarna. I de beslagtagna föremålen finns det bilder, dokument och samtalsloggar som kan kopplas till sådant material som är källskyddat.

Det går så långt att Arbetaren även med skriftligt dokument intygar att Helin är en journalist som vid flera tillfällen understött dem i deras journalistiska arbete. Jokkala skriver till tingsrätten att det är av stor vikt för Arbetaren och deras anonyma källors säkerhet att Helin får tillbaka de datorer som tagits i beslag vid polisens husrannsakan mot hennes bostad.
Även journalisten Murat Kuseyri (550417-1579) intygar detta med ett skriftligt dokument där han skriver att Helin ”varit mig behjälplig i mitt journalistiska arbete sedan ett antal år tillbaka”, hennes uppgifter har bestått i att samla in och bearbeta dialoger hon fört med ”anonyma källor”.
Tingsrätten släpper beslagen och åtal läggs ner
Tingsrätten går på Helin och Arbetarens linje och släpper beslagen, hon får tillbaka sin kamera, två datorer och tre mobiltelefoner. Polisen fick aldrig någon chans att analysera innehållet. När Helin kommer hem fortsätter hon bedriva sin underrättelsetjänst i samspel med Arvid Pein Eriksson och AFA.
Några månader senare läggs även åtalet ner för Eriksson. Misstankarna gällande misshandeln, som startade hela utredningen, lades ner i brist på bevis. Polisen upprättade inte ens någon anmälan angående de mängder med gatustridsvapen och uthängningsaffischer polisen hittade i både hans bil den 10 april eller i Helins hem den 18 maj 2018.
Vet du mer om Helin Inal?
Vet du mer om Arvid Pein, eller Arvid Eriksson som han idag heter, och Helin Inal? Har du själv varit i kontakt med AFA när du lämnade den nationella rörelsen? Vi tar tacksamt emot all information och vi erbjuder ett krypterat kontaktformulär. Det går även bra att maila oss direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.