Helin Inal gripen med tårgas och kniv – döms för brott mot vapenlagen

Publicerad den 1/7 2022 kl 11:07

GAMMALT. Beväpnade vänsterextremister sökte konfrontation med meningsmotståndare i Kärrtorp 2014. Grips i en bil lastad med gatustridsvapen och narkotika.

Helin Elif Inal greps 2014, då beväpnad med kniv och tårgas.
Helin Elif Inal greps 2014, då beväpnad med kniv och tårgas.

Natten den 9 februari 2014 befinner sig en polispatrull i centrala Kärrtorp söder om Stockholm. De senaste månaderna hade Kärrtorp stått i centrum för upprepade attacker mellan vänster- och högergrupper. Denna natt hade polisen fått information som indikerade att möjliga konfrontationer kunde uppstå mellan de båda grupperingarna.

Runt halv två på natten uppmärksammade polisen en vit Volvo som cirkulerade i området och bestämmer sig för att stanna den. I fordonet sitter flera vänsterextremister som sedan tidigare är dömda för upprepade våldsbrott. Polisen kvarhåller samtliga i förebyggande syfte och börjar visitera dem samt söka igenom bilen.

Bil lastad med gatustridsvapen och narkotika

Helin Inal beväpnad med tårgas. År 2014.
Helin Inal beväpnad med tårgas. År 2014.

Polisens kontroll visar att gruppen är beväpnad med gatustridsvapen så som knivar, teleskopbatonger, knogjärn och tårgasspray.

I främre passagerarsätet sitter Elif HELIN Dicle Inal (960820-8089). I hennes jackficka hittar polisen både en flaska tårgasspray samt en rånarluva. I handskfacket framför henne finns flera knivar som Inal erkänner är hennes.

Bilen framförs av Dennis Hull Andersson (931126-2977) som polisen misstänker är drogpåverkad vid tillfället. I bagaget hittar polisen en väska innehållandes två batonger, ett knogjärn samt en lönespecifikation från Dennis Hulls arbetsplats. De hittar också en redline påse som stinker cannabis.

Ovanstående och de tre andra passagerarna kom nu att misstänkas för brott mot knivlagen, olaga vapeninnehav samt ringa narkotikabrott. Dennis Hull misstänktes också för rattfylleri under påverkan av narkotika.

Helin Inal döms för brott mot vapenlagen

Under polisförhör erkänner Inal att hon burit tårgas och att knivarna polisen fann är hennes. Enligt Helin känner hon sig ”otrygg” på nätterna och behöver därför gå runt beväpnad:

Elif uppger att anledningen till att hon hade tårgasspray i sin ficka var för att hon är tjej och känner sig otrygg på kvällen och att rånarluvan hade hon med sig för att hon inte vill bli igenkänd.

Elif uppger att knivarna som hittades i handskfacket i bilen där hon satt är hennes. Hon har ingen kommentar om varför hon har dem med sig. Hon har fått dem av en vän som hon inte vill uppge namnet på.

Vid ett senare förhör nekar Inal till att knivarna var hennes, hon ville skydda den som ägde dem och tog därför på sig skulden. Polisen släpper därför misstanke om brott mot knivlagen och Inal godkänner ett strafföreläggande (AM 62246-14) för vapenbrott på 30 dagsböter á 50 kr.

Dennis Hull Andersson frias – trots erkännande

Dennis Hull Andersson, 2018.
Dennis Hull Andersson, 2018.

Efter att polisen stannat bilen så fick samtliga följa med till polisstationen för att lämna urinprov och kroppsvisiteras. Dennis Hull, föraren av bilen, erkänner i polisförhör att han använder narkotika och att han med största sannolikhet kommer lämna ett positivt urinprov:

Dennis ERKÄNNER ovan nämnda brott.
Dennis uppgav att han rökte marijuana i fredags.
Dennis uppgav att han rökt en cannabiscigarett.
Dennis uppgav att han rökte cannabis vid två tillfällen under 2013 och en gång under 2014.
Dennis uppgav att han inte är beroende av cannabis.
Dennis tror att hans urinprov kommer visa positivt på THC.

Hull erkänner också till en början att samtliga gatustridsvapen polisen hittat var hans. Detta skulle dock komma att ändras under utredningens gång. I juli 2014, fem månader efter incidenten, ringer Hull till polisen och avsäger sig ansvaret. I telefonsamtalet med polisen berättar Hull att han känt sig pressad vid händelsen och för att inte ge sina vänsterextrema vänner skulden så tog han på sig ansvaret. Han berättar vidare att endast ett av de vapen som polisen hittade, en batong, tillhörde honom – detta erkänner han – resten av tillhyggena tillhörde personer han inte ville namnge.

I slutet av juni 2014 meddelar polisen att samtliga vänsterextremister i bilen frias förutom Helin Inal. Trots att passagerarna i bilen sedan tidigare dömts för våldsbrott och nu befann sig i Kärrtorp i jakt efter meningsmotståndare, med en bil fullastad med gatustridsvapen, där föraren erkänner att han brukar narkotika, så läggs utredningen ner och samtliga går fria. I polisens tjänstemannabeslut kan man läsa att ”det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen” eftersom ”det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

Polisen hittade totalt 2 batonger, 1 knogjärn, 1 pepparspray och 2 knivar. Förutom detta fann de även två knivar och tårgas i samband med visitation av Helin Inal.
Polisen hittade totalt 2 batonger, 1 knogjärn, 1 pepparspray och 2 knivar. Förutom detta fann de även två knivar och tårgas i samband med visitation av Helin Inal.

Månader tidigare: meningsmotståndare nästan knivmördad

Så vad gjorde egentligen Helin Inal och övriga passagerare i Kärrtorp? Bara två månader tidigare i området bilen patrullerade hölls en antirasistisk manifestation där en aktivist från Nordiska motståndsrörelsen knivhöggs i ryggen av vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren (790118-9378). Bjurströmer Almgren dömdes efter detta för bland annat försök till dråp.

Konfrontationen i Kärrtorp mellan vänsterextremister och meningsmotståndare hade föranletts av månader av propaganda och uppviglande från framför allt vänstersidan. Polisen arbetade under denna tid aktivt med att avvärja fler vänsterextrema attentat och det var i samband med detta som Helin Inal och hennes vänner ertappades på Kärrtorpsvägen natten i början av februari.

Vänsterextremt klotter i Kärrtorp som uppmanar till att knivhugga nazister, Stockholm tidigt 2014.
Vänsterextremt klotter i Kärrtorp som uppmanar till att knivhugga nazister, Stockholm tidigt 2014.

Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo, säger i en P3-dokumentär angående AFA och RF:s brottslighet under tiden före och efter konfrontationen i Kärrtorp att:

— Vi såg att de flesta konfrontationerna och de flesta brotten som begicks mellan de här miljöerna, där var det den autonoma miljön som var den mer drivande och aktiva parten.

De vänsterextrema våldsattackerna trappades upp efter konfrontationen i Kärrtorp, både i Stockholm och på flera olika håll i landet. Bland annat attackerar Showan Shattak och en grupp på 20 vänsterextremister några oskyldiga vänner i Malmö som leder till mycket allvarliga skador, dock var det Showan själv som ådrog sig de allvarligaste skadorna under bråket.

Under 2014 kom dock alltfler vänsterextremister kopplade till Revolutionära fronten att dömas för sina brott efter Operation Eskil som på allvar lanserades genom flera husrannsakningar som polisen genomförde i november 2013. År 2015 meddelade slutligen Revolutionära fronten att organisationen lade ner, samtidigt som flera av ledarna då avtjänade fängelsestraff för en rad politiska attentat som de hade genomfört.

Dela artikeln