Henrik ”Henko” Johansson – misshandlad och brottsdömd efter otrohetsaffär

Publicerad den 16/7 2020 kl 14:07

NYHET. Avmaskerat kan idag avslöja hur IRM-Henko redan för 20 år sedan sysslade med otrohet och blev misshandlad för det.

Henrik ”Henko” Johansson är en ökänd vänsterextrem aktivist som bland annat varit drivande inom ”Inte rasist, men…” och medverkar i podden Haveristerna. Trots sitt samröre med personer som poddkollegan Axel Luo Öhman (som är dömd för att ha dödshotat journalister på Twitter) har ”Henko” släppts in i den svenska etablissemangsvärmen, då Bonnier-ägda Dalarnas Tidningar anlitat honom som krönikör.

Så sent som igår skrev Henrik själv helt öppet på Twitter att han önskade att det fanns en ”antifascistisk organisation” som hotade meningsmotståndare.

Sedan tidigare har det varit känt att Henrik i nutid dömdes för brott mot ordningslagen för att ha arrangerat en icke-tillståndsgiven vänstersammankomst, en dom som senare upphävdes av hovrätten. Han var också inblandad i en otrohetsskandal som blev omskriven på sociala medier då han själv var tvungen att gå ut med viss information eftersom andra hotade att läcka att han varit otrogen mot sin fru med Myra Åhbeck Öhrman (som också är känd från IRM och Haveristerna).

Henrik, Myra och Axel syntes i bakgrunden på Henrik Johanssons Twitter-profil förra året.

Misshandlad i samband med otrohetsskandal

Avmaskerat kan nu avslöja att Henrik Johansson dömdes för olaga hot för 20 år sedan. Hotet uttalades i samband med en otrohetsskandal där Henko haft sex med en annan ung mans kvinna, varpå kvinnans man kom att misshandla den då 18-årige Henrik som i sin tur svarade med att telefontrakassera mannen med hot i efterhand.

I en dom från Hedemora tingsrätt (mål B 379-01) berättas följande:

Mattias [Efternamn] har den 31 december 2000 på Junovallens lokaler i Krylbo, Avesta kommun, misshandlat Henrik Johansson genom att tilldela denne ett knytnävsslag i ansiktet. Misshandeln har medfört smärta, sårskada och tandskador.

Det berättas vidare i domen att ”ena framtanden böjdes in i munnen” och att ”tandskadorna blev ganska svåra” med totalt åtta skadade tänder och ett sår på läppen. På grund av skadorna kunde Johansson inte ”äta ordentligt” under en tid. Johansson berättar också för tingsrätten att:

Han har varit på flera tandläkarbesök där han bland annat rotfyllt en tand och han kommer att göra ytterligare tandläkarbesök då framtänderna ska filas till. Tandbehandlingarna har varit smärtsamma och han hade ont i tänderna och käken i tre-fyra veckor efter händelsen. Fortfarande är han öm i underkäken.

Vidare kände Johansson sig förnedrad över att ha blivit misshandlad på en fest med många åskådare under nyårsnatten. Utöver knytnävsslaget som träffade munnen och utdelades av antagonisten Mattias ska några andra åskådare ha slagit Johansson i bakhuvudet och över örat utan att han kunde notera vilka de var.

”Inte man nog att stå för vad du gjort”

Upprinnelsen till misshandeln ska som sagt var ha varit en otrohetsaffär mellan Henrik och Mattias flickvän. Det framkommer inte så mycket detaljer om otroheten annat än att Henrik bekräftar att ”Mattias flickvän varit otrogen med honom” och att de därför var osams och Henrik hade hört att Mattias ville ”spöa honom”. Mattias i sin tur uppger att han inte ville inte ha något bråk ”utan ville bara att Henrik Johansson skulle be om ursäkt för att denne ’varit med’ hans flickvän”. Därför hade han gått fram till Henrik och när denne vägrade att be om ursäkt hettade stämningen till och Mattias måttade ett slag som fick Henrik att ramla ihop över ett bord.

Dagen efter misshandeln ”hämnades” Henrik Johansson genom att börja trakassera Mattias över telefon. I det första samtalet ska han ha ringt och sagt ”nu är det inte du som är ute efter mig utan jag som är ute efter dig” och ”betalar inte du det här slår jag ihjäl dig”, vilket syftade på de kommande tandläkarräkningarna.

Samtidigt som Johansson dödshotade Mattias över telefon sprang han till polisen och anmälde misshandeln. I domen framkommer det att de två männen diskuterade anmälan i SMS:

Mattias skrev: ”Har hört att du anmält det här”. Då svarade [Henrik] och skickade i sin tur ett textmeddelande där han skrev ”ja, det kan du ge dig fan på att jag har gjort” varvid han fick ytterligare ett textmeddelande från Mattias som skrev ”jag trodde du var man nog för att stå för vad du gjort, men det är du inte”. Efter detta meddelande ringde han upp Mattias den 4 januari och sade ”jag är nog man nog för att spöa dig”.

Om detta andra hot från Johanssons sida berättar domen följande:

Den 4 januari var [Mattias] hemma hos sin kusin när Henrik Johansson ringde igen. Denne sade då att han ”skulle spöa skiten ur honom”, varvid han frågade om det var andra gången som denne hotade honom. Henrik Johansson svarade ”ja det kan väl hända”. Då sade Mattias ”bra för jag har två vittnen här”.

Konfliktens upplösning

För dessa två hot dömdes Henrik Johansson till 2400 kr i böter men inget skadestånd då rätten tog hänsyn till att han varit upprörd över misshandeln när han uttalade sina hot. Mattias dömdes i sin tur till villkorlig dom, 3000 kr i böter och 9000 kr i skadestånd till Henrik som dessutom fick rätten att ”yrka ytterligare skadestånd avseende lyte och men” om det skulle bli nödvändigt.

2017 beklagade sig Henrik över att polisen inte tillräckligt snabbt lagförde en psykiskt sjuk man som på internet riktat hot mot Henrik och hans familj. Den mannen dömdes till två månaders fängelse och 10 000 kr i böter för hoten mot Henrik.

Vet du mer om Henrik Johansson, IRM eller Haveristerna? Tipsa oss!

Dela artikeln