Hugo Edlund Del 2 – Anger sina vänner till AFA

Publicerad den 27/1 2022 kl 13:01

NYHET. Avmaskerat kan idag visa hur Hugo Edlund anger sina forna kamrater till det våldsbejakande terrornätverket AFA.

Hugo Edlund anger frivilligt sina före detta vänner till AFA.
Hugo Edlund anger frivilligt sina före detta vänner till AFA.

Avmaskerat kunde förra veckan rapportera att Hugo Edlund och det våldsbejakande nätverket Antifascistisk Aktion (AFA) har ett tätt samarbete.

Hugo Edlund vill träffa AFA över en kopp kaffe.
Hugo Edlund vill träffa AFA över en kopp kaffe.

Edlund har vid flera tillfällen försett AFA med dokument och annan känslig information som rör Nordiska motståndsrörelsens interna verksamhet. Detta för att han hoppat av Motståndsrörelsen och då ville bli bortplockad från AFA:s uthängningssida.

Efter att AFA tömt Edlund på information och sen uppfyllt hans önskemål om att bli bortplockad från webbplatsen så skulle Edlund, på eget initiativ, fortsätta kontakten och även boka in ett fysiskt möte. AFA och Edlund kommer att bilda ett så tätt samarbete att AFA kontaktar Edlund för råd gällande oroliga föräldrar vars barn börjat engagera sig för Sverige och svenskarna.

***

Vad som dock inte varit känt fram tills nu är att Edlund frivilligt angett flera av sina forna organisationskamrater till AFA, detta trots att Edlund mycket väl vet om hur AFA arbetar och den terrorverksamhet de bedriver.

Senast förra året kunde vi erfara flera bilbränder, oprovocerade attacker mot politiska meningsmotståndare samt skadegörelse riktad mot arbetsplats och hem. I början av året grep polisen sju vänsterextremister med koppling till AFA, då beväpnade och på väg att grovt misshandla en meningsmotståndare. I oktober samma år slog AFA sönder fönstret till en ung kvinnas sovrum och kastade därefter in en rökbomb.

Skickar namn, personnummer och beskrivning till AFA

Den första mars 2020 skickar Edlund ett kort filmklipp till AFA som visar en av hans före detta organisationskamrater på ett internt evenemang. Därefter anger han ytterligare en vän, som vi med fiktivt namn kallar Karl Johansson i konversationen nedan:

From: [email protected]
Sent 2020-03-01
To: [email protected]

Hej,

På bilden ser ni Karl Johansson. Bilden är från en kamprapport. Jag har träffat Karl personligen vid x antal tillfällen, han deltog bland annat på en offentlig banderollaktion under ”kamplovet”. Ni kanske eventuellt har bild på honom redan. Jag tillsammans med (censurerat av Avamskerat) rekryterade honom men jag tror inte Örnsköldsvik var så uppstyrt då. Han är i alla fall aktiv, har kontinuerlig kontakt med (censurerat av Avamskerat).

Karl hade tidigare ett fysiskt jobb inom byggbranschen, jag är osäker om det var via skolan eller inte men han fick betalat. Han har tidigare varit tillsammans med en tjej från Göteborg men jag vet inte om det är aktuellt idag.

Med vänlig hälsning,
Hugo Edlund

Till mailet bifogar Edlund en skärmdump från Ratsit där man ser Karls adress och personnummer. Edlund bifogar också bilder han laddat ner från Karls sociala medier. AFA tackar givetvis så mycket för informationen och fortsätter Hugo göra arbetet åt dem.

”Han är definitivt påverkningsbar”

I slutet av mars månad kontaktar Edlund AFA igen och denna gången har han något stort att komma med, han har nämligen övertalat en ung kvinna att spela in ett samtal där hon lurar en medlem i Motståndsrörelsen att ge ifrån sig information som skulle kunna skada honom. Tillsammans med det inspelade samtalet inkluderar Edlund personnummer, telefonnummer och adress.

Namnet på personen är utbytt till det fiktiva namnet Marcus Fredriksson:

From: [email protected]
Sent 2020-03-19
To: [email protected]

Hej,
Jag har tidigare skrivit till er gällande Marcus Fredriksson och den anknytning och samröre han tidigare haft med Nordiska motståndsrörelsen. Jag har en kvinnlig tjejkompis som bor på en ort söderut i Sverige, hur som helst, av en ren slump så skickade Marcus en vänförfrågan till henne på Snapchat. Detta förmodligen då hennes användarnamn finns på hennes bio på Instagram.

Jag såg detta som ett väldigt bra tillfälle att genom henne få information om Marcus. Hon gick med på det och det slutade med att dem pratade i telefon i ungefär en timme, han erkänner bland annat sitt medlemskap i Nordiska motståndsrörelsen och han yttrar sig om mycket annat också.

Edlund skriver också att Marcus är påverkningsbar – med detta menar han att med hot och våld är det möjligt att tvinga Marcus att ge AFA den information de efterfrågar:

Jag tycker ni kan lyssna på inspelningen, sen tycker jag ni bör överväga huruvida ni kan hänga ut honom eller inte. Jag har träffat Marcus ett antal gånger i mitt förflutna, han är definitivt påverkningsbar.

Ännu en gång tackar AFA för informationen:

Stort tack Hugo, riktigt bra jobbat! Vi lämnar till stor del över hanteringen av Marcus till AFA Norrbotten, någonting ska så klart göras och kanske kan vi få honom att hoppa av bara genom att hota med att hänga ut honom?

Rekryterar informatör till AFA

I slutet av juni sommaren 2020 kontaktar Edlund AFA ännu en gång. Denna gång har Edlund och Philip Blom, en före detta medlem i Motståndsrörelsen, upprättat kontakt. Under ett längre samtal, som Edlund benämner som en ”telefonintervju”, berättar Blom en massa känslig information. I en mailkonversation med rubriken Avhoppare – Informatör kan vi bland annat läsa:

From: [email protected]
Sent 2020-06-24
To: [email protected]

Blom har visat sig vara väldigt genuin med sitt avhopp och vill enbart hjälpa till, vi pratade kring detta i vårt samtal och jag gav han bra idéer på olika slags sätt han kunde hjälpa till. Jag la dock stor vikt vid att vara mån om sin egen säkerhet. Jag och Blom kommer att ha fortsatt kontakt. Jag skickar detta till er i god tro. Jag önskar att vår kontakt fortsätter som tidigare och att följdfrågor kring Blom, hans tidigare engagemang eller vidare går via mig och inte direkt till Blom.

Blom hade sedan gett Hugo Edlund identiteten på tre medlemmar som Edlund vidarebefordrade till AFA. Däremot är Blom inte accepterad som avhoppare om han själv inte kontaktar dem:

Till att börja med får vi säga att det är mycket bra att du delger oss denna information. Det bekräftar i stora drag vår bild av Näste 1. Vi skulle dock vilja ha ett foto på Philip Blom, kan du skicka oss ett sådant? Vi kan även direkt säga att vi inte kommer se Philip Blom som avhoppad förrän han kontaktat oss direkt.

Den kvinnliga medhjälparen Louisa Gyllin

Louisa Gyllin från Umeå.
Louisa Gyllin från Umeå.

Den kvinna som hjälpte Edlund att förse AFA med information är umeåbon Louisa Gyllin (20010404-7626). Till hennes mail [email protected] skickade Hugo tre mail den 11 mars 2020 med bilder och personlig information om Marcus Fredriksson. Förutom detta skickar också Edlund information om en annan medlem från Motståndsrörelsen samt en PDF fil som innehåller en mall för hur man genomför en orosanmälan till Socialtjänsten.

En vecka senare hade Gyllin försett Edlund med ljudsamtalet och, som vi skrivit ovan, den 19/3 skickar Edlund detta till AFA.

Gyllin var år 2019 inblandad i en brottsutredning där hon stod åtalad för olaga integritetsintrång. Gyllin hade spridit nakenbilder på en kvinna mot dennes vilja. I domstolen friades dock Gyllin då rätten menade på att hon inte spridit bilderna till tillräckligt många för att det ska ha klassats som ett brott (Umeå B 1163-19).

Dela artikeln