Hugo Edlund Del 1 – Inleder samarbete med Antifascistisk Aktion

Publicerad den 21/1 2022 kl 12:01

NYHET. Avmaskerat går igenom dataläckan som tydligt visar hur Hugo Edlund frivilligt tog kontakt med AFA för ge dem känslig information samt boka in ett fysiskt möte.

Hugo Edlund mail med AFA

Avmaskerat kunde i veckan avslöja att vi mottagit en större mängd privata mail som tillhör Hugo Edlund, en före detta medlem i Motståndsrörelsen som nu hyllas som en hjälte av etablerad media.

Vad som däremot varit hemligt fram tills nu är hans täta kopplingar till det vänsterextrema och våldsbejakade nätverket Antifascistisk aktion (AFA).

2019: Tar självmant kontakt med AFA

Den 14 oktober 2019 initierar Edlund kontakt med AFA. I sitt första mail till det vänsterextrema nätverket, som är ansvariga för flera grova attacker mot nationalister, skriver Edlund att han mer än gärna delar med sig av känslig information:

From: [email protected]
Sent 2019-10-14
To: [email protected]

Hej,

Jag har sedan en tid tillbaka valt att hoppa av organisationen Nordiska motståndsrörelsen, jag känner ett behov av att få prata med er gällande detta men är även beredd att dela information samt berätta gällande en nyligen inträffad händelse. Ni kan kontakta mig på min telefon 076-836 44 85

Med vänliga hälsningar,

Hugo Edlund

Det skulle dröja två dagar innan AFA svarar på mailet och dessa vet precis hur man hanterar situationen. Hugo kommer nu bli tvungen att uppfylla flera krav för att ”bevisa” att han faktiskt är en avhoppare. Till en början ska han hjälpa AFA att identifiera okända organisationsmedlemmar – alltså före detta kamrater till Hugo:

From: [email protected]
Sent 2019-10-16
To: [email protected]

Hallå Hugo,
vi har följt ditt engagemang under de senaste åren och har sett att du varit inaktiv den senaste tiden. Vi är glada för dig, din familj och din flickvän och hoppas att du nu kan ta till vara på det här tillfället att starta ett nytt liv.

Vi kan försäkra dig om att vi inte kommer publicera några ytterligare artiklar angående din aktivism. Vi har arbetat på en artikel om dig och ditt politiska engagemang som vi nu självklart lägger åt sidan. Vi arbetar även på en par större artikel där du skulle ingått. Självklart tar vi även bort den information om dig som finns på hemsidan. Vi kan också försäkra dig om att vi inte kommer att fortsätta att kontakta arbetsgivare, vänner och bekanta om din verksamhet. Vi kommer helt enkelt att lämna dig helt och hållet ostörd.

Allt detta kan vi försäkra dig så länge du uppfyller två krav. Det första kravet är att vi aldrig ser dig igen i liknande sammanhang. Det andra kravet är att du hjälper oss med lite information. Detta för att kunna ta ditt avhopp på allvar.

Börja gärna med att berätta om den nyligen inträffade händelsen som du nämnde.

AFA fortsätter sedan och vill nu att Hugo ska identifiera människor som Nazispotting fotograferat och hängt ut på sina sociala medier.

Nazispotting är en vänsterextrem underrättelsetjänst som drivs av Per-Ola Friberg samt mellanstadieläraren Sara Leifsdotter Andersson.

Vi vill också att du ska identifiera individerna på de bifogade bilderna. Bilderna är numrerade för enkelhetens skull så att vi slipper missförstånd när du återkopplar. Det gäller fyra individer vi vet att du har känner. Vi vet att alla är från Näste 6, dessutom från Västerbotten.

För att vara säkra på att du är uppriktig så är vissa av dessa individer redan kända för oss. Hjälp oss genom att berätta vilka de här personerna är – vi vill ha hjälp med följande:

– Förnamn, efternamn.
– I vilken stad de bor, adress om möjligt osv.
– Smeknamn, sysselsättning, roll i NMR.
– Övrig information som du tror kan vara av intresse för oss gällande de utvalda.

Helt enkelt allt du kan komma ihåg!

Vi är självklart intresserade av flera identiteter. Vi ber dig därför att titta på Nazispottings bildserie av okända från demonstrationen i Boden 2018.

AFA avslutar sedan den konversationen med att de försäkrar Hugo om att ingen utomstående kommer få kännedom om deras samarbete. Tack vare er som tipsar Avmaskerat kan vi dock idag avslöja detta samarbete, trots AFA:s falska löfte om anonymitet för avhoppare som blir informatörer åt dem.

2020: Vill gärna träffa AFA för umgänge

Hugo Edlund svarar glatt och artigt på frågorna han får från AFA. Men förutom detta börjar han, på eget initiativ, också dela med sig av interna dokument som endast medlemmar i Motståndsrörelsen har tillgång till. Hugo vill också träffa AFA över en kopp kaffe och ”snacka lite skit”:

From: [email protected]
Sent: 2020-01-18
To [email protected]

Förresten, jag ska till Stockholm mellan 1-2 februari. Skulle det vara en idé att träffas över en kaffe och kanske ta frågor muntligt. Sen kan man givetvis göra så att man spelar in samtal och kanske kan snacka en del skit? Det för mig hade känts skönt.
Allt gott!

Hugo

AFA var dock inte allt förtjusta med att Hugo samarbetat med Säkerhetspolisen. Innan de godkänner ett fysiskt möte skriver de:

From: [email protected]
Date: 2020-01-18
To:[email protected]

Vi var inte säkra på att du skulle återkomma eftersom du offentliggjorde din informatörsroll till Säkerhetspolisen. Det som har hänt har hänt men som du förstår vill vi gärna veta om du har nämnt vår kontakt för dem. Frågade de något eller informerade något om oss? Vi är även intresserade av veta hur mötet gick till och vad de frågade efter och var ute efter.

Hugo Edlund och Stefan Löfven.
Hugo Edlund och Stefan Löfven.

Det framkommer dock aldrig i mailkonversationen ifall Edlund och medlemmar från AFA träffas.

Datumet i februari ägnas istället åt ett fysiskt möte mellan Edlund och representanter från Expo, vilket vi bekräftar i vår första artikel. Edlund träffar också dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) samma dag som han ville boka in ett möte med AFA.

AFA godkänner avbön och Edlund är nu fri

Den 21 februari 2020 meddelar AFA att Edlund nu har bevisat att han hoppat av och att AFA därför tänker lämna honom i fred:

From: [email protected]
Date: 2020-02-21
To: [email protected]

Hej Hugo

Eftersom du delat med dig av [interna dokument red.anm] och så tydligt har tagit avstånd från NMR och nazismen offentligt accepterar vi att du inte vill svara på frågor. Vi önskar dig lycka till i framtiden, framförallt med ditt arbete för att uppmärksamma allmänheten om den nazistiska rörelsen.

Om du någon gång vill dela med dig av något du får höra från eller om dina fd kamrater, eller ändrar dig angående frågorna, är det bara att höra av sig.

/AFA Stockholm

Vad för frågor som Edlund inte velat svarat på framkommer dock inte, men vid ett senare tillfälle kommer AFA få dessa besvarade (mer om det nedan).

Den så kallade ”avbönen” är nu färdig. Det innebär att AFA nu tömt Edlund på så mycket information det går och är därför nöjda. Nu kommer de, som de själva skriver, lämna Edlund i fred.

Ett sista samtal i mitten av juni

Den 19 maj kontaktar Edlund AFA igen och vill nu besvara de frågor han undvek förra gången. Observera att i slutet av februari godkände AFA Edlunds avbön och förväntade sig därför inte någon mer kontakt. Det som sker från och med nu, och som vi kommer visa i senare artiklar, är helt och hållet på Edlunds egna initiativ:

From: [email protected]
Date: 2020-05-19
To: [email protected]

Hej igen,

Jag hoppas att allting är bra! – Jag fick tidigare frågor av er som jag skulle svara på, i utbyte skulle jag bli borttagen från webbplatsen. Det ligger givetvis i mitt intresse men för mig personligen känns det som mycket text att skriva, skulle jag kunna ha ett inspelat telefonsamtal med någon alternativt att jag kan träffa någon i Umeå och prata över en fika?

Bästa hälsningar,
Hugo Edlund

Något möte blir det inte men ett senare mail framkommer det att ett telefonsamtal genomfördes den 16 juni och där AFA fick svar på sina sista frågor – detta trots att Hugo egentligen inte behövde kontakta dem igen.

Ett långvarigt samarbete upprättas

Om du trodde att situationen för AFA-kollaboratören Edlund skulle sluta nu så har du fel. I början av mars månad kontaktar AFA Edlund och frågar då om råd gällande familjeproblematik:

Avmaskerat kommer i nästa artikel mycket tydligt visa hur Hugo Edlund förser AFA med identiteter till tidigare organisationskamrater till Hugo som han tycker att AFA ska bearbeta. Hugo blandar också in en kvinna som agerar dubbelagent gentemot en ung nationalist. Sist men inte minst så rekryterar också Hugo en infiltratör åt AFA.

Dela artikeln