Jönköping 2001 – Idris Demir skjuts ihjäl och AFA attackerar polisen

Publicerad den 29/7 2021 kl 11:07

GAMMALT. År 2001. Den så kallade ”internationella dagen mot polisbrutalitet” den 15 mars var dagen då ett sjuttiotal anarko-kommunister och invandrarbarn tågade genom Jönköping efter att en kurdisk invandrare fem dagar tidigare fått sig själv skjuten till döds av polisen.

Idris Demir Jönköping 2001.
Idris Demir, Jönköping 2001.

Vår granskning tar oss tillbaks till året 2001, Råslätt, Jönköping kommun.

En 56-år gammal trafikpolis stannar natten den 10 mars en bil för att utföra nykterhetskontroll. Bilens förare är den 27-årige kurden Idris Demir som kallar sig ”politisk flykting”. När polisen stoppar Demir för att blåsa i alko-mätaren saknar han både körkort, id-handlingar och uppehållstillstånd. Polisen följer honom till anvisad lägenhet i Råslätts bostadsområde i Jönköping helt enligt polisens rutiner för uppföljande kontroll av oidentifierad och möjligen illegal utlänning.

I lägenheten gick Demir enligt polismannen och hans kollega till attack mot dem med en kniv. Demir gör utfall med kniven mot polisen på mycket nära håll som i nödvärn tvingas använda sitt tjänstevapen för att skydda sitt eget och sin kollegas liv. Demir sköts med ett skott som träffade vänster sidas revben och passerade genom flera vitala organ och ut igenom höger sida. Demir avlider av sina skador.

Händelseförloppet i lägenheten var dock omdiskuterat. Chefsåklagare Ulf Barck-Holst inleder åtal mot polismannen som avlossade skottet för grov misshandel och grovt vållande till annans död eftersom han menar att skottet ej avlossats i självförsvarssyfte. Som stöd använder chefsåklagaren vittnesuppgifter från en av Demirs kamrater som bevittnade händelseförloppet och obduktionsuppgifter.

— Det var inte nödvärn. Han sköt för att skada Idris Demir, säger chefsåklagare Ulf Barck-Holst till  aftonbladet.

— Vi tycker att det var mord, säger Ismet Shaban från Kurdistans Kulturförening till Aftonbladet.

Polismannen ska senare under hösten helt frias från detta åtal.

Demonstration mot polisvåld – ledde till mer våld

AFA-Jönköping Idris Demir Kulturhuset
AFA-Jönköping attackerar polisen och dess fordon.

Veckan efter händelsen i lägenheten samlades runt 300 människor i centrala Jönköping för att demonstrera mot att Sverige utvisar invandrare och mot ”polisvåldet”. Av dessa 300 demonstrationsdeltagare var runt ett 70-tal maskerade AFA-aktivister.

Medan vänner och släktingar sörjde för Idris Demir så planerade AFA att ta till sin egen metod för att bearbeta sorg. En metod som bättre rimmar med antifascistisk tradition – att attackera polisen med stenar.

Det tog därför inte lång tid innan sorgmanifestationen urartar och tas över av tillresta antifascistister som börjar kasta ägg, glasflaskor och gatstenar mot både poliser och deras fordon.

AFA-Jönköping beskriver situationen i Motkrafts nyhetsbrev:

SÄPO & Polisen filmade hela demonstrationen och fick sina rutor sönderslagna och ruttna ägg kastade på sig. Flera polisbilar totalförstördes.

Demonstrationen mot våld som började fredligt är nu ett upplopp och polisen försöker lösa upp den med anledning av att den var en ”olaglig demonstration”. Då eskalerade våldet från vänsterextremisterna ytterligare.

Gatstenar haglar ner från Kulturhusets tak

Kulturhuset i Jönköping har länge samarbetat med AFA.
Kulturhuset i Jönköping har länge samarbetat med AFA.

Demonstrationståget fortsatte bort till det berömda Kulturhuset, som i decennier understött AFA och den övriga våldsvänstern. Väl på plats tar sig vänsterextremisterna upp på Kulturhusets tak för att förbereda ett bakhåll mot polisen. Antifascisterna beväpnade sig med glasflaskor vilka slungas ner mot polisen och deras fordon.

AFA-Jönköping berättar i Motkrafts nyhetsbrev:

Innan snuten försvann från området fick dom påhälsning av några flaskor från kulturhusets tak.

Polisen ansökte om husrannsakan men fick avslag. Därav fick polisen vänta ut AFA-aktivisterna som alla fick visa ID innan de kunde bege sig av. Ingen greps för dagens attacker mot polisen och dess fordon.

Dela artikeln