Jakob Jarnhed – Elevassistent dömd för vapenbrott

Publicerad den 12/10 2022 kl 12:10

JAKOB Jonas Erik Jarnhed
971127-2535

Vattengränd 21
192 74 Sollentuna

Telefon: 073 51 34 464
Mail: [email protected]

Facebook: Jakob Eriksson
Instagram: @genossegosse
Twitter: @Genossegosse

Arbetsplats: Elevassistent på Fredrika Bremerskolan ([email protected])

Uppdatering 12/10: Efter Avmaskerats publicering av domen så har Jakob Jarnhed flyttat hem till sina föräldrar igen och hans anställning på Fredrika Bremerskolan har upphört.

Vänsterextremisten Jakob Jarnhed dömdes i slutet av juli för brott mot vapenlagen. Han är sedan tidigare en AFA-anhängare som deltagit på flera demonstrationer och aktiviteter med kopplingar till den autonoma miljön. Han var även tidigare aktiv i Ung Vänster.

Jarnhed har en mycket aktiv roll på sociala medier samtidigt som han försökt hålla sig under radarn genom att använda fiktiva namn samt censurerade bilder på sig själv. Under tiden har han haft olika anställningar inom skolväsendet där han arbetat med mycket unga barn.

Polisen slog till mot lägenheten

Natten till torsdagen den 11 maj anlände polisen till Jarnheds dåvarande lägenhet på Ferlinsgatan 21 A i Uppsala. De hade fått information som indikerade att Jarnhed hade vapenklassade föremål i sitt hem. När polisen sökte igenom lägenheten hittade de i en byrålåda både kniv och pepparsprej. I polisens förundersökningsprotokoll kan man läsa:

Inne i Jakobs lägenhet ligger det många tomma ölburkar samt vinboxar och Jakob luktar alkohol. Jakob uppger att han mår bra men patrull upplever att Jakob inte alls mår så bra.
Jakob vill inte riktigt prata med patrullen.
Jakob har även mycket attiraljer i lägenheten med politiska budskap.

Jakob Jarnhed dricker mitt i veckan och lägger ofta upp bilder där han är berusad.
Jakob Jarnhed dricker mitt i veckan och lägger ofta upp bilder där han är berusad.

Jarnhed har under en längre tid haft problem med alkohol. Förutom att dricka mitt i veckan, vilket polisen uppmärksammar ovan, så lägger han ofta upp bilder på sina sociala medier där han konsumerar alkohol och är märkbart berusad.

Vidare kan man i förundersökningsprotokollet läsa:

Pepparsprejen ligger på byrån i hallen, som ligger lättillgänglig. Bredvid pepparsprejen ligger en morakniv utan slida.

Jarnhed skulle nu delges misstanke om brott mot vapenlagen på grund av pepparsprejen polisen hittade.

Döms till dagsböter

Polisens foto på den licenspliktiga överfallssprayen.
Polisens foto på den licenspliktiga överfallssprayen.

Den misstänkta gärningsmannen är mycket fåordig under förhör och när huvudförhandlingen i Uppsala tingsrätt genomförs så har han inte velat kommentera åklagarens gärningsbeskrivning.

Tingsrätten dömer Jakob Jarnhed till 6 000 kr i böter för brott mot vapenlagen (Uppsala tr B 4684-22).

Var skenskriven i Uppsala kommun

När Jarnhed fick en ny anställning i Uppsala den 1 april var han tvungen att flytta hemifrån. Istället för att faktiskt folkbokföra sig i lägenheten i Uppsala så stod han kvar hos föräldrarna.

Då många inom den autonoma rörelsen lever under hot samt är efterlysta av ordningsmakten så är det vanligt att de falskeligen folkbokför sig hos en vän, kollektiv eller som i detta fallet – inte alls ändrar sin folkbokföring trots att de flyttat.

Detta uppmärksammas även i ett polisförhör med Jarnhed den 21 juni:

På fråga om han bor på adressen [i Uppsala], säger han att han bor där själv och håller på att folkbokföra sig där.

När denna artikel först publicerades, den 11 augusti, hade han fortfarande inte ändrat sin folkbokföringsadress trots att det gått flera månader sedan han flyttade till Uppsala.

Jarnhed har nu flyttat hem igen till sina föräldrar och bor i deras 7 000 000 kr villa i Sollentuna.

Kopplingar till AFA Stockholm

Som skrivet i inledningen till denna profil så är Jarnhed mycket aktiv på sociala medier, framför allt på Twitter. Användarnamnet han använder överallt är Genossegosse.

När AFA Stockholms Twitterkonto plockades ned på grund av regelbrott så var Jarnhed en av de som snabbt delade vänsterextremisternas nya uthängningar samtidigt som han glorifierade AFA:s hembesök.

Jarnhed har även deltagit på AFA:s interna aktiviteter. I en av bilderna som AFA publicerade i samband med deras årliga La Mano-manifestation syns Jarnhed på bild.

Jakob Jarnhed deltar på AFA Stockholms årliga La Mano-manifestation.
Jakob Jarnhed deltar på AFA Stockholms årliga La Mano-manifestation.

Förutom ovanstående har han också försett Red Deer Collective, AFA:s största webbutik, med bilder. När hans vän tog studenten omfamnade han honom med en AFA flagga. Kort på detta skickades in till webbutiken som sedan publicerades.

Jakob Jarnhed firade sin väns student med en AFA-flagga.
Jakob Jarnhed firade sin väns student med en AFA-flagga.

Jarnhed har även haft problem med att hålla arbetet isär från sin politiskt aktiva roll. På Twitter har han diskuterat med andra vänsterextremister om att vara politisk på arbetet samtidigt som han postade en bild på en målning en av hans elever gjort.

Arbetade som elevassistent

Jakob Jarnhed arbetade vid tillfället när brottet begicks som elevassistent på Fredrika Bremerskolan i Uppsala. Han skulle dock efter att Avmaskerat uppmärksammat domen ej få förlängd anställning vilket resulterade i att han var tvungen att säga upp sin lägenhet och flytta hem till sina föräldrar igen.

Vet du mer?

Vet du mer om Jakob Jarnhed? Vi tar tacksamt emot all information och vi erbjuder ett krypterat kontaktformulär. Det går även bra att maila oss direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln