AFA-hyllande socialdemokrat tappar sin post i lokalpolitiken

Publicerad den 23/1 2022 kl 13:01

NYHET. Exakt24 kunde i veckan avslöja att Joakim Cederberg-Hake petas från kommunfullmäktige i Partille kommun.

Joakim Cederberg-Hake petas från kommunvalet pga extremistkopplingar.
Joakim Cederberg-Hake petas från kommunvalet pga extremistkopplingar.

I somras kunde Exakt24 avslöja att Joakim Cederberg-Hake, en förtroendevald socialdemokratisk politiker i Partille, poserat med propaganda för Antifascistisk Aktion (AFA).

Joakim Cederberg-Hake stödjer öppet AFA.
Joakim Cederberg-Hake stödjer öppet AFA.

AFA är ett vänsterextremt och våldsbejakande nätverk som står bakom flera fall av misshandel, skadegörelse, mordbränder samt trakasserier riktade mot politiskt engagerade personer och deras familjer. Säkerhetspolisen klassar AFA som ett hot mot delar av det demokratiska statsskickets grundläggande funktioner. Säkerhetspolisen bedömer också att de har förmågan att begå terrorbrott:

den autonoma miljön har förmåga att begå brott som skulle kunna omfattas av rådande terrorlagstiftning.

Nu, nästan ett halvår senare, kan Exakt24 rapportera att Cederberg sparkas inför det kommande kommunvalet.

2021: Exakt24 knackar på

Cederberg hade laddat upp en bild på sin Facebook som visar honom sittandes på BB med sin nyfödda dotter, iklädd en tröja från AFA. Detta utan några som helst konsekvenser trots att han är vän med flera andra politiker inom Partille kommun på sitt Facebook-konto.

På grund av detta bestämde sig journalisten Christian Petersson från Exakt24 att besöka Cederberg för att få en kommentar angående lokalpolitikerns kopplingar till den vänsterextrema miljön.

Se filmen nedan eller klicka här.

Exakt24:s reportage skulle vara startskottet för en längre granskning där flera alternativa medier hjälptes åt. Cederberg själv tog mycket illa vid sig av denna uppmärksamhet och började polisanmäla dessa för ”förtal och trakasserier”.

Beskriver AFA:s terrorverksamhet som ”saklig och viktig”

Joakim Cederberg-Hake. AFA, saklig och viktig.
Joakim Cederberg-Hake. AFA, saklig och viktig.

Nättidningen Samnytt fortsatte granska Cederberg och kunde rapportera att Cederberg också delade AFA:s artiklar på sina sociala medier. I ett inlägg från Facebook skriver Cederberg att han tycker att AFA:s uthängningar, som ofta leder till att både den uthängda och dennes familj utsätts för grova trakasserier, är saklig och viktig:

Varför skulle jag bry mig om vilka uppgifter personerna bakom den aktuella sidan (antifa.se red.anm) väljer att ta med i sin sakliga och viktiga kartläggning av dessa samhällsfarliga element?

De samhällsfarliga elementen, menar Cederberg, är alltså nättidningen Exakt24.

Starkt stöd för vänsterextrema organisationer

Avmaskerats analys av Cederbergs sociala medier visar att han har ett starkt behov av att engagera sig inom den mer radikala vänstern. Förutom detta stödjer han flera grupperingar som använder våld för att skrämma meningsmotståndare till tystnad. Bland annat gillar han flera inlägg från Nazispotting, Göteborgs Antifascistiska Front samt inlägg från Revolutionära Fronten (RF).

RF var en vänsterextrem organisation som bildades efter Göteborgskravallerna 2001 och var verksam fram till 2014. Gruppen utmärkte sig genom att använda extremt grovt våld och det förekom flera fall där nationella blev knivhuggna.

Cederberg stödjer även flera andra grupper som har starka kopplingar till AFA. Bland annat Syndikalistiskt Forum vilket distribuerar AFA-propaganda i Göteborg. Forumet är också en grogrund för nya och oerfarna ungdomar som fått upp intresset för vänsterinriktad politik, vilka lätt kan radikaliseras inom den miljön.

Vi kan också se att Cederberg stödjer den vänsterextrema fånghjälspsorganisationen ABC GBG som används primärt för att betala vänsterextremisters böter och hålla nära kontakt med de som dömts till fängelse. ABC GBG har hjälpt AFA att samla in pengar vid flera tillfällen och Exakt24 har även gjort ett reportage om organisationen.

Den anarkistiska Tidningen Brand, som Cederberg läser, har i decennier varit en plattform där AFA och andra vänsterextrema grupperingar getts utrymme. Tidningen Brands nuvarande ansvarige utgivare, Mathias Wåg, var en av ledarfigurerna inom svenska AFA.

Cederberg visar också ett starkt stöd för Rojavakommitéerna, som numera stödjer och till viss del allierat sig med AFA.

Får känna på det AFA orsakat så många andra

Cederberg, som på många olika sätt stödjer AFA och dess terrorverksamhet, kommer att mycket väl få känna på hur det är att bli utsatt för samma metoder som AFA utsätter andra.

Joakim Cederberg-Hake utsätts för AFA:s egna metoder.

Tidigt på morgonen den första september 2021 skall Cederberg ge sig iväg till jobbet. När han stänger igen ytterdörren blir han chockerad. På dörren och fasaden har någon eller några klottrat ordet ”AFA” med ett kryss över. Cederberg kommer förutom detta också se att gärningsmännen även klottrat på hans bil och med kniv punkterat däcken.

Händelsen skulle sedan uppmärksammas av Göteborgs-Posten, en artikel vi återkommer till längre ner.

Det skulle heller inte dröja länge förrän partiet han representerar blev informerade via mail och hans grannar informerade via brev.

I samband med detta kontaktar socialtjänsten Cederberg och berättar att en orosanmälan är på väg att upprättas och att han därför behöver infinna sig på ett möte hos dem. Ur anmälan kan vi läsa:

I anmälan framkommer oro över hur pappa Joakim poserat med barnen med material från organisationen AFA. Att AFA är enligt SÄPO ett hot mot rikets säkerhet. Oro finns att pappan riskerar dra in barnen i AFAs verksamhet genom att han lägger ut bilder på sig själv tillsammans med barnen och dess logotype på FB.

Vidare står det:

Med anledning av detta vill vi träffa dig och barnens mamma och prata om oron och barnens situation, göra en sk förhandsbedömning om utredning bör inledas.

Händelserna leder till att journalisten Annelie Moran från Göteborgs-Posten, även hon har misstänkta kopplingar till extremvänstern, besöker Cederberg för att skriva ett reportage.

Snyftreportaget i Göteborgs-Posten

Den andra september, dagen efter att Cederberg fått ett ”hembesök”, publicerar Göteborg-Posten ett reportage som i pappersupplagan tar upp två sidor. Den röda tråden är att han är en oskyldig man som inte överhuvudtaget kan förstå problemet med att sprida AFA:s propaganda.

Under rubriken ”Grundlösa anklagelser” kan vi läsa:

Sedan i fredags har Joakim Cederberg Hake gjort fem polisanmälningar om ofredanden, förtal, skadegörelse och olaga hot. Ytterligare en webbsida skriver om Joakim och han berättar att precis innan GP kom fick han meddelande från kommunen om att det kommit in en orosanmälan mot honom som förälder. Hans arbetskamrater har också fått e-postmeddelanden om Joakim Cederberg Hake till sina jobbmejladresser och grannarna brev i brevlådan om anklagelserna.

— Det är helt grundlösa anklagelser. Allt bygger på en t-shirt. Jag har aldrig hyllat AFA och kommer aldrig att hylla AFA. Jag har aldrig varit medlem eller aktiv i något som kan betecknas som AFA, säger Cederberg.

När tidningen intervjuar Katarina Bosetti Kristoffersson, Socialdemokraternas ordförande i Partille, framkommer det att hon mottagit massvis med klagomål. Deras Instagram och Facebook-konto har också svämmats över av kommentarer och meddelanden:

— De vill ha svar om de här anklagelserna de har, om att Joakim ska vara AFA-aktivist. Om hur jag kan tillåta att en medlem och förtroendevald politiker är med i AFA.

Kristoffersson säger sedan att hon litar på att Cederberg varken är med i eller stöttar AFA, något flera alternativa medier gång på gång kunnat motbevisa.

2022: Petas från listan till kommunfullmäktige

Joakim Cederberg-Hake petas från kommunvalet.
Joakim Cederberg-Hake petas från kommunvalet.

Så nu, ett halvår senare, fick Exakt24 beskedet att socialdemokraternas valberedningen stryker Cederberg från socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige. I reportaget berättar journalisten Christian Petersson att anledningen till varför är på grund av de kopplingar Cederberg har till den vänsterextrema och våldsbejakande miljön.

Cederberg har dock en annan uppfattning, han menar på att det är en ”förtals- och hatkampanj” som lett till att valberedningen valt att stryka honom:

De anförda skälen var att jag i somras utsattes för nazisters förtals- och hatkampanj samt att jag i dyningarna av detta ’agerade fel’ (läs: lade mig inte platt för nazistsvin)

Se filmen nedan eller klicka här.

Dela artikeln