Hugo Edlund Del 3 – Kontakt med hemlig researcher

Publicerad den 17/2 2022 kl 16:02

NYHET. Bland läckta mejl från Hugo Edlund framkommer det att en hemlig researcher med kopplingar till Expo har arbetat med att kartlägga svenskar i 15-års tid.

Joel Bergmark har försett extremvänstern med information i 15 års tid.
Joel Bergmark har försett extremvänstern med information i 15 års tid.

Redaktionen mottog i sin tipsmail en fil på 1,52 GB innehållandes 6 615 st epost-filer från den före detta NMR-aktivisten Hugo Edlund. Som ”avhoppare” får man många erbjudanden från traditionell media och organisationer. Men ibland dyker det också upp några ljusskygga typer – en sådan ska vi avmaskera idag.

Joel Bergmark 830430-8631

Joel Bergmark, hemlig researcher på Expo.
Joel Bergmark, hemlig researcher på Expo.

Alf JOEL Bergmark (830430-8631)
Nybrogatan 20 lgh 1002
904 31 Umeå

Facebook: Joel Bergmark
LinkedIn: Joel Bergmark

Tele: 0910-122 11, 070-559 49 29
Mail: [email protected]
Fordon: Toyota Avensis Kombi (MBP 164)

Arbetsplats: IP Solution Manager på Huawei Enterprise Sweden
Tidigare yrken: AllTele AB, Telecom3 Sverige AB, 5 High Innovation AB.

Eget företag: Dot1q IT Solutions i Norr

Joel Bergmark växte upp som äldst bland två systrar i Skellefteå i början av 80-talet. Intresset för IT växte till den grad att Bergmark i början av millennieskiftet kunde frilansa och arbeta med bland annat webbutveckling, säkerhetskonsultation och reparation av datorer.

Vid sidan av flera IT-relaterade arbeten så började han också studera på Högskolan Dalarna. Detta skulle sedan leda till att han vidareutvecklade sina kunskaper på andra skolor, bland annat Kungliga Tekniska Högskolan.

År 2009 tar Joel hit en kinesisk kvinna som han gifter sig med den första juni 2013. Kvinnan har än idag inte skaffat svenskt medborgarskap men de har två barn ihop, det yngsta föddes år 2020.

Under 2010 till 2014 var Joel både IT-ansvarig och styrelseledamot i den nu nerlagda organisationen Skelleftebor mot inhumana avvisningar som arbetade för att förhindra utvisningar av illegala invandrare.

Efter att ha flyttat runt mellan Skellefteå och Bureå så landade han i Umeå där han idag bor med sin familj i en bostadsrätt värderad till 3 260 000 kr.

Hemlig researcher sedan 2006

Det finns dock ett annat intresse som Bergmark inte berättar högt om, nämligen hans begär att kartlägga och åsiktsregistrera svenskar.

På måndag kväll den 10 februari 2020 mottager Hugo Edlund ett mail från Joel Bergmark:

From: [email protected]
Sent 2020-02-10
To: [email protected]

Hej Hugo,

Pratat med en gemensam kontakt i Boden, har just haft förmånen lyssna på ert möte ni hade där uppe. Hade varit intressant att mötas vid tillfälle.

Jag har hållit på med ideell research på vit-makt miljön sen ca 15 år, med fokus på Norrland då jag själv är från Skellefteå. Har även samarbetat med Expo regelbundet under flera år. Så har följt både dig och (censurerat av Avmaskerat) m.fl på håll genom åren, var även åhörare på din rättegång i tinget förra året. Har kanske några reflektioner eller annat att erbjuda.

Starkt av dig att hoppa av och att du gjorde det dessutom offentligt är ovanligt modigt!

Jag finns på denna mejl både krypterat eller okrypterat.
Allt gott!
Mvh/Joel

Edlund är dock misstänksam då han inte känner igen avsändaren. Men efter att ha pratat med sina kontakter inom Expo så vill Edlund träffas:

Hej Joel! Jag pratade faktiskt med Jonathan Leman för att dubbelkolla, man vet ju aldrig. Jag tycker för övrigt att det låter jättebra, ska vi ordna en träff? Mvh Hugo

Varpå Joel svarar:

Tjena, Härligt! Leman vet mycket väl vem jag är, har just skrivit till honom och fått svar, skrev att han kan bekräfta min kontakt med dom.

Det sista mailet som finns att läsa är ett svar från Edlund där han sänder över en massa interna dokument från Motståndsrörelsen till Joel och sen är det tyst, om någon träff blev av eller ej framkommer inte.

Starkt stöd till den autonoma vänstern

När Avmaskerat analyserar Bergmarks sociala medier så finner vi ett Facebookinlägg från 2009 som visar hur han gått omkring och fotograferat nationell propaganda och sedan på en karta markerat ut vart dessa satts upp.

Joel Bergmarks stödjer vänsterextrema grupperingar.
Joel Bergmarks stödjer vänsterextrema grupperingar.

Vidare kan vi även se att Bergmark stödjer flera vänsterextrema underrättelsetjänster som Expo (vilka han arbetar med) men också dess danska motsvarighet Redox samt två andra grupper som inte längre är aktiva.

Bergmark stödjer även syndikalistiska föreningar och tidningar, Stockholms Antifascistiska Front (SAF), Kämpa STHLM samt Nazispotting.

Nazispotting är en underrättelsetjänst där fotograferna Göran Per-Ola Friberg samt Sara Leifsdotter Andersson åsiktsregistrerar deltagarna vid torgmöten och demonstrationer. Bilderna med tillhörande kontaktuppgifter skickas sedan till AFA som i sin tur trakasserar och ibland attackerar de som fotograferats.

Bergmark gillar även flera lokala initiativ så som Umebor mot rasism vilket haft både Mathias Wåg och Leodan Rodriguez som föreläsare, bägge tongivande inom den svenska AFA nätverket.

Vet du mer om Joel Bergmark?

Bergmark har försökt dölja sina spår från internet, bland annat har han krävt att få sina resultat bortplockade från personsöktjänster som Mrkoll.se och Hitta.se. Han försöker också hålla en låg profil på sociala medier vilket gjort att han inte upptäckts tidigare.

Har du därför information om Bergmark, vilka han umgås med, kopplingar till extremvänstern eller något annat du tror vi kan ha nytta av så tveka inte att kontakta oss. Vi erbjuder ett krypterat kontaktformulär eller så kan du kontakta oss direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln