Joel Bjurströmer Almgren åtalas för grovt vapenbrott

Publicerad den 31/5 2022 kl 14:05

NYHET. Avmaskerat kan nu avslöja att vänsterextremisten Joel Almgren erkänt innehav av en 9mm-pistol samt tillhörande ammunition.

Bjurströmer Almgren står nu åtalad för vapenbrott tillsammans med den vänsterextrema trebarnsmamman Sofie Selmqvist.
Bjurströmer Almgren står nu åtalad för vapenbrott tillsammans med den vänsterextrema trebarnsmamman Sofie Selmqvist.

Joel Bjurströmer Almgren dömdes till två års fängelse och Sofie Selmqvist till dagsböter. Läs mer här.

AFA-ledaren Joel Bjurströmer Almgren (790118-9378) har nyligen erkänt sig skyldig till och åtalats för grovt vapenbrott.

Bjurströmer Almgren är en veteran inom den vänsterextrema rörelsen som tidigare avtjänat ett långt straff för försök till dråp, efter att han knivhögg en meningsmotståndare i ryggen i Kärrtorp. Han är dessutom bland annat upprepade gånger dömd för brott som misshandel, olaga hot, grovt vapenbrott, hot mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Senaste domen mot Bjurströmer Almgren kom förra året då han dömdes för ringa vapenbrott och brott mot knivlagen.

Trots denna omfattande kriminalitet, som innefattar misshandel och hot mot en 14-åring, har Bjurströmer Almgren tidigare hyllats av delar av vänstern och fått ekonomiskt stöd när han dömts för grova brott.

Vapen hittas hemma hos vänsterextrem trebarnsmamma

Sofie Selmqvist. Demonstrerar på Anarkistiskt 1 maj i Stockholm, 2022.
Sofie Selmqvist. Demonstrerar på Anarkistiskt 1 maj i Stockholm, 2022.

Polisen började nysta upp det nya vapenärendet när trebarnsmamman Sofie Selmqvist (891223-2447) den 13 januari i år blev påkommen med att ha innehaft ett narkotikaklassat preparat på offentlig plats.

Efter det fyndet beslutade polisen att göra husrannsakan hemma hos henne och hittade i bostaden stora mängder vänsterextrem propaganda.

I Selmqvists förråd hittades även en halvautomatisk Crvena Zastava-pistol, modell 99, tillsammans med ett 50-tal kulor, varav flertalet av polisens tekniker konstaterades vara helmantlad svensk militär ammunition.

Se bilder nedan från polisens förundersökningsprotokoll.

Selmqvist nekade i polisförhör till kännedom om pistolen, men erkände narkotikainnehavet. I polisförhören svarade Selmqvist i princip ”ingen kommentar” på alla polisens frågor. I hennes bostad fanns också propaganda som visade att hon hyser ett hat mot polisen.

Joel erkänner att han gömde vapnet hos Sofie

Trots Sofie Selmqvists nekande blev hon inledningsvis polisens huvudmisstänkte ända fram till den 23 januari, då Joel Bjurströmer Almgren oväntat anmälde sig själv till polisen.

Bjurströmer Almgren inställde sig på Flemingsbergs polisstation och berättade att han ville erkänna ett vapenbrott. Han hänvisade sedan till Selmqvists ärende, beskrev pistolen och sa att det var han själv som placerat den där utan hennes vetskap. På direkt fråga i ett uppföljande förhör samma dag som han inställde sig bekräftar Bjurströmer Almgren att han förstår att han är misstänkt för grovt vapenbrott och erkänner sig skyldig till det brottet.

I förhöret framkommer det också att Bjurströmer Almgren dagen innan han inställde sig hade gift sig med den före detta RF-aktivisten Emma Hagberg (860507-2969). Bjurströmer Almgren är mer pratsam i polisförhören än Selmqvist men uttrycker sig ofta kryptiskt och undviker att svara på det polisen är mest intresserad av.

Varför förvarar du vapnet där?
Det blev så.

Varför blev det så?
Jag kommer inte ihåg men det var inte tanken att det skulle vara där så länge.

Visste Sofie om att du hade ett vapen i förrådet?
Nej.

Hur vet du det?
Jag har i alla fall inte sagt det.

Vad skulle du ha vapnet till?
Ingenting.

Hur känner du Sofie?
Vi är vänner.

Har Sofie frågat dig varför du ska använda förrådet?
Nej.

När du tog med dig vapnet till Sofie och la det i kartongen tog du med det för avsikt att gömma det hos Sofie eller varför tog du med dig vapnet den dagen?
Jag var tvungen att flytta det kan man säga typ.

Varför då?
Det var inte min avsikt att det skulle hamna där men det blev så typ.

Finns det någon anledning till att du skulle behöva ett vapen?
Nej inte just nu.

Utdrag ur Joel Bjurströmer Almgrens polisförhör.

Genom DNA-tester lyckades polisen också knyta Bjurströmer Almgren till vapnet. Även DNA från Ates Ramiz Sengüler (890815-0298) hittades på pistolens avtryckare. Säpo har tidigare pekat ut Sengüler som en central ledarfigur inom AFA. Att Sengüler tillsammans med Bjurströmer Almgren befattar sig med illegala vapen kan framstå som något ironiskt, då Kriminalvården en gång i tiden bedömde att det var lämpligt att Sengüler var Bjurströmer Almgrens övervakare under en villkorlig frigivning.

Trots bevisen som styrker att Sengüler hanterat vapnet frias han från samtliga misstankar och avskrivs från fallet den 13 april.

Joels fru kartlägger och hänger ut nationella

Emma Hagberg. Aktivist i AFA Stockholm.
Emma Hagberg. Aktivist i AFA Stockholm.

När polisen gjorde husrannsakan hemma hos Emma Hagberg, där Bjurströmer Almgren i hemlighet bor, hittade de en större mängd AFA-propaganda. Polisen hittar också affischer som Hagberg skrivit ut och som AFA använder när de hänger ut meningsmotståndare. Hagberg, som tidigare var aktiv i Revolutionära fronten, har alltså fortsatt sitt engagemang inom AFA tillsammans med sin man.

Polisen hittar även två skyddsvästar som tillhör Bjurströmer Almgren. Varför han behöver två skyddsvästar ville dock inte Bjurströmer Almgren kommentera.

I fredags så genomfördes en husrannsakan på Vårbergsplan 1A. Där påträffades två stycken skyddsvästar i hallen. Vems är de två skyddsvästarna?
Mina.

Båda två?
Yes.

Varför har du dem?
Ingen kommentar.

Utdrag ur Joel Bjurströmer Almgrens polisförhör.

Polishataren Sofie kartlade poliser

Hemma hos Sofie Selmqvist på Periskopvägen 5 i Lidingö, där pistolen var gömd, hittade polisen också dokument som visar hur vänsterextremisterna hade kartlagt vart poliser bor och skissat på polisfientliga slogans som förmodligen var tänkta att användas på en demonstration eller affisch.

Sofie Selmqvist planerade slagord, säker kommunikation samt kartlagde poliser.
Sofie Selmqvist planerade slagord, säker kommunikation samt kartlagde poliser.

Förutom detta planerade Selmqvist enligt dokumentet att sätta upp konton på den krypterade chattjänsten Wickr, en tjänst som bland annat Nazispotting använder.

Det finns även flera referenser till den anonyma webbplatsen Anarkism.info, referenser som antyder att Selmqvist kan eller är inblandad i den anarkistiska plattformen. I polisförhör bekräftar också Selmqvists ex och pappan till hennes barn att han oroats över hennes vänsterextrema engagemang och uppfattar det som att den autonoma miljön hon ingår i består av ”gängkriminella” personer.

Selmqvist hade dessutom i sitt hem en lista med rubriken ”Bra & ha saker”. Listan innefattade föremål som skyddsväst, kniv, walkietalkies, kikare, första hjälpen och den i sammanhanget viktiga punkten ”vapen / tabbe + amo / knogjärn”.

Åklagaren menar att pistolen förvarats gemensamt

Trots att de två vänsterextremisterna Bjurströmer Almgren och Selmqvist båda bedyrar att Selmqvist inte kände till pistolen har åklagaren valt att åtala de båda för att ”tillsammans och i samråd” ha förvarat det illegala vapnet i Selmqvists förråd. Brottet rubriceras i stämningsansökan som grovt vapenbrott och Selmqvist åtalas också för ringa narkotikabrott.

Huvudförhandlingen är planerad att hållas den 5 december kl 13.00 vid Stockholms tingsrätt. Båda de åtalade vänsterextremisterna befinner sig på fri fot fram till rättegången. Detta då tingsrätten från början nekade åklagarens begäran att häkta de båda, vilket uppenbarligen resulterat i att de kunde prata ihop sig och komma fram till att Bjurströmer Almgren skulle ta på sig brottet.

Grundade vänsterextrem fånghjälpsförening åt sig själv

Joel Bjurströmer Almgrens tröja från Fångruppen STHLM.
Joel Bjurströmer Almgrens tröja från Fångruppen STHLM.

I samband med att Bjurströmer Almgren dömdes för knivdådet i Kärrtorp 2014 grundade han och Emma Hagberg Fånggruppen STHLM. Föreningens syfte var att samla in pengar till dömda vänsterextremister, vilket den även gjorde fram till att Bjurströmer Almgren släpptes ut 2017. Året därpå, när Bjurströmer Almgren inte längre var i behov av ekonomiskt bistånd, dog aktiviteten ut och föreningen har i stort sett stått still sedan dess.

Föreningen använder sig av en symbol som porträtterar en fågel som lämnar sin bur. När polisen hittade pistolen i Selmqvists källarförråd låg den inlindad i en stödtröja från Fånggruppen med just den symbolen på bröstet.

Kanske återuppstår Fånggruppen STHLM när det blir dags för Bjurströmer Almgren att avtjäna straffet för den kommande domen?

Vet du mer?

Vet du mer om personerna ovan? Använd vårt krypterade kontaktformulär eller kontakta oss direkt på [email protected]. Alla tips är välkomna!

Dela artikeln