Jonas Linde och Svenska Rojavagrupperna

Publicerad den 8/2 2023 kl 16:02

NYHET. Flera tongivande vänsterextremister ligger bakom en pro-kurdisk förening i Jönköping. En av dem avslöjades nyligen som pedofil.

Jonas Linde, grundare av Svenska Rojavagrupperna, på möte med KRG:s representant år 2015.
Jonas Linde, grundare av Svenska Rojavagrupperna, på möte med KRG:s representant år 2015.
Föreningen Svenska Rojavagruppernas logotyp.
Föreningen Svenska Rojavagruppernas logotyp.

Föreningen Svenska Rojavagrupperna (Org.nr: 802494-5555) är en pro-kurdisk förening som grundades i Jönköping 2015. Verksamheten har enligt de själva som uppgift att ”genom praktiskt arbete i Sverige och Rojava återuppbygga & förbättra levnadsförhållandena i Rojava”.

Vid en djupare granskning av föreningen framkommer det att personerna bakom den är aktiva vänsterextremister, flera av dem dömda för sitt politiska engagemang. Föreningen har även använts när vänsterextremisterna ansökt om bidrag för olika aktiviteter, bland annat pengar till material som användes vid en simulation av ett väpnat angrepp (mer om det nedan).

Att det är just svenskar på den yttersta vänsterkanten, och inte kurder eller andra invandrare runt den kurdiska regionen, som styr Rojavarörelsen i Sverige är inte någon nytt. Syndikalister och autonoma vänsterextremister har länge haft en ledande roll inom den svenska pro-kurdiska rörelsen, något vi uppmärksammade i artikeln om Heval Förlag.

Dagens artikel kommer att lyfta fram både en ökänd vänsterextremist samt individer inom den autonoma rörelsen som tidigare varit okända för allmänheten.


Ladda ned föreningsdokumenten här


Ordförande Jonas Linde

Jonas Linde, vänsterextrem militär från Jönköping.
Jonas Linde, vänsterextrem militär från Jönköping.

Den första av de två ordförandena för Svenska Rojavagrupperna är den ökända vänsterextremisten Jonas Linde (870120-5695).

Linde blev känd för allmänheten i samband med att han dömdes till fyra års fängelse för grovt vapenbrott efter att polisen bland annat hittat automatvapen och polisuniformer i en container i Jönköping år 2018 (Göta HR B 1938-19). Vid tidpunkten jobbade Linde inom militären samtidigt som han höll på att bygga en vapenarsenal som skulle användas för att starta en revolution. Under polisutredningen framkom det även att Linde länge varit en aktiv vänsterextremist med kopplingar till bland annat Syndikalisterna.

Nyligen blev Linde även avslöjad som pedofil av Dumpen.se när han bestämde träff med en fiktiv kvinna där syftet med träffen var att ha sexuellt umgänge med hennes nio år gamla dotter. Istället så möttes Linde av personerna bakom Dumpen varpå han bokstavligen sprang från platsen och försvann. Efter denna händelse så håller sig Linde gömd.

Jonas Linde avslöjad som pedofil av Dumpen.se

Simulerade väpnat angrepp

Linde har flera nyckelpositioner i Svenska Rojavagrupperna, förutom att vara firmatecknare hanterar han inköp och försäljning samt är representant av föreningen.

I ett dokument från 2016 där Spelkulturförbundet i Jönköping listar dåvarande års bidragsansökningar så dyker Linde upp. Via mailen [email protected] ansöker han om 15 000 kronor från Studiefrämjandet, anledningen var att han ville skapa en simulation där en grupp personer togs som gisslan.

I bidragsansökan beskriver Linde mer detaljerat om vad som ska ske. Bland annat:

Vi planerar att nu till sommaren genomföra ett simulationistiskt lajv. Detta skall vara ett gisslanspel som i grunden syftar till att belysa högst allvarliga och aktuella frågor.

Vidare står det att evenemanget ska fokusera på följande element:

  • Genusroller
  • Rasism
  • Våldsanvändning
  • Maktförhållanden

De 15 000 kronor som Linde ansökte om skulle gå till att hyra mark, köpa ”möbler som kan förstöras”, klistermärken/affischer samt pyroteknik. Det sistnämnda skulle kosta 3 000 kr och var det dyraste på listan förutom marken de hyrde som kostade 4 000 kr.

Att vänsterextremister mjölkar staten på tusentals kronor, i vissa fall miljontals kronor, är inget nytt utan ett tillvägagångsätt som varit avgörande för den autonoma vänsterns uppbyggnad. Efter några mail fram och tillbaka beviljade Studiefrämjandet ansökan.

Kassör Simon Brehmer

Simon Brehmer från Jönköping.
Simon Brehmer från Jönköping.

Den andre ordföranden tillika kassör är Simon Brehmer (890929-2495).

Brehmer har ett förflutet inom Hyresgästföreningen där han har varit både verksamhetsutvecklare och förhandlare. Idag är han engagerad inom Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF). Nyligen var han projektansvarig för renoveringen av Rosa Villan i Jönköping, som UNF köpt upp.

Historiskt sett har Jönköpings vänsterextremister använt sig av nykteristföreningar som plattform för att kunna knyta kontakter samt för att rekrytera unga och lättpåverkade individer. IOGT-NTO som styrs av Claes Gerleman till exempel är kopplat till just UNF och inom IOGT-NTO har även Brehmer ett förflutet som utvecklingskonsulent.

Avmaskerat kommer att återkomma till Rosa Villan och de vänsterextremister som har intagit flera viktiga positioner i den skattefinansierade verksamheten.

Sekreteraren Helle Berglund

Brottsdömda syndikalisten Helle Berglund.
Brottsdömda syndikalisten Helle Berglund.

Helle Berglund (871001-2439), före detta Erik Berglund, är precis som Jonas Linde en brottsdömd syndikalist. År 2012 togs han på bar gärning när han klottrade ”motkraft.net” i en tunnel och senare samma år hittade polisen tårgas hemma hos honom. För dessa brott dömdes han till åverkan (Jönköping tr B 4-12) och vapenbrott (Jönköpings tr B 3260-12).

Berglund och Linde var de två som var mest drivande vid starten av Svenska Rojavagrupperna 2015, bland annat så reste de till Kurdistanregionen och Rojava samma år. Detta bekräftades under ett möte med KRG:s representation i Sverige.

Berglund och Linde skulle även komma att besöka Syrien från och med slutet av år 2017 till och med mitten av 2018, denna gången tillsammans med Miljöpartisten Linus Perlerot (mer om honom nedan).

Den fängelsedömda knarklangaren Thomas Karlsson, dåvarande VD för den syndikalistiska tidningen Arbetaren, signerade Linde, Berglund och Perlerots besök i Syrien.

Jonas Linde och Erik Berglund besökte KRG:s representant för att prata om Svenska Rojavagrupperna.
Jonas Linde och Erik Berglund besökte KRG:s representant för att prata om Svenska Rojavagrupperna.

Berglund bor idag på en mindre gård utanför Skillingaryd, några mil utanför Jönköping, tillsammans med sin flickvän Vendela Hägg Wass (951202-1925). Hennes signatur finns med i dokumenten för föreningens grundande. Hennes signatur gäller vidimering, vilket i enklare mening betyder att hon skrev under som vittne av dokumentet.

Vendela Hägg Wass (t.h i rött hår) argumenterar med Gustav Kasselstrand (t.v) när SDU besökte Västerhöjd gymnasium 2014. Foto: sla.se
Vendela Hägg Wass (t.h i rött hår) argumenterar med Gustav Kasselstrand (t.v) när SDU besökte Västerhöjd gymnasium 2014. Foto: sla.se

Noterbart är att Vendela fram tills för ca ett år sedan var verksamhetsplanerare för Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) i Jönköping.

Justeraren Aron Brehmer

Aron Brehmer från Jönköping. Våldsam aktivist enligt polisförhör.
Aron Brehmer från Jönköping. Våldsam aktivist enligt polisförhör.

En av justerarna i föreningen är Aron Brehmer (870302-2494), äldre bror till Simon Brehmer, som vi skrev om längre upp i artikeln. Aron Brehmer har bland annat varit aktiv inom kulturhuset i Jönköping samt Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF). Aron har varit med i Jönköpings vänsterextrema rörelse sedan lång tid tillbaka.

Första gången vi stöter på honom är i samband med ett polisförhör 2006 gällande en mordbrand mot McDonalds som AFA låg bakom. När polisen höll i ett förhör med en misstänkt gärningsman namngavs flera aktivister som rest till Stockholm för att delta i en våldsam motdemonstration, en av dessa var Aron Brehmer.

Vi nämnde tidigare i artikeln läkaren Linus Perlerot, en av syndikalisterna som åkte till Syrien 2017-2018 för att rapportera åt Arbetaren. Perlerot var under en längre tid inneboende hos Brehmer, men sedan två år tillbaka bor han numera i Stockholm.

Justeraren Johannes Axner

Syndikalisten Johannes Axner.
Syndikalisten Johannes Axner.

Den sista personen vi avmaskerar i denna artikel är Johannes Axner (820512-4814), den andre justeraren i Svenska Rojavagrupperna.

Första gången vi stöter på honom är vid en syndikalistisk demonstration i Göteborg 2009. Han representerade då SAC och höll tal för deras räkning.

Axner är aktiv som lajvare eller LARP (Live Action Role Playing Game) som det också kallas. Detta går ut på att klä ut sig och skådespela olika scener eller historiska händelser, eller att man helt enkelt hittar på scenarion och utför dessa på låtsas. Axner har varit aktiv inom lajv scenen sedan tidigt 90-tal, han skapade även Berättelsefrämjandet som är en LARP-arrangörsförening.

Axner är knappast ensam att som vänsterextremist vara aktiv inom lajv scenen, tvärtom så är det vanligt förekommande inom extremvänstern. Föreningen SVEROK är kanske det kändaste exemplet. Där har bland annat Jonas Linde, Erik Berglund och Claes Gerleman innehaft ledande positioner.

Stödjer AFA på LinkedIn

Axner jobbar som Frontend Developer på Kruso i Göteborg. På sin LinkedIn, som i högsta grad är en arbetsrelaterad sida, visar Axner öppet en AFA-logotyp på sin omslagsbild vilket ser ut att vara en klisterlapp han satt fast på sin laptop.

Johannes Axner stödjer AFA på sin LinkedIn profil.
Johannes Axner stödjer AFA på sin LinkedIn profil.

Det finns även en annan klisterlapp med ett automatvapen framför en regnbågsfärgad bakgrund med texten ”Defend Equality”. En tredje klisterlapp visar gevärsammunition med texten ”SRA” vilket står för Sovellettu Reserviläisammunta (sv: Tillämpat reservistskytte) och är en sportskyttegren mycket likt IPSC.

Då Axner har denna bild öppet på sin LinkedIn så utgår vi från att hans arbetsgivare är medvetna om Axners vänsterextrema sympatier. Att de ändå väljer att ha honom anställd är högst anmärkningsvärt.

Det går bra att upplysa Axners arbetsgivare och om hans kopplingar till Rojavarörelsen, dess vänsterextremister och hans egna sympatier för AFA via följande kontaktuppgifter:

Kruso Göteborg
Tel: +46 701 830 003
Mail: [email protected]

Svenska Rojavagrupperna idag

I nutid så är Svenska Rojavagrupperna indirekt inaktivt. Föreningens hemsida är sedan länge nedstängd och deras senaste aktivitet på Facebook var för mer än tre år sedan. Föreningens bankgiro är dock fortfarande aktivt och kan komma till användning nu när Rojavakommitéernas webshop Heval Förlag fick sitt bankkonto nedstängt.

Den 22 oktober 2019, tolv dagar efter Svenska Rojavagruppernas sista inlägg på Facebook, så skapades Rojavakomminteérna Jönköping som är aktiv i dagsläget.

Rojavakommitéerna är den dominerande gruppen inom den svenska pro-kurdiska rörelsen och har ett tätt samarbete med AFA. Det var även denna grupp som hängde upp en docka föreställandes Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i en lyckstolpe i Stockholm.

Dela artikeln