AFA-ledare dömd vid Extinction Rebellion-demonstration

Publicerad den 10/5 2021 kl 14:05

NYHET. I november 2020 tvingade AFA-ledaren Jonathan Pye in sig i ett klassrum för att hänga upp en banderoll. För detta döms han nu för olaga intrång.

Jonathan Pye (AFA) Extinction Rebellion (XR)

Klimatrörelsen Extinction Rebellion (XR) etablerade sig i Sverige 2018 och har sedan dess genomfört flera demonstrationer där deltagarna bland annat ockuperat vägar och byggnader. Vid sådana blockader är det inte ovanligt att deltagarna döms för t.ex. ohörsamhet mot ordningsmakten eller våldsamt motstånd.

Extinction Rebellions första stora demonstration skedde i november 2020 och vid denna medverkade den gamla AFA-gestalten Jonathan Pye.

Jonathan Pye tvingade sig tillsammans med två andra kvinnliga klimataktivister in i ett klassrum på Sveavägen 41, ABF:s lokaler. Där skulle de hänga ut en banderoll från fönstret – samtidigt som det pågick undervisning i klassrummet. Både elever och personal ville få ut dem därifrån men de vägrade lämna då banderollen inte gick att fästa i något och hade därför bestämt sig för att stå kvar hållandes i den.

Polisen kom till plats och grep trion. För detta dömdes Pye och hans två kumpaner till böter för olaga intrång (Sthlm tr B 3540-21).

Klimatrörelsen går hand i hand med AFA

Jonathan Pye har gjort sig känd för att vara en av de som var drivande i Göteborgskravallerna 2001. Efter att ha dömts till 1 år och 8 månaders fängelse för organisering av våldsamt upplopp så ställde han upp i en intervju till tidningen Expressen. I intervjun förklarar Pye att han vill mörda meningsmotståndare men att det för stunden inte är taktiskt.

Pye har sedan 2014 varit sekreterare i föreningen Antirasistisk Samling som i sin tur upprättade Red Deer Collective, Sveriges största AFA-butik. Två år tidigare, 2012, blev Pye officiellt ägare för AFA:s webbplats www.antifa.se.

I juli 2019 kunde nättidningen Samnytt avslöja hur Greta Thunberg, iklädd en AFA-tröja, samlade in pengar till Extinction Rebellion (XR). Tidningen kunde också avslöja att Pye är en av nyckelpersonerna bakom XR. I ett inlägg på webbplatsen The Action Network kan man läsa hur Pye behöver stämma av med XR-medlemmar om hur ofta de är beredda att begå brott. Syftet med undersökningen var att lägga upp en ekonomisk strategi. Pye intar en ledande del i den organisering som möjliggör omfattande och ibland grov brottslighet.

Dela artikeln