Jonathan Pye – Mannen bakom antifa.se

Publicerad den 24/8 2020 kl 16:08

Martin Jonathan Olof Pye

760408-7036

Västra Stillestorpsgatan 17 lgh 1301
417 13 Göteborg

Tredje våningen, 1:a dörren fr. vänster.

Jonathan Pye, 760408-7036 (AFA)

En som varit med sen start är AFA-veteranen Jonathan Pye. Han uppmärksammades som en av de ledande figurerna i Göteborgskravallerna 2001 men hade redan då blivit gripen för en husockupation i Västerås 1994.

Pye är den som äger antifa.se och gjort det sedan 2012. Han är också medgrundare till Antirasistisk Samling, en frontorganisation AFA använder för att driva in pengar genom försäljning av bl.a. propaganda och kläder. Han är också en ledande figur inom Extinction Rebellion.

1994: Husockupationen i Västerås

Det var i november 1994 som 16 personer, flera med anknytningar till AFA och Ung Vänster, ockuperade fastigheten på Västra Utanbygatan 14 i Västerås, en byggnad som tidigare användes som ett mejeri av Arla. Anledningen var att de ville protestera mot att Sverige anslutit sig till EU. Huset utropades till att vara en ”EU-fri zon”. Något de visade genom flaggor, brända bildäck och attacker mot polis, ambulans och kringliggande byggnader.

I domen kan man läsa:

Det står dock helt klart att det inte varit fråga om endast någon eller ett par av ockupanterna som självständigt och oberoende av de övriga tagit till våld. Tvärtom framstår våldsanvändningen som en väl integrerad del av ockupationen. Detta visas inte minst av den mängd vapen som förts till lokalen, de omfattande barrikaderingsarbetena, våldets omfattning och utsträckning i tiden samt av att ockupanterna uppträtt maskerade.

De använde så kallade slangbomber, något som var vanligt på den tiden och användes av bland annat Malin Hägglund då hon försökte allvarligt skada deltagarna i Sverigedemokraternas demonstration år 1994, i Jönköping. Förutom detta hade husockupanterna också rökbomber, bensinbomber, gatsten och kraftiga slangbellor vilket de använde för att skjuta glaskulor och golfbollar mot blåljuspersonal.

När polisen stormar byggnaden så utlöses en av vänsterextremisternas rökbomber vilket gör att ockupanterna själva tvingas fly byggnaden. Utanför stod tungt beväpnad polis och grep dem.

Bland de gripna fanns bland annat, vid den tiden, Ung Vänsterns styrelseledamot Mario Leiva Leiva (730910-9176), som gripits innan med brandbomber i samband med en attack mot ett EU-kontor, men också Pye och hans bror David Pye (780102-6910). Samtliga dömdes till skyddstillsyn och dagsböter.

2001: Göteborgskravallerna

Under Göteborgskravallerna i början av millennieskiftet var Jonathan Pye en av de nyckelpersoner som låg bakom den så kallade sambandscentralen. Han var också anstiftare vid kravallerna och anförde stenkastare, bland annat Hannes Westberg (811014-4857) som sedermera blev skjuten i magen.

Pye låg tillsammans med sin dåvarande flickvän Ingeborg Olofsson (770519-1968) bakom den så kallade sambandscentralen som militanta AFA-aktivister använde under Göteborgskravallerna. Olofsson hyrde en lägenhet i Gamlestaden och väl där fanns elektronik som gjorde att de kunde övervaka polisen, nyheter och annan information som de sedan kunde vidarebefordra till de våldsbenägna aktivisterna på gatan. Avmaskerat kommer återkomma med en artikel om detta.

Hannes Westberg skjuts av polis.

Pye gripen.


 

 

 

 

 

När polisen genomförde husrannsakan hemma hos Pye fann de dödslistor på ”fiender”, det vill säga invandringskritiker. Pye förklarade detta med att han hade ett samarbete med polismannen och ”naziexperten” Sten Axelsson, gällande kartläggning rörande invandringskritiker. Att AFA och polisen samarbetar är inte första gången. År 2016 avslöjades Martin Fredriksson ha haft ett samarbete med SÄPO.

Pye dömdes till fyra års fängelse för våldsamt upplopp samt anstiftan men också för bedrägeri då han lurat Försäkringskassan på tusentals kronor. Domen mildrades i högsta domstol och bestämdes till ett år och åtta månaders fängelse.

2006: ”Jag ångrar ingenting”

Fem år efter Göteborgskravallerna ställer Pye för första gången upp i en intervju med radioprogrammet Gräns i P1. Expressen återberättar vad som framkom i den ursprungliga intervjun.

Om jag begår våldshandlingar så är det som schack. Då tänker jag taktiskt och kallt[…] Om det behövs vapen, om vi skall slå någon som är större och starkare än oss, så är det knogjärn och järnrör och sådana saker.

Vidare kan man läsa:

Han menar att kampen för det ”bra samhället” ingår att kasta stenar på poliser. För honom är denna kamp en livsuppgift. – För det kan jag utstå ganska mycket. Jag har aldrig ångrat en sekund att jag fick sota 20 månader av mitt liv i fängelse. Jonathan Pye har dömts för våldsamt upplopp tre gången, två gången i Sverige och en gång i Tyskland.

I boken Extremisterna skriver författaren vad han tycker om Pye och ovanstående uttalande (sid 82):

Jonathan Pye känns som en dubbelnatur och är därför obehaglig att lyssna på. Tonfallet signalerar en förstående medmänniska, men det han säger blottlägger istället en dogmatisk person med bristfällig empatisk förmåga.

Att Pye saknar empatisk förmåga står uppenbart för var och en då han också i intervjun beskriver sin syn på att mörda patrioter och invandringskritiker:

Det är viktigt för oss, inte av moraliska grunder, man av praktiska grunder att inte döda någon – därför att det skulle inte vara värt de i nuläget.

***

Pye ställda samma år upp i en annan intervju som Annie Hellquist och Olle Eriksson skrev för tidningen Yelah.net under rubriken Många radikaliserades av det som hände.

2008: Deltog vid rättegången (nyckelupproret)

En större skara maskerade medlemmar från Revolutionära Fronten skulle i ett fult bakhåll ge sig på några få patrioter i Nyköping 2008. Dessa patrioter kunde dock försvara sig vilket slutade med att vänsterextremisterna åkte på stryk och polisen grep flera stycken. Porrskådisen och AFA-medlemmen Jonathan Oké var på plats och filmade överfallet i propagandasyfte, men efter den misslyckade attacken så klippte han istället ut materialet där bland annat RF-medlemmen Rebecka Roos (890625-0165) slogs medvetslös och använde detta i rättegången – vilket ledde till att patrioterna dömdes.

Vid rättegången som hölls så dök Jonathan Pye upp för att stötta sina kamrater och för att fotografera eventuella patrioter som närvarade.

2012: Pye polisanmäls för HMF (Nimis 2.0)

Lars Vilks började 1980 bygga sitt konstverk Nimis vilket är skulpturer av drivved och spillved, placerad i Kullabergs naturreservat. Hans verk växte med tiden och är i dag över 100 meter på längden och några av tornen är 25 meter höga.

***

2007 och 2010 publicerade Vilks bilder föreställande den islamska profeten Muhammad. Detta ledde till många konsekvenser bland annat utsattes hans hus för en brandattack, på Irland greps sju personer för en mordkomplott och i Al-Qaidas nättidning Inspire skriver de att han eftersökes död.

***

Pye med flera besökte Nimis 2012 och klättrade upp i ett torn och installerade där ett mobilt ljudsystem som spelade upp ett böneutrop sex gånger om dagen. Aftonbladet skriver om Vilks reaktion och benämner Pye och hans grupp av vänsterextremister som ”konstnärsgrupp”.

Det kan ju vara så att de betraktar mig som en islamkritiker som skulle ta illa upp om det kom ett böneutrop, men det kan ju också vara en humoristisk poäng och en kommentar till debatten, säger Vilks till radion.

Filmen som Pye och hans grupp spelade in finns att se här. I sann ”anda av yttrandefrihet” är kommentarerna inaktiverade.

https://www.youtube.com/watch?v=clQSh0S-BXM&feature=youtu.be

En sidnot till händelsen ovan. Konstnären Dan Park polisanmälde Jonathan Pye för hets mot folkgrupp. Dock lades utredningen ner. Park skriver i anmälan att Vilks är en islamofob och genom att spela dessa bönerop på den platsen är en kränkning mot muslimer. Utredningen las ner.

2014: Antirasistisk samling

Detta år grundar Pye samt Mats Runvall (780925-1692), en av de flitiga medarbetarna till Yelah.net, föreningen Antirasistisk Samling (Org.nr: 802489-6170). Föreningen fungerar som en legitim inkomstkälla till AFA då medlemmarna i föreningen på olika sätt kan driva in pengar som sedan läggs på olika vänsterextrema projekt. Ett av dessa projekt är, än idag, AFA:s största webshop Red Deer Collective.

Pye har flera bilder på sina sociala medier iklädd material från webbshoppen. I flera fall har han även klätt upp sitt lilla barn.

Bilden censurerad av Avmaskerat.

Bland sympatisörerna till denna bild finns AFA-grundaren Salka Sandén (731213-0243), misshandelsdömda Showan Shattak (881206-4213), expogrundaren Mathias Wåg (710401-0033) samt RF-medlemmen Annika Lundmark (770812-1921).

2016: Temadag hos SUF Göteborg

I juni 2016 håller Syndikalistiskt Forum en temadag med titeln ”Femton år sedan EU-toppmötet i Göteborg”. Bland talarna finns Jonathan Pye och Sandén. Och som grädde på moset är Hannes Westberg, idag avtjänandes långt fängelsestraff för omfattande handel med narkotika, inbjuden som DJ.

Kvällen rundas av med att SUF har filmvisning av Moodysons och Jarls ”Terrorister”. En som uppskattade eventet var Pyes sambo Christina Hansen (840211-5623).

2017: Domännamnet antifa.se anonymiseras

Från 2012 till 2017 var Jonathan Pye ägaren av antifa.se med kontot jonatha1201-0001 registrerat hos Internetstiftelsen. Men i mitten av 2017 gjordes uppgifterna privata (Internetstiftelsen: PRIV1708-7708641) och sedan valde Pye/AFA att använda anonymiseringstjänsten Njalla.

Njalla är en anonymiseringstjänst skapad av medarbetare från The Pirate Bay och Antipiratbyrån och fungerar som en målvakt för domännamn. Tar man alltså en titt på vem som äger antifa.se idag så är det Njalla medan den verkliga ägaren är Jonathan Pye.

2019: Extinction Rebellion

Nättidningen Samnytt kunde i juli 2019 avslöja hur Greta Thunberg, bärandes en antifa-tröja, samlade in pengar till den vänsterextrema organisationen Extinction Rebellion (XR). Men efter att Samnytt grävt vidare kunde de komma med ytterligare ett avslöjande – Jonathan Pye är en av nyckelpersonerna bakom XR.

I ett inlägg på webbplatsen The Action Network kan man läsa hur Pye behöver stämma av med XR-medlemmar om hur ofta de är beredda att begå brott. Syftet med undersökningen var att lägga upp en ekonomisk strategi.

Dela artikeln