Jönköpings socialtjänst #1: Jarkko Tauriainen

Publicerad den 15/6 2022 kl 16:06

NYHET. Avmaskerat granskar AFA-kopplade vänsterextremister som arbetar på Jönköping kommuns socialtjänst. Första delen i en serie.

Avmaskerat börjar idag granska vänsterextremister på Jönköpings socialtjänst.
Avmaskerat börjar idag granska vänsterextremister på Jönköpings socialtjänst.

Avmaskerat har under en längre tid bevakat tre män bosatta i Jönköping, samtliga med kopplingar till den vänsterextrema miljön.

Ny information avslöjar att samtliga arbetar på Jönköping kommuns socialtjänst och där en av dem innehar befogenheten att tvångsomhänderta ungdomar med hjälp av lagen om unga (LVU), något som är mycket oroväckande.

Samtidigt som vänsterextremisterna intagit viktiga positioner inom socialtjänsten så använder framför allt Säkerhetspolisen sitt inflytande för att orosanmäla nationella ungdomar. Denna cykel av maktmissbruk, där Säpo slussar nationella ungdomar direkt till vänsterextremister, som sedan har makten att placera dem på behandlingshem eller hos fosterfamiljer, är väldigt allvarligt då det kan missbrukas i politiska syften.

Avmaskerat kommer därför i en kortare serie granska de tre männen och sedan följa upp med artiklar som behandlar följden av detta.

Jarkko Tauriainen (881112-2434)

Jarkko Tauriainen från Jönköping.
Jarkko Tauriainen från Jönköping.

JARKKO Tom Tapio Tauriainen (881112-2434)
Sagogatan 9 F lgh 1102
554 49 Jönköping

Fordon: Toyota Auris 1.6 (NJB 125)

Arbetsplats: Socialtjänsten, Jönköpings kommun.
Mail: [email protected]

Jarkko ”Jarx” Tauriainen är en veteran inom extremvänstern med kopplingar till framförallt Antifascistisk aktion (AFA) men även Revolutionära fronten (RF). Han har lyckats hålla sig under radarn en längre tid, dock bröts detta för ett år sedan när vi avmaskerade honom som en av deltagarna i en politiskt motiverad misshandel från 2017. Tauriainen har även direkta kopplingar till personerna som stod misstänkta för grovt vapenbrott efter att Jonas Lindes vapenhärva avslöjats.

Misshandlade trygghetsvärdar – Säkerhetspolisen kopplades in

Det var i närheten av Kulturhuset i Jönköping som AFA år 2017 skulle attackera trygghetsvärdarna i Soldiers of Odin (SoO). De överfölls med flaskor, järnspett, och bollträ. Även tårgas användes mot dem. En kvinna från SoO blev misshandlad med batong och föll till marken, där överöstes hon med slag av Jarkko och hans medbrottslingar. När polisen anlände fick de genomföra en husrannsakan i Kulturhuset där totalt tolv stycken gärningsmän grips, bland annat den våldsdömda vänsterextremisten Leodan Rodriguez. Jarkko häktades och stod misstänkt för grov misshandel. Säkerhetspolisen kopplades in i fallet eftersom vänsterextremisterna pekades ut att tillhöra AFA, en grupp som enligt Säkerhetspolisen utgör ett hot mot Sveriges rike och demokrati.

Dessvärre skulle det knappt dröja en vecka innan utredningen lades ner. Samtliga misstänka släpptes, trots att de blivit tagna i AFA:s högkvarter på Kulturhuset, där polisen även hittade de gatustridsvapen som använts i attacken. Avmaskerat har skrivit mer om händelsen här.

Studerade tillsammans med känd vänsterextremist

David Bothén häktades efter att polisen hittat en vapengömma 2018.
David Bothén häktades efter att polisen hittat en vapengömma 2018.

Samma år som Jarkko misshandlade trygghetsvärdar så färdigställde han även sitt examensarbete, ironiskt nog handlade det om ungdomsbrottslighet. Jarkko skrev detta arbete tillsammans med skolkuratorn tillika vänsterextremisten David Bothén, mannen som 2018 först stod misstänkt för grovt vapenbrott efter att Jonas Lindes vapenhärva avslöjats.

Jonas Linde är en ökänd pedofil och vänsterextremist som 2019 dömdes till fem års fängelse för grovt vapenbrott. I en container utanför Jönköping hittade polisen ett stort antal vapendelar som gick att sätta ihop till fem stycken kompletta halvautomatiska gevär av typen AR-15. Polisen hittade även en polisuniform, en peruk samt polisvästar, vilket åklagaren under utredningen misstänkte skulle användas vid rån eller annan kriminell verksamhet. Polisen hittade även nerskrivna planer som sammantaget gav intrycket att Linde planerade någon form av lönnmord eller ett terrordåd i stil med Anders Breiviks massmord i Norge.

Jarkkos kamrat David Bothén häktades i samband med detta eftersom Bothén agerat målvakt åt Linde och hyrt en container åt honom, samma container som polisen hittade vapen i. Bothén skulle dock släppas från häktet efter att polisen gripit Linde och sen bli helt friad från misstankar om brott.

Kopplingar till Revolutionära fronten

Jarkko har genom åren spelat i flera olika hardcore-band med kopplingar till straight-edge kulturen. En musikgenre och subkultur som lockat till sig en stor del vänsterextremister genom åren, bland annat den tongivande aktivisten Erik Wallin, tidigare känd som Linus Soinjoki Wallin.

Erik Linus Soinjoki Wallin, åtalad för två fall av misshandel.
Erik Wallin står idag åtalad för misshandel. Läs mer här.

Erik Wallin var en av Revolutionära frontens mest aktiva medlemmar. Han deltog i upprepade attacker mot meningsmotståndare, där de med knogjärn slogs blodiga och fick sina hem förstörda, bland annat fick barnfamiljer yxor slagna i sina ytterdörrar. Wallin deltog även i aggressiva motdemonstrationer där bland annat oskyldiga invandrare grovt misshandlades.

När Wallin år 2013 dömdes till två års fängelse för flera fall av grov misshandel och vapenbrott så anordnades det en insamling som skulle betala hans böter och skadestånd. Bandet Jarkko spelade i vid tidpunkten hette Lose the life och visade stor sympati för Wallin och Revolutionära frontens medlemmar. I ett inlägg från 2015 skriver bandet att det finns t-shirtar att köpa och att pengarna kommer gå till att betala Wallins böter. Att bandet ekonomiskt stöttar den grovt kriminella och politiska extremisten Wallin ses som en självklarhet inom just hardcore scenen.

Bandet Lose the life, som Jarkko Tauriainen spelade i, stöttade Erik Wallin från Revolutionära fronten.
Bandet Lose the life, som Jarkko Tauriainen spelade i, stöttade Erik Wallin från Revolutionära fronten.

Bandet har dock fler kopplingar med just Wallin. Förutom att vara på samma spelningar så deltar de även i dokumentären Trogen till döden som skildrar straight-edge scenen.

Efter att Lose the life lades ner 2016 så har Jarkko spelat i andra band. Det senaste är ett hardcore band i Jönköping som heter In My Way där sångaren är Henrik Hammarstedt, en annan vänsterextremist på socialtjänsten i Jönköping. Gitarristen, Johan Arvidsson, är även han inblandad i extremvänstern och häktades för sin inblandning i misshandeln 2017.

Jönköpingsbandet In My Way. Från vänster: Johan Arvidsson, Jarkko Tauriainen, Jesper Eidefjäll och Henrik Hammarstedt.
Henrik Hammarstedt står för sången i bandet In My Way, här klädd i sin favorittröja: ”Antifa Original”. Notera även AFA-propagandan på datorn nere till vänster.

Beslutar vilka ungdomar som ska omhändertas eller ej

Med ovanstående redogörelse som belyser Jarkkos kopplingar till den vänsterextrema miljön, som eskalerade till att den grova misshandeln 2017, ska vi nu titta på hans arbetsplats och vilken roll han har inom socialtjänsten.

Jarkko Tauriainens anställningsavtal inom socialtjänsten på Jönköpings kommun.
Jarkko Tauriainens anställningsavtal inom socialtjänsten på Jönköpings kommun.

Jarkko arbetar som socialsekreterare inom Socialtjänsten och är anställd av Jönköpings kommun. Ett mycket välbetalt jobb som bland annat går ut på följande:

Utreda och bedöma behov av insatser samt verkställa beslut enligt SoL och LVU. Förmedla, samordna och följa upp insatserna.

Att just Jarkko, en våldsbenägen vänsterextremist, har en sådan anställning är oerhört allvarligt. Risken för att missbruka tjänsten av politiska anledningar går ej att förbise.

Vad det i praktiken innebär är att Jarkko beslutar ifall nationella ungdomar ska omhändertas och placeras på behandlingshem eller hos en fosterfamilj. Han kan även ”straffa” vuxna nationella vars barn hamnat snett, och placera barnet på ett behandlingshem. Det råder ingen tvivel om att hans lojalitet fortfarande ligger hos den vänsterextrema miljön då han fortsätter vara aktiv inom rörelsen.

Det går bra att kontakta Jarkko Tauriainens chef på nedanstående uppgifter:

Marie Andreasson
Mail: [email protected]
Tel: 036-106980

Tina Ahlstedt
Mail: [email protected]
Tel: 036-10 74 50

Vet du mer?

Vet du mer om Jarkko Tauriainen eller om den vänsterextrema miljön i Jönköping? Använd vårt krypterade kontaktformulär eller kontakta oss direkt på [email protected]. Vi tar tacksamt emot alla tips vi kan få.

Dela artikeln