Jönköpings socialtjänst #3: Johan Kesti

Publicerad den 21/6 2022 kl 20:06

NYHET. Avmaskerat granskar idag den tredje och sista vänsterextremisten som arbetar inom Jönköping kommuns socialtjänst.

Johan Kesti är anställd inom socialförvaltningen samtidigt som han stödjer Revolutionära fronten och önskar livet ur poliser.
Johan Kesti är anställd inom socialförvaltningen samtidigt som han stödjer Revolutionära fronten och önskar livet ur poliser.

Avmaskerat har den senaste veckan uppmärksammat flera vänsterextremister med anställning inom Jönköping kommuns socialtjänst. I vår första artikel avslöjar vi Jarkko Tauriainen, en vänsterextremist som bland annat verkställer beslut enligt SoL och LVU, beslut som tillåter staten att omhänderta ungdomar och sedan placera dem på behandlingshem. Samtidigt som detta sker har Tauriainen samröre med AFA och tidigare RF. Tauriainen skulle även komma att häktas 2017 för en politiskt motiverad misshandel där en kvinna skadades svårt.

I vår andra artikel avslöjar vi Henrik Hammarstedt som även han har kopplingar till både AFA, RF och Kulturhuset i Jönköping. Till skillnad från sin ljusskygga kollega Jarkko så visar Hammarstedt helt öppet sitt stöd till den våldsbejakande miljön, samtidigt som han arbetar inom socialtjänsten med svårt funktionsnedsatta människor.

Avmaskerat avslutar idag artikelserien med att publicera den tredje och sista delen där vi avslöjar syndikalisten Johan Kesti, en man med psykiska problem, brottsregister och ett stort hat mot ordningsmakten.

Johan Kesti (960704-6373)

Johan Kesti. Vänsterextremist på Jönköpings socialtjänst.
Johan Kesti. Vänsterextremist på Jönköpings socialtjänst.

JOHAN Axel Risto Kesti (960704-6373)
Sjöbogatan 24 A lgh 1202
553 33 Jönköping

Tel: 076 18 66 289

Facebook: Johan Kesti
Instagram: kesti036

Fordon: Mörkgrön Audi A4 2.0 (XHN 311)

Arbetsplats: Socialtjänsten, Jönköpings kommun.
Mail: [email protected]

Kesti kommer ursprungligen ifrån Norrahammar, ett litet brukssamhälle i utkanten av Jönköping, men har sedan 2020 bosatt sig i centrala Jönköping tillsammans med sin flickvän.

Inom Jönköpings autonoma miljö har Kesti framför allt varit engagerad inom den syndikalistiska rörelsen men även inom både Kulturhuset och dess vänsterextrema Bokcafé. Vi kan idag också avslöja att Kesti visade under Revolutionära frontens tid ett stort stöd till dessa och deras aktioner.

Vid sidan av sitt arbete inom socialtjänsten så håller Kesti på och utbildar sig till tatuerare.

Klottrar för att bearbeta depression och ångest

Kesti blev år 2015 tagen på bar gärning när han klottrade i en tunnel i Jönköping. En man på cykel som bevittnade skadegörelsen tog tag i Kesti varpå han ryckte sig loss och försökte fly. Polisen kunde dock gripa honom kort därefter.

Under polisförhör framkommer det att Kesti lider av psykiska problem så som depression och ångest, något han ”bearbetar” genom att klottra. När polisen frågade Kesti efter lösenordet till hans telefon så uppger han 1611312186, lösenordet är alltså en kombination av olika sifferlekar som representerar vänsterextrema grupper samt hat mot polisen.

  • 161 = AFA
  • 1312 = All Cops Are bastards (sv. Alla poliser är skitstövlar)
  • 186 = Revolutionära fronten

I början av september 2015 dömdes han till böter på 1 500 kr för åverkan (Jönköping tr B 3215-15).

Starkt stöd för vänsterextrema organisationer

Avmaskerats analys av Kestis sociala medier visar att han har ett starkt behov av att engagera sig inom den autonoma vänstern. Förutom detta stödjer han flera grupperingar som använder våld för att skrämma meningsmotståndare till tystnad. Bland annat gillar han flera inlägg från Göteborgs Antifascistiska Front, SUF Göteborg samt inlägg från Revolutionära Fronten (RF).

Johan Kesti visar ett starkt stöd för flera våldsbejakande grupper på internet.
Johan Kesti visar ett starkt stöd för flera våldsbejakande grupper på internet.

RF var en vänsterextrem organisation som bildades efter Göteborgskravallerna 2001 och var verksam fram till 2015. Gruppen utmärkte sig genom att använda extremt grovt våld och det förekom flera fall där meningsmotståndare blev knivhuggna och där oskyldiga grovt misshandlades.

Kesti gillar bland annat RF:s aktion mot Serneke Anläggning AB då de placerade ett avhugget grishuvud utanför deras lokaler. Ett annat inlägg som Kesti gillar är RF:s uppmaning till att donera pengar så att de kan betala dömda aktivisters skadestånd.

Syndikalisternas konflikt med Bongo bar

År 2016 och 2017 låg Jönköpings LS av SAC i en konflikt med Bongo bar, en klubb placerad i Tändsticksområdet, samma område som både Bokcafét och Jönköpings LS högkvarter ligger i.

Konflikten handlade om att en syndikalist som var anställd på Bongo var missnöjd med att han ej hade ett anställningsavtal. Detta slutade med att Jönköping LS drogs in i konflikten, fackombudsmannen där var Johan Arvidsson, en välkänd AFA-anhängare som 2017 häktades för grov misshandel efter att ha attackerat meningsmotståndare.

Syndikalisterna skulle genomföra flera blockader utanför klubben, där dessa försökte förhindra folk från att besöka Bongo bar. Bland syndikalisterna finner vi förutom Kesti och Arvidsson även AFA-aktivisten Leodan Rodriguez och Mattias Ingemar Svensson (860430-2458).

”En död snut är en bra polis”

Vid sidan av sin anställning inom Jönköpings socialtjänst så har Kesti sedan början av 2022 påbörjat en lärlingsutbildning för att bli tatuerare. Han går under signaturen ”Kesti036” och på hans Instagram har han en bild på en rånarluva som profilbild.

Kestis typ av tatueringar är Old school, dock så sticker vissa tatueringskisser ut som tämligen bisarra. Under rubriken ”All Cops Are Bastards” uppmanar Kesti, eller skisserna, till mord på poliser och porträtterar ett grishuvud med en kniv intryckt. En annan skiss föreställer en dödskalle med texten ”En död snut är en bra polis”. Mattias Ingemar Svensson uppskattar bilderna och kommenterar flera av dem. Kesti gör även en skiss till Mattias på hans 35-årsdag.

Denna mentalitet där hat och våldsuppmaningar mot poliser och det övriga systemet är stereotypiskt för de som ingår i den våldsbejakande och vänsterextrema miljön.

Agerar modell för Bokcafét i Jönköping

Det ökända Bokcafét i Jönköping är sedan decennier tillbaka känt för sina kopplingar till AFA och vilka skandaler detta lett till genom åren. Även idag är verksamheten helt öppna med sina kopplingar, de även stödjer och finansierar AFA Jönköping på olika sätt.

Den första maj 2021 publicerar bokcaféet ett mindre videoklipp på deras Instagram-sida. I den korta videosnutten ser man en person med rånarluva som dricker kaffe och äter våfflor i lokalen. I bakgrunden hörs Radio Cyklopen – en vänsterextrem podcast.

Syftet med inlägget var att locka till sig besökare under arbetarnas högtidsdag så att bokcaféet kunde öka sin försäljning. Den person som gömmer sig bakom rånarluvan är Johan Kesti.

Iklädd rånarluva agerar Johan Kesti modell åt Bokcafét i Jönköping. Syftet med filmen var att locka till sig kunder.
Iklädd rånarluva agerar Johan Kesti modell åt Bokcafét i Jönköping. Syftet med filmen var att locka till sig kunder.

Arbetar inom socialtjänsten som personlig assistent

Johan Kestis anställningsavtal inom socialtjänsten på Jönköpings kommun.
Johan Kestis anställningsavtal inom socialtjänsten på Jönköpings kommun.

Kesti arbetar på Vanadingatans LASS-boende, anställd inom Jönköpings socialtjänst som personlig assistent. Hans arbetsuppgifter omfattar bland annat att hjälpa människor som lider av en så grov funktionsnedsättning att de själva inte kan ta hand om sina grundläggande behov, t.ex. att äta och gå på toaletten.

Kesti är, som vi presenterat ovan, en dömd vänsterextremist som dämpar sina psykiska problem genom att agera ut mot samhället. Han uppmanar till våldshandlingar mot ordningsmakten samtidigt som han befinner sig i en umgängeskrets och miljö där detta destruktiva beteende både glorifieras och praktiseras. Kesti får även, tack vare sin anställning inom socialtjänsten, tillgång till sekretessbelagda journaler och annan information som kan användas för att skada sina meningsmotståndare.

Det går bra att kontakta Johan Kestis chef på nedanstående uppgifter:

Sofia Lithman
Mail: [email protected]
Tel: 036-10 50 00

Vet du mer?

Vet du mer om Johan Kesti eller den vänsterextrema miljön i Jönköping? Använd vårt krypterade kontaktformulär eller kontakta oss direkt på [email protected]. Vi tar tacksamt emot alla tips vi kan få.

Dela artikeln